Tedoo cu Brad Florescu

Pofta vine râzând. 5 festivaluri cu mâncare și mult umor.

Pentru iubitorii de ciudățenii și pentru cei mai veseli care știu să se distreze din orice, avem astăzi idei festive de vacanță – 5 sărbători din diverse colțuri ale lumii, toate legate de mâncare.

Pentru iubitorii de ciudățenii și pentru cei mai veseli care știu să se distreze din orice, avem astăzi idei festive de vacanță – 5 sărbători din diverse colțuri ale lumii, toate legate de mâncare.

Americanii se întrec la prăjit ouă pe astfalt

Pe timp de vară, în orășelul Oatman din Arizona, solul se încinge atât de tare încât poți prăji un ou direct pe astfalt. Pe 4 iulie în fiecare an, folosesc Route 66 drept tigaie, în cadrul unei competiții care a adus locului bruma sa de faimă.

Fiecare concurent are la dispoziție două ouă, o folie de aluminiu și 15 minute. Poate folosi orice instrument ajutător pentru captarea căldurii solare – alte folii de aluminiu, oglinzi sau lupe. Câștigă cel care are la finalul probei cel mai frumos și bine făcut ou ochi.

Măgărușii sălbatici care trăiesc în regiune sunt mari iubitori de ouă. În timpul competiției, se strâng pe marginea șoselei în așteptarea unui mic dejun. Pe care îl primesc de fiecare dată.

Taxa de participare este zero. Ouăle – din partea organizatorilor.

Bombardament cu portocale

La Ivrea, în Italia, oamenii se bat an de an cu portocale. 10.000 de localnici se îmbracă în costume festive, prevăzute cu un buzunar imens pentru muniție, și se bombardează unii pe alții cu fructele coapte și aromate. Fără dușmănie.

Festivalul comemorează curajul Violettei, o frumusețe locală care, în 1194 a refuzat să se supună legii Jus Primae Noctis, impusă de Contele Rainieri di Biandrate. Violetta i-a tăiat capul și l-a plimbat prin oraș, în văzul tuturor. Oamenii au prins curaj și s-au pus pe aruncat pietre în castelul contelui până l-au făcut una cu pământul.

În timp, pietrele folosite pentru a dărâma castelul au fost înlocuite cu portocale. O idee bună nu doar pentru securitatea participanților ci și pentru că muniția prisosește: Italia produce mai multe portocale decât îi permite acordul cu UE și este obligată să distrugă excesul.

Fuga după brănză

Rolling Cheese este o competiție anuală care se desfășoară în Coppers Hill, Gloucestershire. Englezii rostogolesc o roată de brânză din vârful unui deal abrupt și se întrec să o prindă până jos. Da, chiar asta fac.

Până azi, niciun concurent nu a reușit să prindă brânza. Juriul îl declară câștigător pe cel care ajunge primul la baza dealului. Şi nici asta nu e puțin lucru.

În istoria sa de un secol, goana după brânză a rupt atât de multe picioare încât, în 2010, autoritățile au încercat să interzică întrecerea. Dar plăcuțele cu anunțul Cheese Rolling Canceled postate în oraș nu au avut mare succes. Cei mai înfocați fani au organizat un concurs neoficial, s-au distrat la fel de mult și și-au rupt la fel de multe oase ca întotdeauna. Din 1936, există și o probă feminină.

Festivalul de sculptat ridichea

Mexicanii din Oaxaca dedică ziua de 23 decembrie ridichilor roșii. Aici se organizează anual un festival de sculptură în sus numita rădăcinoasă. Cele mai reușite opere sunt recompensate încă cu premii în bani.

Sărbătoarea atrage mii de oameni, veniți să admire dansatorii, sfinții sau scenele biblice întrupate din ridichi roșii.

Dimineața devreme, concurenții se adună în Zocalo, piața centrală din Oaxaca, pentru a-și expune operele. Se organizează cursuri de sculptură în ridiche pentru copii, astfel încât arta să poată fi dusă mai departe în timp. După-amiaza este momentul pentru jurizare și până seara se cunosc deja câștigătorii, cei care au reușit să își pună cel mai bine în aplicare talentul și îndemănarea.

Ca să ajungă la dimensiuni și proprietăți sculptabile, ridichile de concurs sunt lăsate în pământ mult timp după data la care ar fi trebuit culese. Rezultă niște mutanți de 50 de centimetri în lungime și 3 kilograme greutate.

Bucurie pentru om și maimuţă

În fiecare an pe 28 noiembrie, thailandezii din Lop Buri organizează un bufet pentru maimuțe. Nu mai puțin de trei tone de fructe și legume sunt aranjate frumos pe mese în jurul templului Pra Pang Yot, ofrande concetățenilor din care ne tragem.

Macacii sunt a doua etnie a orașului. Cele 2.000 de maimuțe au propriul lor cartier și li se permite orice obrăznicie – furat de pe mese, cotrobăit prin ruscacii turiștilor, dat muzica tare.

Există două explicații pentru atitudinea atât de permisivă a localnicilor și pentru festinul organizat în cinstea lor. Prima este de ordin religios. Hanuman, Regele Maimuță, a primit în dar de la zeul Rama pământul pe care azi se află orașul Lop Buri. Maimuțele sunt considerate descendenți direcți ai lui Hanuman, ființe sacre care aduc noroc și bunăstare.

A doua explicație, mult mai pământească, vine din zona de afaceri. Proprietarul unui hotel local s-a gândit că, organizând un dineu pentru maimuțe, va reuși să atragă mai mulți turiști. Astăzi, festivalul este susținut de TAT (Tourism Authority of Thailand) și se bucură de mii de spectatori. Fiecare plătește o contribuție de 30 de baht și primește un băț cu care să se apere de primatele exagerat de entuziaste.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 2 Comentarii

  1. Andreea says:

    Buna.
    Vedeti ca la caption-urile de la fotografii scrie “rudichi” in loc de “ridichi”.
    Spor la scris si la plimbari! Foarte bun site-ul!

Lasă un comentariu