Perast, după mine, e pe lista celor mai frumoase 10 locuri neștiute din Europa.
Pentru că e un orășel făcut de venețieni.
Perlă a Coroanei muntenegrene, Perast a aparținut până în secolul al XVIII-lea Republicii Venețiene, fiind unul dintre porturile cele mai importante din patrimoniu, cu o flotă de 100 de nave și 1.700 de marinari.
Când a dispărut “Serenissima” (în 1797), Perasto a fost ultimul stat care a coborât steagul Republicii. Conform “Comunita nazionale italiana del Montenegro”, în Perast trăiesc acum în jur de 140 de oameni care încă mai vorbesc în casă dialectul venețian original (numit “venețiana de la mare”).
Pentru că vedeți fiorduri și nu e nevoie de Norvegia pentru asta.
Fiordurile Mediteranei, așa se numesc aceste spectaculoase defileuri ale mării printre stânci. De nepierdut este experiența “datului cu mașina” prin Boka Bay: vreo 50 de kilometri de stradă pe care numai că nu urcă valurile mării. Este absolut frumos (după cum puteți vedea și în galeria foto). Perast este locul magic din care se vede tot fiordul.
Boka Bay este singurul fiord european din afara Scandinaviei, nominalizat ca “The Fifth Most Beautiful Bays in the World”, are forma unui fluture, cu 4 strâmtori, dispuse ca niște aripi.
Pentru că garajele sunt pe apă.
Mandrac este un fel de parcare cu acoperiș pe apă pentru bărci. Pe vremuri, fiecare casă de pe malul mării avea un astfel de “garaj”, care proteja barca de furtuni sau servea drept culcuș pe timp de iarnă.
Pentru că are o populație de numai 349
La ultimul recensământ erau: 146 muntenegreni, 101 sârbi (câți dalmațieni), 29 croați, 10 iugoslavi, 3 bosniaci, 1 macedonean (acesta trebuie neapărat întâlnit) și 50 de alte naționalități.
Pentru că are 2 biserici construite pe 2 insule minuscule.
Cum stai pe mal, la o măsuță și privești golful străjuit de munți, vezi 2 insulițe, cam cât să ai loc să desenezi un șotron pe ele (exagerez un pic), pe care se odihnesc 2 biserici.
Gospa od Škrpjela (în traducere “Fecioara noastră de pe stâncă”) este o insulă-comoară, având în vedere că e singura insulă construită artificial în toată Marea Adriatică. Doi navigatori venețieni au găsit în Perast o icoană a Fecioarei Maria (pe la 1452) și s-au gândit să înalțe, în cinstea Ei, o biserică. Cum Perast era prea mic ca să încapă încă o biserică, au construit această insulă, pe care au ridicat capela.
Există și o legendă interesantă despre cum au “construit” această insulă artificială: oamenii din Perast au scufundat navele abandonate la țărm și au aruncat pietre în apă timp de mai bine de 200 de ani, creând astfel un platou cu un diametru de 3.030mp, peste care au construit biserica. Interesant e că înăuntrul ei e un fel de muzeu cu obiecte pe care oamenii le-au depus aici, ca să le apere de invadatori, astfel că pereții sunt decorați cu 2.500 de candele din aur și argint donate de locuitorii din Kotor (vechiul Cattaro venețian).
Cele 2 insule par a fi un cuplu: insula St. George e inundată de vegetație, introvertită (biserica abia se zărește dintre copaci), puternică și singuratică; în timp ce insula “Fecioarei de pe stâncă” e mult mai zveltă, mai luminoasă, mai veselă.
Puteți ruga barcagiii din Perast să vă ducă într-o plimbare pe insula artificială, pe cea naturală nu ați avea loc să vă plimbați, pentru că biserica e fix cât insula.
Pentru că din casă ieșiți direct în mare.
Ponta este un fel de ponton care leagă ușa casei de mare. Pe ponton oamenii își pun scaunele din piatră și spun că “au ieșit la poartă”. Un astfel de loc este și “Pirate’s Bar”, făcut special pentru vizitatorii care vor să încerce o astfel de senzație. Din păcate sau din fericire, multe au fost distruse când s-a construit strada care leagă orașelele din Kotor Bay. Din fericire, pentru că această șosea zici că e construită special pentru a înfățișa golful în toată minunația lui.
Pentru că puteți construi și voi o insulă.
Fasinada este o tradiție în Perast, care se serbează în fiecare an la 22 iulie, când oamenii se strâng în jurul insulei (artificiale) și, în cinstea Fecioarei Maria, aruncă diverse obiecte în apă, ca pe vremuri, când cei doi venețieni au făcut la fel. Un alt motiv înafară de cel simbolic este de întărire a “fundației” insulei, care este sistematic erodată de mare.
Pentru că mâncați la moară.
Restaurantul Stari Mlini (situat în Ljuta, la 5 minute de mers de la Perast) este unul dintre cele mai luxoase și mai bune din Muntenegru. Mesele sunt așezate lângă o moară veche (funcțională), râul te stropește la picioare și marea se întinde cât vezi cu ochii în jur; toate felurile de pești, se gătește gustos și sățios, merită cel puțin o vizită. Sloganul lor: “A place for all senses including the sixth!” e pe bune.
Pentru că lacul Skadar se bate în culori și limpezime cu Marea Adriatică.
Lacul Skadar e la doar 90 de minute de mers cu mașina din Perast și merită o vizită: peste 200 de specii de păsări și animale (unele dintre ele trăiesc doar în acest loc), lacul e plin de pești (și se poate pescui), aflați toate detaliile aici.
Sfat 1: totul în Muntenegru se plătește în Euro. Cărțile de credit sunt acceptate la hoteluri și magazine mari.
Sfat 2: Conduceți NUMAI cu farurile aprinse (poziții), altfel poliția dă amenzi mărișoare (aprox. 40 EURO).
Comentarii - Niciun comentariu