Tedoo cu Brad Florescu

Instagramele Lunii. Când fiecare baltă spune o poveste.

Ana Măreșescu a.k.a. @maresh_gram nu are încredere în nicio imagine care n-a trecut mai întâi printr-o băltoacă. Un proiect fotografic inedit.

Este pentru prima oară în istoria “Instagramelor Lunii” când dedic întregul articol unui singur autor: Ana Măreșescu alias @maresh_gram. Și asta pentru că Ana are în lucru un proiect superb, simpatic, și cu un imens potențial.

Proiectul Anei se numește Povești de Baltă și fix în asta constă: e o colecție de story-uri vizuale culese de prin băltoace. Recunosc, când am văzut primele imagini din serie am crezut că sunt colaje, dar Ana mi-a explicat că nu e absolut niciun truc acolo. Doar un telefon, o aplicație de editare și, bineînțeles, poziția ghiocelului.

Iată o idee atât de simplă și de la îndemână încât (iar) mă enervez că nu mi-a venit mie. Dar sunt sigur că Ana nu se va supăra dacă alți instagrameri vor intra în jocul ei și vor aduna/împrăștia #povestidebaltă.

(Fotografiați încet, să nu stropiți trecătorii!)

Am încercat să aflu mai multe despre trecutul și mai ales despre viitorul acestui proiect cu un potențial practic infinit – câtă vreme va ploua vor exista și bălți – și am deranjat-o în acest sens pe Ana Măreșescu. Interviul ca interviul, dar să vezi fotografiile.

De ce, unde, când și cum au început #povestidinbalta?

Am fost să fotografiez un maraton la Bâlea. Am ajuns acolo la 4:30 dimineața și fără stare cum mă sunt de fel, am pornit să cercetez lcoul înainte de începerea cursei. La al zecelea pas plin de entuziasm am dat nas în nas cu un urs. S-a rupt filmul și s-a stins lumina.
Am scăpat cu bine, dar după sperietură parcă totul avea un farmec aparte și am început să apreciez fiecare fir de iarbă. Acolo am dat peste prima baltă povestitoare. M-am așezat în poziția ghiocelului și  am urmat procedura: pozat, editat, postat pe Facebook și mulțumit cerului că scăpasem cu viață. Bine, ursul era un pui, dar nu contează. Gândul la mama lui a fost teribil.

A photo posted by Ana Maresescu (@maresh_gram) on

 

A photo posted by Ana Maresescu (@maresh_gram) on

 

Apoi am uitat tot episodul. La puțin timp, revenită în București, în drum spre casă, văd altă baltă care îmi aduce aminte de Bâlea, de urs și îi fac o poză în cintea primei băltoace. Apoi încă o baltă mai sus, și apoi alta după colț, și încă o zi, și altă ploaie și tot asa.

A photo posted by Ana Maresescu (@maresh_gram) on

 

A photo posted by Ana Maresescu (@maresh_gram) on

Unde vrei sa duci povestea poveștilor din baltă?

Nu m-am gândit. Am decis să las poveștile purtate de vânt și udate de ploaie. Proiectul ilustrează în acest moment Bucureștiul așa cum este el – melancolic, romantic și suprinzător – sub hashtag-ul #povestidebalta. Imaginile sunt în general făcute pe străduțe bătătorite zilnic de mine, mai precis drumul de la birou până la mașină.

Asta-i fain la fotografie – te face să vezi lucruri pe lângă care alții trec nepăsători. Până una alta, îmi retrăiesc copilăria. Atunci, după fiecare ploaie, fugeam afară ca să adun melcii de pe carosabil și să îi duc în siguranță. Douăzeci de ani mai târziu, nu s-a schimbat mare lucru. Doar ca în loc de melci culeg #povestidebalta. Cred că am ceva cu carosabilul.

A photo posted by Ana Maresescu (@maresh_gram) on

 

A photo posted by Ana Maresescu (@maresh_gram) on

 

A photo posted by Ana Maresescu (@maresh_gram) on

Ce echipament și ce soft folosești? 

Se spune că cel mai bun aparat este cel pe care îl ai la tine. Ei bine, așa este. Pentru că nu am cum să ascund DSLR-ul în geantă, deși, recunosc că am un întreg univers acolo, mă folosesc mereu de telefon. Am un iPhone 5c. Mi l-am dorit albastru, să fie ca cerul. Cu el am fotografiat toate poveștile de baltă. Pentru editare, de acum 3 ani m-am îndrăgostit iremediabil de Snapseed. Este o aplicație gratuită proiectată de Google, user friendly și care îți lasă o deschidere mare în ceea privește editatea din telefon.

A photo posted by Ana Maresescu (@maresh_gram) on

 

A photo posted by Ana Maresescu (@maresh_gram) on

Pentru a vedea mai multe imagini ale Anei Măreșescu intră pe canalul ei de Instagram. Noi ne revedem în curând cu instagramele lunii, ediție normală. Spor la fotografiat!

Comentarii - Un Comentariu

  1. […] mișto rubrica lui Brăduț ”Instagramele lunii”. Ia uitați ca exemplu faza cu proiectul cu bălțile […]

Lasă un comentariu