Tedoo cu Brad Florescu

Nessebar

Weekend-ul nostru n-a fost atât de liniștit ca al tău, pentru că noi ne-am dus cu treabă. Am străbătut 1.200 de kilometri de vineri noaptea până duminică seara și-am descoperit câteva locuri. Azi îți vom povesti despre unul dintre ele. Se numește Nessebar.

Ştim că weekend-ul tău abia s-a dus. Frumos și dureros, ca iubirea de-o vară între clasa a IX-a și a X-a. Şi noi am trecut prin asta. Noroc că statul ne-a dat mașini, benzină și pașapoarte, să căutam eterna reîntoarcere în altă parte.

Weekend-ul nostru n-a fost atât de liniștit ca al tău, pentru că noi ne-am dus cu treabă. Am străbătut 1.200 de kilometri de vineri noaptea până duminică seara și-am descoperit câteva locuri.

Azi îți vom povesti despre unul dintre ele. Se numește Nessebar/Nesebar/Nessebir (chestie de spelling) și fericește litoralul bulgăresc.

Cum ajungi la Nessebar

De la Vama Veche treci în Bulgaria. Apoi conduci 130 de kilometri până la Varna și nu te lași. Mergi spre Burgas încă 80. Asta înseamnă cam 3 ore de condus, dacă te mai țin nervii după ce-ai dus tot drumul până la mare. Nouă ne-a luat două, dar era noapte și se circula ușor.

La un moment dat, se fac un semn și un drum în stânga. Spre Nessebar. Unul dintre cele mai vechi orașe din Europa. În fapt, o insulă de 350 pe 800 de metri, legată de continent printr-un podeț.

După ce intri pe insulă și parchezi mașina pe 5 euro/24 ore, te dai jos. Şi te trezești într-un tărâm turcesc, roman și grecesc în același timp, cu sute de taverne, mici magazine cu nimicuri drăgălașe și pensiuni ale căror terase par să se pravale direct în mare.

Ne-am așezat la o tavernă cu specific marinăresc. După două ore și o sticlă de Chardonnay excelent (6 euro), au venit doi lăutari prevăzuți cu chitară, respectiv acordeon. La cererea echipei, ne-au interpretat două piese Beatles și, aflând că suntem români, ne-au oferit și un „trenule, mașină mică” într-o românească absolut onorantă având în vedere distanța. 10 euro, șpaga lor, să fie primit. Unii dintre noi au comandat și mâncare. Un pește la cuptor cu cartofi țărănești absolut delicios (nu părea prins la Metro Militari). 6 euro cu totul.

Am mers apoi la un alt restaurant, să mănânce și cei care băuseră. Am mers la „Royal” (nume care ne-a amintit un pic de România și obsesia ei de a da titluri de noblețe tuturor bombelor). Aici se asculta Sting, iar meniul era gros ca Biblia. Am comandat ce ne-a venit la gură, doar ne-or zice că n-au. Aveau tot. Ficatul de gâscă la grătar a fost delicios. Iar filet-ul de porc (tot la grătar) a fost imens. Cu niște suc, niște bere și niște supe, s-a adunat de 25 de euro.

Unde dormim la Nessebar?

Deși suntem în plin sezon, nu ni s-a întâmplat încă să intrăm într-un hotel bulgăresc și să nu găsim camere. Am găsit și aici, în insula mică pe care o strabați în jumătate de oră. Nu erau multe hoteluri. Dar cel pe care l-am găsit ne-a cam șocat.

Pe scurt: Hotel St. Nikola, pe malul mării, cu o terasă de 6×3, o cameră ceva mai mare de atât, în care, pe lângă patul imens încăpeau și canapele, măsuțe de cafea și ghivece de flori. Vedere la port. Minibar plin, cable TV, aer condiționat, curățenie lună: 45 de euro pe noapte (preț pe cameră). E un hotel mic, de familie, cu 12-16 camere, excelent întreținut și cu personal incredibil de amabil. Vedeți pozele, că de-aia le-am făcut.

Rezumat:

De ce să mergi: pentru că e un loc special, aproape și extrem de romantic.

Cum ajungi: cu mașina. E mai scurt prin Giurgiu-Ruse, adică să faci mare parte a drumului prin Bulgaria. Poate fi mai rapid prin Vama Veche (via Autostrada Soarelui), dar depinde de trafic.

Ce să faci acolo: să te plimbi, să te săruți admirând apusul și barcazurile (asta dacă nu te duci singur), să mănânci bine, să bei bine, să privești istoria în ochi.

Unde să stai: Hotel St. Nikola, 3 stele (45 Euro pe noapte) sau Vila Yanis Paradise, pe malul mării (30 de Euro; n-are site, dar îți putem da numărul de telefon: +359 055 44 50 41).

Comentarii - 4 Comentarii

  1. oana marsu says:

    Ce-ti ziceam

  2. mia says:

    cum e cu plaja in orasel?

  3. […] dată pe o tiroliană şi câte şi mai câte. Vamos mi-a povestit despre Cappadocia şi despre Nessebar într-un timp în care orizontul meu nu se întindea aşa departe. Adrian mi-a dăruit flacăra de […]

Lasă un comentariu