Să iei un caiac și să plutești din insulă în insulă împins doar de puterea brațelor e un lucru pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viață. Unii vin în Aitutaki în fiecare an doar pentru asta. E ușor pentru ei. Locuiesc în Noua Zeelandă, la doar 3.500 de kilometri depărtare.
Laguna din Aitutaki are 40 de kilometri de la nord la sud și e considerată a fi unul dintre cele mai bune 10 locuri din lume în care să te dai cu caiacul. Adăpostește 17 insule dintre care doar una este permanent locuită: cea mare. Pe celelalte sunt fie resorturi, fie mici bungalouri, fie doar crabi și palmieri. Azi am să vă trimit în 3 insule pustii.
Ootu Beach și Akituia
Baza ideală pentru plimbări cu caicul este Ootu Beach, în partea de nord-est a insulei mari (pe care o vom numi, generic, Aitutaki). Aici există 3 acomodări: Ranginui’s Retreat (unde am stat noi), Popoara Rentals (ținut de un neo-zeelandez simpatic) și Samade on the beach (drăguț, dar nici un bungalow nu e on the beach). Prețurile, după negocieri, ajung între 50 și 70 de euro pe noapte, fără mic dejun. Kayakul intră în preț.
Cel mai bun moment pentru plecat în expediție este – din fericire – dimineața. Vă treziți la 7.30, mâncați micul dejun, vă beți cafeaua și vă faceți siesta o oră, că nu e bine să vâslești cu burta plină. Puneți într-o pungă de plastic câteva sandvișuri, un prosop, aparatul foto și cel puțin un litru de apă pentru fiecare vâslaș (în cazul în care luați caiac dublu, puneți doi litri de apă). Strângeți bine punga la gură, dar lăsați aer înăuntru, că e posibil s-o scăpați în apă și e de preferat să plutească. Mai luați la voi echipament de snorkeling, cremă de plajă cu coeficient mare (recomand 30), papuci de recif și un repelant anti-țânțari.
La 8.30 e numai bine de pornit la drum. Vântul bate dinspre nord (am observat cu atenție fenomenul), așa că o să vă împingă ușor de la spate. Vâsliți 10 minute și ocoliți Akituia, insula de vis-à-vis, care adăpostește Aitutaki Lagoon Resort & Spa. Vă povestesc altă dată despre el. Numai de-ai naibii, vâsliți de-a lungul plajei, pe sub nasurile celor care plătesc între 400 și 1,000 de euro pe noapte aici, doar ca să vă vadă vouă mușchii bronzați. După ce treceți de water villas, cârmiți spre sud și dați-i înainte.
Angarei și Ee
Următoarea insulă se numește Angarei și e la 30 de minute de vâslit. Pe partea nordică (cea dinspre care veniți) există două plaje mici. Opriți-vă aici ca să vă trageți sufletul și să înotați puțin în apa limpede și răcoroasă (e abia noua și ceva, n-a apucat să se încălzească). În spatele plajei veți observa o colibă. Aparține localnicilor care au insula în proprietate. Nu vă supără, pentru că nu sunt mai niciodată acolo. Vin din când în când să pescuiască sau să culeagă nuci de cocos. V-ați odihnit? Haidem mai departe.
Ocoliți Angarei prin vest. După încă 30 de minute de împins padela într-un ritm relaxat, veți ajunge la insula Ee. O să vedeți o plajă albaă. Apropiați-vă. E doar o limbă de nisip în spatele căreia se ascunde o micro-lagună. Cam așa stau lucrurile în arhipelag. O lagună mare în care sunt niște insule mici care au și ele lagunele lor, și mai mici. În fond, toți avem lagunele noastre. Alocați-vă o oră pentru Ee. În fața plajei sunt bucăți mari de coral pline de peștișori colorați. O jumătate de oră de snorkelling printre ei plus o jumătate de oră de plajă în super-ultra-violetele de dimineață și o să uitați de unde-ați plecat. Înainte de a vâsli la drum, beți apă, că vă deshidratați fără să vă dați seama. A, să nu uit: insula e pustie. Singurii oameni pe care i-ați putea întâlni sunt alți kayakeri.
Continuați-vă plimbarea pe canalul adăpostit dintre Angarei și Ee. Aici nu ajung nici vântul, nici curentul marin; apa e limpede și lină ca în cădița de acasă. Mergeți până la capătul canalului, admirați crabii roșii și crabii eremiți care se plimbă pe plajă, apoi întorceți-vă și luați-o pe lângă Ee, spre sud.
Ee este destul de lungă. Vor mai trece 20 de minute până îi veți da de capăt. Următoarea insulă (și ultima pe ziua de azi) se numește Mangere. Canalul dintre Ee și Mangere e mai deschis și o să aveți de luptat cu niște valuri monstruoase, de cel puțin 10 centimetri înălțime. Dacă rezistați provocării, dați din padele și ajungeți pe plaja lui Mangere. Ce să faceți aici? N-am nici o idee… E doar o insulă pustie, cu palmieri și crabi și nisip alb… Nu uitați să beți apă după.
E deja trecut de prânz și vântul a început să-și schimbe direcția. Acum bate dinspre sud-est. Adică exact cum vă trebuie ca să vă întoarceți acasă fără a mai obosi luptând cu valurile.
Dacă totul merge conform planului, într-o oră sunteți înapoi pe Ootu Beach. Cu două kilograme mai slabi (sau 3, daca ați uitat să beți apă), cu câteva grade mai bronzati și cu un trofeu de pus în ramă: ați colindat insulițele pustii din Aitutaki padelând la un caiac.
Ce?!? Ați uitat să faceți poze? Nu-i nimic; o luați mâine de la capăt.
Comentarii - Un Comentariu
Lasă un comentariu
[…] Aitutaki nu ne-am mai spart în lux. Am ales Ranginui’s Retreat, o bucată de plajă albă cu 6-7 […]