Tedoo cu Brad Florescu

Scurtă poveste cu un român, o poloneză și niște dragoni de Komodo.

Adrian și Tessa au petrecut o lună în Indonezia, documentând video prietenia dintre un tânăr localnic și dragonii de Komodo. Cu puțin ajutor din partea ta, filmul poate fi gata în prima parte a anului.

De Adrian Crapciu, deși nu ne cunoaștem personal, mă leagă pasiunea pentru Indonezia, o țară superbă și nebună ca furtunile de vară. I-am descoperit blogul acum un an și ceva și am respirat, prin el, mireasma unei lumi pe care am explorat-o și eu intens în ultimii ani.

Spre deosebire de mine, Adrian nu s-a limitat doar la texte și fotografii, ci a făcut un pas mai departe către film. Avantajul lui în acest sens vine din faptul că a cunoscut-o pe Tessa, o regizoare poloneză pe cât de talentată în meseria ei pe atât de pasionată de depărtări.

Adrian și Tessa

Tessa și Adi.

Timp de o lună, Tessa și Adrian au locuit într-un cătun de pe insula Komodo și au documentat video o poveste formidabilă: prietenia dintre un puștan localnic, Siwa, și dragonii de care se leagă renumele arhipelagului (Ora în dialectul komodez).

Siwa, deși are doar 15 ani, este singurul din sat care nu doar că nu se teme de dragoni, ba chiar le caută compania. Siwa este capabil să detecteze reptilele de la kilometri distanță, să le ia urma și, uneori, să se hârjonească cu ele.

În paranteză fie spus, un dragon de Komodo poate ucide cu ușurință un adolescent ca Siwa. Dar lui Siwa nu-i pasă, iar animalele nu-i fac niciun rău.

Siwa Ora Tessa

Adrian și Tessa au descoperit, printre legendele locale, una care susține că oamenii și dragonii se trag dintr-un strămoș comun. Restul pământenilor, uitând acest lucru, și-au vânat frații varani până la exterminare. Doar cei din Komodo au cinstit ascendența comună și au conviețuit în pace cu animalele. Astăzi, pe Komodo trăiesc 1000 de oameni și 3000 de varani.

Adrian Crapciu Siwa Ora 1

Adrian în timpul filmărilor.

Pe baza acestor povești, Tessa și Adrian au început realizarea unui documentar intitulat chiar Siwa and Ora. Filmările s-au încheiat în toamna anului trecut, iar acum se lucrează la montaj, coloană sonoră, corecții de culoare, animații.

Cum toate acestea presupun închirierea unui studio profesional care costă ceva bani, cuplul româno-polonez a lansat o campanie de crowdfunding pe platforma Indiegogo. Nu e vorba despre o sumă foarte mare: 3000 de euro, din care la ora publicării acestui articol s-a strâns cam o șeptime. Premiera documentarului este programată pentru anul acesta.

Dacă dorești să te alături și tu cu o mică donație o poți face pe pagina proiectului Siwa and Ora. Toți donatorii (cu sume de peste 5 EUR) primesc recompense: de la apariția numelui pe genericul de final la acordarea titlului oficial de co-producător. Să-ți vezi numele pe IMDB, asta înseamnă să fii Steven Spielberg.

Succes, Tessa și Adi. Mulțumim pentru o poveste frumoasă despre om și natură.

Foto: Tessa Moult-Milewska și Adrian Crapciu.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu