Tedoo cu Brad Florescu

Nomadice (5). Unde se duc nemuritorii când se duc?

Locul meu preferat din Khanom este un copac bântuit de spirite bune.

Thailanda

Sunt multe locuri superbe în Khanom și pe lângă. Plaje, golfulețe, insule, cascade. Dintre toate, însă, cel care mă fascinează cel mai mult este un copac de la marginea drumului.

L-am descoperit întâmplător, rătăcindu-mă de șoseaua principală care leagă râul de oraș. Am făcut dreapta căutând o scurtătură și am nimerit într-o intersecție mică și prăfuită, între maidan și o livada de cocotieri. O explozie de culori umplea umbra grea a unui ficus, de parcă arborele ar fi rodit carioci. Sute de căsuțe de spirite și de figurine reprezentând divinități mai mici sau mai mari, animale fabuloase, monahi și monarhi legendari dormeau cu ochii deschiși, pe jumătate îngropate în frunzișul ruginiu, pe jumătate înălțate în albastrul cerului.

Fiecare casă din Thailanda are una sau mai multe zeități protectoare pe care proprietarul casei le cazează, simbolic, într-un mic altar amplasat lângă poartă. Ți-am povestit despre asta pe larg aici. Se întâmplă uneori ca respectiva construcție să fie demolată sau vândută. Ce facem cu zeii într-o situație ca asta? Îi aruncăm? Da, dar cu respect.

Dacă proprietatea e pusă la pământ se iau altarele și figurinele și se duc într-un loc sfânt, special amenajat. În cazul Khanom-ului, se duc sub copacul cu pricina. Sau se returnează negustorului de la care au fost cumpărate, urmând ca acesta să se ocupe de “relocare”.

Dacă respectiva casă este vândută, iar noul proprietar consideră că spiritele merită un lăcaș mai acătării, se apelează la specialiști. Un călugăr vine acasă, le explică spiritelor care e situația, se ia altarul și se duce la cimitir, se aduce unul nou (cu tot cu un set nou de figurine) în care zeitățile sunt apoi invitate, cu rugăciuni, să se cazeze la noua locație.

Cimitirul nemuritorilor e viu și colorat și fiecare suflet de-acolo știe că va trăi etern în alt suflet. Toți am fost sau vom fi zeii cuiva. Restul e timp.

Mulțumesc pentru ajutorul acordat în documentare acestui articol vecinei și prietenei mele Kattryia “Kat” Tawingwang.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 4 Comentarii

  1. Marius W. says:

    Copacul poate fi orice copac sau doar banyan? Sau altceva?

    • @Marius: banyanul – sau bodhi cum i se spune aici – este un arbore sacru în cultura buddhistă. Este copacul sub care Prințul Siddhartha (Buddha) a meditat și a cunoscut iluminarea. Promit să mă interesez dacă există și alți copaci cu “lipici” la cele sfinte.

  2. Marius W. says:

    Ştiam de legătura dintre banyan şi Buddha, este interesant de ştiut dacă şi alţi copaci “găzduiesc” un astfel de cimitir.
    O zi cât mai faină!

  3. @Marius: m-am interesat pentru tine; sursele mele stiu doar de banyan.

Lasă un comentariu