Când vorbim despre călătorii ne gândim automat la zilele de vacanță și la depărtări. Spunem “călătorie” și vedem țărmul unui ocean, piscul unui munte sau o șosea care traversează preria. Un bilet de avion, un rucsac sau o motocicletă apar și ele în cadru.
Asocierea e firească, dar superficială. Putem călători oricând dorim și indiferent unde ne aflăm.
La fel de bine, putem sfârși, după un zbor de zece mii de kilometri, într-o instanță atât de familiară încât substanța călătoriei ar fi în întregime anulată. E cazul deplasărilor de afaceri sau al concediilor la all-inclusive. Cine stă zece zile la o piscină din Bora-Bora cu o tabletă în față și un cârnat în gură sau cine petrece 14 ore pe zi în întâlniri de vânzări cu partenerii din Beijing nu călătorește. Ar putea face exact același lucru în Berceni.
Amprenta unei existențe este dată de raportul dintre rutină și curiozitate. Unii au mai multă nevoie de una, alții – de cealaltă. Cert e că nimeni nu poate trăi fără ambele. Prea mult previzibil sufocă spiritul, prea multă noutate zăpăcește mintea.
Viața noastră cea de toate zilele se desfășoară sub semnul previzibilității. Avem prea puțin timp la dispoziție pentru a ieși din casa rutinei. Până la primul week-end sau până la mult visatul concediu alergăm pe o bandă care se învârte în sens invers sub picioarele noastre. Și iată-ne obosiți fără să fi ajuns nicăieri.
Călătoritul depinde doar marginal și conjunctural de deplasarea în spațiu. A călători este, în primul rând, un act mental de detașare din cunoscut și din zona de confort, de urmărire a curiozității – curiozitate care ne distinge de aproape toate animalele mai puțin de pisici, de căutare a unor noi perspective care să ne îmbogățească, intelectual și spiritual.
Îți propun în continuare câteva “rute” sau “destinații” care te pot ajuta să umbli fără să-ți tocești prea mult pantofii. Le folosesc și eu atunci când stau acasă și nu pot să stau. Dacă-nțelegi ce vreau să zic.
- Când mergi la muncă ia-o pe alt drum decât cel cu care ești obișnuit. Dacă de obicei mergi cu taxiul, ia autobuzul. Dacă ești obișnuit cu autobuzul ia altceva.
- O dată pe săptămână fă schimb de locuri cu un coleg. O să vezi biroul altfel din noua perspectivă. Poate că și munca va părea altfel.
- Dacă ți s-a spus că nu ai ureche muzicală petrece câteva ceasuri cântând. Dacă știi că nu ai talent la desen încearcă să pictezi două ore. Nu contează ce iese, important este să explorezi o zonă interzisă.
- Cine are copii poate institui o zi pe săptămână în care se face schimb de roluri. Cei mari fac ce le spun cei mici. Recursul la copilărie poate șterge praful de pe mecanismele esențiale ale stării de om. Dacă nu vrei să aplici asta, treci imediat în camera ta.
- Intră în vorbă cu necunoscuți. Cu cât mai diferiți de tine, cu atât mai bine. Provoacă-i să povestească, să se raporteze la evenimentele curente. Ai zeci de ocazii pe zi să vezi viața prin ochii altcuiva. Un bun exemplu sunt taximetriștii cu care, de voie sau de nevoie, mulți dintre noi au ocazia să interacționeze. Ce dialoguri savuroase pot rezulta dintr-o cursă de 20 de minute…nu te limita însă la șoferii de taxi. Caută oameni diverși și diferiți de tine.
- Privește cerul. Nu e doar un îndemn poetic. Pe cer se întâmplă întotdeauna lucruri interesante, total diferite de viața pământească: zboară păsări, se adună nori, ninge, trec avioane, răsar stele. Nemaivorbind de faptul că a privi un cer albastru face foarte bine la ochi.
- Apropo de stele. În secunda în care ai ridicat privirea către un cer înstelat călătorești realmente ani, zeci sau sute de ani-lumină. Dacă în orașul tău există un observator astronomic sau un astroclub ia-ți o seară pe săptămână și du-te să vezi stelele prin telescop. Dacă nu, cumpără-ți o lunetă. Alege un corp ceresc și urmărește-l. Steaua ta norocoasă merită un pic de atenție.
- Învață câteva cuvinte de bază – salut, ce faci, mulțumesc – într-o limbă exotică și folosește-le timp de o zi în discuțiile cu colegii și prietenii. A doua zi schimbă idiomul sau mergi mai departe pe cel deja ales. Parcă ziua începe altfel când îți saluți vecinii de birou cu „Hujambo!”, iar ei răspund „Sijambo!” (din swahili, care se vorbește în Africa Centrală și de Est). Uite un test simpatic și greu care te poate inspira.
- Caută în fiecare dintre pasiunile tale o nouă pasiune. Dacă îți plac florile, de pildă, du-te din botanică în chimie organică și citește un pic despre asta. Dacă ești pasionat de gătit documentează istoricul fiecărui ingredient pe care-l folosești într-o rețetă. Cum a apărut ardeiul, cine a folosit pentru prima oară pătrunjelul în mâncare, care e strămoșul grâului de azi?
- O dată pe an fă un inventar al obiectelor pe care le ții în casă deși nu le folosești. Adună-le într-un loc și, periodic, donează din ele. Astfel, nu doar că faci o faptă bună, ci îți ușurezi „bagajul” cu care umbli prin viață. Cu cât ai mai multe lucruri de care ești atașat cu atât mai greu îți va fi să te miști spre noi orizonturi, nu neapărat fizice.
- Renunță parțial la un moft (sau la un viciu) și, din banii economisiți, înființează un fond pentru donații. Fă o listă cu campaniile de strângere de fonduri despre care afli de pe net, din presă sau de la prieteni și, la finalul lunii, trimite bani către cea care ți se pare cea mai utilă. Poate fi o sumă cât de mică, esențial este faptul că donând devii părtaș la o altă poveste. Călătorești prin implicarea într-o cauză sau într-un proiect care, astfel, te “iau la ocazie”.
- O dată pe lună, prin tragere la sorți, alege un vecin și du-te la ușa lui cu o prăjitură sau cu o sticlă de vin. Dacă te invită înăuntru la cafea ai ocazia să pătrunzi într-un alt univers. Nu trebuie să dai 600 de euro pe un bilet de avion ca să vezi cum trăiesc alți oameni.
- Mută periodic mobila – dacă se poate – sau măcar fotoliul/canapeaua pe care-ți faci veacul. Cu alte cuvinte, schimbă peisajul.
- Stai de vorbă serios cu animalele. Pune-le întrebări și tălmăcește în cuvinte reacțiile lor. Asta te antrenează să gândești simplu și direct. Animalele nu se complică.
- Alege una dintre știrile pe care le citești și pune-o deoparte. Când ai puțin timp, fă documentare suplimentară pe un element al ei. Poate fi o persoană, un loc, un echipament, istoricul unei situații, definiția unui termen. În fiecare știre se ascund multe altele.
- O dată pe lună alege un subiect din cotidianul imediat și studiază-l atent. Arhitectura și istoricul unei clădiri pe lângă care treci poate fi o temă de studiu fascinantă. La fel și florile din parcul unde te dai cu bicicleta sau modul de funcționare al unei centrale termice.
- O dată pe săptămână apelează un număr la întâmplare. Dacă-ți răspunde cineva, explică-i interlocutorului că ți-ai făcut un obicei din a suna necunoscuți pentru a le ura sănătate și succes în tot ceea ce-și propun.
- Ieși în oraș pretinzând că ești turist finlandez. Cere direcții, pune întrebări prostești, vezi cum reacționează lumea. Și, mai presus de toate, încearcă să-ți vezi orașul așa cum l-ar vedea un vizitator. Pentru însușirea accentului finlandez urmărește acest filmuleț: https://www.youtube.com/watch?v=cUqTM6kCR_U
- O prietenă de-a mea face de câteva săptămâni următorul joc: ia țările lumii la rând, în ordine alfabetică, se documentează un pic despre ele și postează pe Facebook lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre fiecare dintre ele. Chiar și ea e surprinsă de câte lucruri descoperă (și, off the record, de cât de ignorantă a fost până a început joculețul ăsta). Dacă-ți iei două ore în fiecare week-end să faci același lucru, în 4 ani termini toate țările globului. Și, cel mai important, ai o bază de cunoștințe pe baza cărora să decizi unde te vei duce în următoarea ta vacanță fizică.
- Ascultă (sau citește) poezii în limbi pe care nu le cunoști și încearcă să-ți dai seama ce semnifică. Apoi accesează traducerea. Ai fost pe-aproape?
Drumuri bune minții tale!
Comentarii - Un Comentariu
Lasă un comentariu
[…] cum scriam acum câteva săptămâni, gradul de libertate a unui individ se poate exprima ca raportul dintre elementele predictibile […]