În clipa în care alegi locul în care vrei să îți petreci următoarea vacanță, ești instantaneu clasificat. Vrei să te duci în Nepal? Ah, ești cu buddhismul. Vrei în Goa? Ah, ești cu drogul. Vrei în Amsterdam? Ah, ești cu fetele. Sau cu băieții. Sau cu drogul.
Există niște tărâmuri despre care pun pariu că nu știți cum sunt cei care se duc acolo sau de ce merită să mergeți, chiar dacă asta poate însemna ceva de rău. Hai să vedem.
1. CHINA
De ce să mergeți? Pentru ca să vedeți maxim de istorie și maxim de cultură. Marele Zid și Orașul Interzis. Icoane naturale ca Valea Huanglong, adăpost pentru urșii panda. Vârfurile de nisip din Wullingyuan. Viitorul așa cum este el prezentat de Hong Kong și Shanghai.
De ce să nu mergeți? Pentru că tocmai ce a fost cutremur și o să vă fie foarte greu să nu vreți să adoptați unul din miile de copii orfani, urmând exemplul Angelinei sau Madonnei.
2. SIRIA
De ce să mergeți? Publicitatea negativă poate, de multe ori, să facă foarte mult bine subiectului. De aia Siria a rămas una dintre cele mai puțin aglomerate țări frumoase de pe glob și încă ieftină. Damasc e un oraș cu moschei, ruine romane, case de la 1400 transformate în restaurante, buticuri de modă sau mici hoteluri de lux, ca Dar-Al-Yasmin sau Beit Al Mamlouka.
Simbolul orașului, Mosca Umayyad, adăpostește un altar în care este păstrat cu sfințenie, aș putea zice, având în vedere ce ascunde… capul lui Ioan Botezătorul. Bucătăria siriană este excelentă, dintre dulciuri v-aș sfătui să încercați gemurile preparate din portocale amărui de Alep.
De ce să nu mergeți? Dacă ar fi să ne luăm după Departamentul de Stat American, guvernul sirian sponsorizează și încurajează terorismul mondial, cu precădere pe cel din Liban, Israel și Palestina. Se pare că regimul are mii de prizonieri politici deținuți în zone bine păzite și mulți cetățeni sunt răpiți și torturați pentru sentimentele lor antiguvern.
3. ZIMBABWE
De ce să mergeți?
- Pentru hoarde imense de elefanți și una dintre cele mai mari populații de girafe de pe continentul African.
- Cele mai tari safari-uri nu sunt în Kenya, așa cum ne sfătuiesc șmecherii care au fost, ci în parcurile naționale Hwange – unde puteți vedea nu doar Big Five, ci mai mult de 100 de specii de animale în deșertul Kalahari; Matsudona, bază pentru houseboats și tururi de pescuit; Mana Pools, unde puteți să vă dați cu caiacul pe fluviul Zambez.
- Cascada Victoria, graniță dintre Zambezi și Zimbabwe, dar nu vă plănuiți să ajungeți acolo între iulie și septembrie, pentru că atunci se duce toată lumea și nu găsiți zboruri sau le găsiți foarte scumpe. Da, se poate face bungee-jumping din vârful cascadei.
De ce să nu mergeți? Pentru că e foamete și dictatură. Din cauză că la alegerile din 2008, partidul președintelui (la putere de 28 de ani) nu a mai ieșit câștigător, s-a decretat reluarea alegerilor. Şi pentru că dacă faceți poze, chiar și cu telefonul, puteți fi arestat; oricine face poze și nu e jurnalist cu acreditare este reținut de poliție, până demonstrează că scopul fotografiilor este pur turistic. Demonstrați voi asta!
4. COREEA DE NORD
De ce să mergeți? Când începeți să vă gândiți să plecați în Coreea, nu o faceți pentru unul din următoarele motive: să luați cina într-unul din restaurantele luxoase din capitală sau să vizitați locurile clasificate UNESCO World Heritage Site.
Vă duceți ca să descoperiți una dintre cele mai xenophobe, represive și puțin cunoscute societăți din lume. De exemplu, vizitatorii cu pașaport American nu pot rămâne în Coreea mai mult de 4 nopți, indiferent de scopul vizitei. Şi asta numai dacă vor să participle la Jocurile Anuale din Pyongyang, un fel de defilări comuniste ca pe vremea lui Ceaușescu, unde 100.000 de oameni dansează și cântă în același timp, făcând din trupuri diverse figurine sau lozinci de genul “Ceaușescu și poporul/ Patria și tricolorul”.
Vizita în capitală începe cu Monumentul Mansudae, unde vizitatorii trebuie să facă plecăciuni și să depună flori la picioarele statuii președintelui Kim-Il-Sung, care, deși a murit în 1994, a rămas Președintele Etern.
De asemenea, e de văzut metroul Pyongyang, unde, pe toți pereții, indiferent de stație, apare un singur mesaj: “Kores Is One!”
De ce să nu mergeți? Ca și cum până acum v-am făcut poftă. Pentru că au bombe nucleare. Şi, în plus, arme biologice, cum ar fi viruși de antrax, holera și pneumonie. Şi, la sfârșit, câteva zeci de arme chimice. Părăsirea țării fără permisiune (care nu le este dată sub aproape niciun motiv cetățenilor coreeni) este considerată înaltă trădare. Aproximativ 200.000 de dezertori sunt ținuți în tabere de muncă, în timp ce în anii ‘90 o foamete cumplită a omorât 2 milioane de oameni.
5. TUNISIA
De ce să mergeți?
- Resorturi mediteraneene, peisaje deșertice ireal de frumoase, cel mai mare coloseum roman din afara Italiei, El Jem.
- Bulla Regia, un oraș antic, cu curți sub pământ, pavate cu mosaic.
- Casele troglodiților care arată exact ca a lui Luke Skywalker în Star Wars.
De ce să nu mergeți? Pentru că e dictatură. Asta înseamnă în primul rând lipsa libertății de exprimare, fie a localnicilor, fie a străinilor care sunt tentați să facă ceva ce pare jurnalism. Puteți fi supravegheați pe ascuns sau chiar pe față 24/24h.
6. CUBA
De ce să mergeți? Pe lângă Bătrana Havana, Cuba are unele dintre cele mai frumoase și mai puțin populate plaje din Caraibe.
- Pentru diveri: Playa Maria la Gorda.
- Pentru genul naufragiați: Insula Cayo Largo del Sur.
- Pentru genul moșieri: 2 orașe spaniole pline de haciendas ale foștilor baroni ai zahărului, Trinidad și Matanzas.
Comparat cu celelalte destinații din Caraibe, Cuba este încă un mega spot: masa plină la orice restaurant din Havana costă mai puțin de 20 de dolari, asta incluzând mojito. Mergeți să mâncați în paladares, case de bucătari foarte pricepuți care se întrec în preparate, ca să câștige clienți.
De ce să nu mergeți? Actualul președinte, Raul Castro, fratele lui Fidel, continuă politica strictă și strâmtă, astfel că, de exemplu, americanii nu pot sta mai mult de 3 zile în Cuba, dacă nu sunt gâzduiți de o rudă cu rezidență și asta numai dacă ruda poate dovedi că este bolnavă.
Comentarii - 2 Comentarii
Lasă un comentariu
China a fost pentru mine prima “dragoste”, prima tara pe care am vrut sa o vad si pe care am respectat-o si am indragit-o desi nu am stiut foarte multe despre ea.
La 11 ani visam cu ochii deschisi la momentul in care o voi “cunoaste”.
Asta pana in ziua in care am “descoperit” fata ascunsa a Chinei:
http://media.treehugger.com/assets/images/2011/10/puppy-cooked-alive.jpg
Cruzimea fata de animale e fara margini acolo: caini fierti de vii, animale jupuite (cat inca se misca) pentru blana, pisici arse de vii s.a.m.d( da-ti un search pe Google; e plin de astfel de “minunatii”)
Poate pentru multi asta nu este o piedica, dar, desi nu sunt vegetarian, nu incurajez tortura: nici fata de oameni, nici fata de animale.
Si eu mananc soric, dar nu parlesc procul de viu, si nici nu arunc gaina in ciorba cat inca mai cotcodaceste.
Pentru mine asta este cel mai important motiv “De ce sa nu mergeti?”.
Acelasi lucru si in Coreea.
http://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/c100.0.403.403/p403x403/390159_243321839129870_998220478_n.jpg
Cuba lui Hemingway, pe de alta parte, m-a impresionat pana la lacrimi cu viata ei nestiuta, dincolo de luxul resorturilor. Stradutele necunoscute turistului, unde localnicii isi traiesc umil viata, in saracie, dar cu capul sus.
http://www.jansochor.com/photo-essay/50-years-after-revolution/man-wheelchair-cuba-havana.jpg
http://www.aliciafox.net/wp-content/uploads/01-Cuba-Alicia-Fox-Photography.jpg
Sunt sigur ca fiecare are o fata nevazuta, si ar fi atat de bine sa stii despre ce este vorba inainte sa pleci la drum, sa se scrie in brosuri si in prezentari, si partile negative, nu doar cele pozitive. As vrea sa stiu toate aspectele, fara masca…
“Maybe I’m a dreamer…”
P.S: eu as mai adauga la lista si India…
Am vazut Siria in 2007.Mi s-a parut a avea un aer foarte prietenos.Dincolo de imaginea Presedintelui pe toate gardurile,sirienii sint foarte ospitalieri si nu fac diferente intre europeni,as zice ca sint chiar mai prietenosi cu noi decit cu altii.Poate pentru ca multi tineri au facut studii superioare la noi.Mi-a placut Palmyra mult,dar si Damascul.Am auzit “Tatal nostru “in aramaica la Mallula,m-am simtit ca la Mamaia in Latakia.Pacat de ce se petrece acum acolo.