Tedoo cu Brad Florescu

Mic îndrumar printre fructele și legumele Asiei de Sud-Est

Fă cunoștință cu Guava, Mangostina, Pitaya, Fructul Pasiunii, Avocado și alte bunătăți din grădinile tropicale.

Piețele de fructe și legume din Asia de Sud-Est sunt adevărate expoziții de curiozități.  Unele produse aduc un pic cu ce știm noi de-acasă, altele ascund sub coaja familiară gusturi cu totul diferite, iar altele nu seamănă cu nimic din ce-am văzut vreodată pe taraba unui țăran. Am decis să le adun pe toate pe masa din bucătărie, să le fotografiez și să ți le prezint.

Avocado

Originar din America Centrală, este cultivat în toată zona tropicală și mediteraneeană. Există variante rotunde sau lunguiețe precum perele. Pulpa la interior este verde și cremoasă. Are un singur sâmbure mare și rotund.

Yellow squash

Este un frățior mai mic și mai simpatic al dovleacului. După cum spune și numele, este galben precum gutuia. Poate fi mâncat crud (în salate, de exemplu) sau preparat pe grătar/la cuptor.

Camachile / Manila Tamarind

Nu are, de fapt, nicio legătură cu tamarindul și nici nu e originar din Filipine. Spaniolii au descoperit fructul în America Centrală și l-au adus mai apoi în Filipine; filipinezilor li s-a părut că seamănă cu tamarindul (și păstaia care ascunde fructul chiar seamănă) și i-au dat această denumire alternativă de Manila Tamarind.

Portocale

Nu te lăsa păcălit. Portocalele asiatice seamănă foarte mult cu mandarinele pe care le găsești în România – dimensiune, culoare, grosimea cojii, numărul (mare) de sâmburi și gust.

Mangosteen (trebuie încercat!)

Supranumită Regina Fructelor, mangostina este un fruct originar din Indonezia. La maturitate are coaja vineție și pulpa albă, dispusă precum cățeii de usturoi. Cel mai ușor o desfaci apăsând-o între podurile palmelor.

Papaya (trebuie încercat!)

De origine din America Centrală, este cunoscută și sub numele de pawpaw. Există două variante: papaya roșie (pulpa este portocaliu aprins) și papaya galbenă (galbenă la interior, asemenea pepenelui galben de la noi). Semințele la interior sunt mici, rotunde și negre, similare boabelor de piper. Papaya este folosită în unele bucătării și în stare crudă, în special la prepararea salatelor. Sunt voci care susțin că infuzia din frunze de papaya este cel mai bun remediu împotriva malariei.

Coriandru

Arată exact ca pătrunjelul românesc, dar are cu totul altă aromă. Folosit în exces în mâncare poate fi deranjant, înțepător și ușor iute.

1 2

Comentarii - 9 Comentarii

  1. Ina says:

    ce interesant! nici jumatate din ele nu le-am incercat, si nu cred ca papaiele verzi de pe la noi din supermarketuri au vreo legatura cu “the real thing”… 🙁

  2. Gabriela says:

    Sunt delicioase! In Columbia avocado creste mare, aproape cat o minge de rugby! Si este foarte cremos; nu este o leguma ci un fruct, deci cel mai sanatos este sa-l mananci singur, eventual cu un pic de sare – o gustare sau o masa nutritiva si sanatoasa!
    Mangustinul este extraordinar, fructul meu tropicat favorit! Are o aroma delicata, o textura senzuala, gust racoritor si vizual este cea mai frumoasa surpriza!
    Papaya contine o substanta care ajuta la alinarea durerilor menstruale si a altor inflamatii. In Columbia se taie portii in lung, fara a-i scoate semintele, si apoi se aseaza cu gura in jos pe o farfurie, ca sa nu se usuce restul pana ce se consuma. Cand cumperi o papaia mare si nu o consumi imediat, se cresteaza in lung pielita cu cutitul, astfel incat ‘laptele’ care iese din fruct (amar) sa se poata scurge.

  3. Paula says:

    Ce pofta mi-ai facut 🙂
    Imi dau seama ca eu n-am incercat prea multe cat am fost acolo, motiv pentru a reveni. Dar daca tot ai zis de coriandru trebuia si lemon grass. 🙂

  4. Tedoo says:

    @Paula, lemon grass in episodul viitor.
    @Gabriela, multumim pentru informatiile suplimentare.

  5. Razvan says:

    Ai incercat egg fruit? L-am descoperit tarziu dar sunt absolut fascinat de el. L-am gasit sporadic in supermarket-uri si niciodata la taraba deci nu stiu sigur daca a crescut la tine-n tara. 🙂

    • Tedoo says:

      Razvan, a crescut si la mine-n tara :-). L-am incercat acum cateva luni dar nu mi-a placut. O sa-l includ in episodul 2 pentru ca este tare interesant.

  6. IK Stan says:

    stii ce gust deosebit au bananele in Filipine?

  7. laurean sandru says:

    as vrea sa stiu may multe despre cultura de papaya de la saminta la planta -la maturitate

  8. […] meu, ai văzut că din când în când mai scriu și pe tedoo.ro. Tocmai ce-am publicat un articol despre fructe și legume exotice – cu fotografii din care să înțelegi clar cum arată fiecare, denumiri și scurte […]

Lasă un comentariu