Ne-am gândit că vine Sărbătoarea cea Mare și odată cu ea apare și întrebarea: “Unde faceți Învierea?” Cred că un răspuns puteți găsi într-una din propunerile noastre de mai jos. Am dat o raită pe la vecinii noștri ortodocși, ca să aflăm la ce biserică să vă duceți anul ăsta.
1. Catedrala lui Hristos Mântuitorul, Moscova, Rusia
Cea mai înaltă biserică ortodoxă din lume, catedrala e așezată pe malul fluviului Moscova, exact lângă Marele Kremlin.
Alexandru I a dorit să construiască o catedrală în semn de recunoștință pentru sprijinul pe care l-a dat Mântuitorul poporului rus în războiul cu Napoleon. Își dorea să o ridice în cel mai înalt punct din Moscova, însă nu a mai apucat, lăsând proiectul în mâinile fratelui său, Nicolae. Noul țar, profund patriot și ortodox, a schimbat planurile, pentru că își dorea să înalțe o construcție care să semene cu Hagia Sophia din Istanbul (Constantinopole, la vremea aceea).
Cei mai buni pictori ruși au lucrat la interioare timp de 20 de ani. Din păcate, locul pe care domnea catedrala a fost ales de către sovietici ca cel mai bun pentru a ridica un palat al sovieticilor și o statuie gigantică a lui Lenin, cu un braț ridicat, în semn de binecuvântare. Dintr-un ordin al lui Stalin, catedrala a fost dinamitată, mai mult de un an de zile luându-le muncitorilor să curețe locul de praf și bucăți de cărămidă.
Din păcate, Palatul Sovieticilor nu a mai fost ridicat, din cauza unor inundații serioase provocate de fluviul Moscova. Ani mai târziu, Nikita Hruscev a construit pe locul rămas viran cea mai mare piscină publică pe care o văzuse lumea vreodată până atunci.
Reconstrucția catedralei a început abia în 1990, primul nivel fiind dedicat ultimului țar al Rusiei și familiei lui, care au fost sanctificați în 2000 în această nouă catedrală. Tot aici a fost depus și fostul Președinte rus, Boris Eltin, înainte de înmormântarea sa, anul trecut.
2. Catedrala Sfântul Vasile, Moscova, Rusia
Este monumentul iconic al Rusiei și pe bună dreptate. Stilul ei atrage pe toată lumea, indiferent că se pricepe la arhitectură sau nu. Pur rusesc, această clădire este una dintre cele mai frumoase lecții de design. Lipsa simetriei și a echilibrului dintre elementele care alcătuiesc catedrala poate părea dezarmant, dar imaginea de ansamblu este absolut fascinantă.
Biserica este foarte veche (450 de ani) și a fost ridicată în Piața Roșie, ca să marcheze victoria lui Ivan cel Groaznic împotriva tătarilor. Numele “St. Basil” i-a fost dat după “sfântul nebun” Basil cel Binecuvântat, care era deosebit de popular printre moscoviți și îi plăcea chiar și lui Ivan cel Groaznic. Vasily (devenit ulterior St. Basil) a adoptat un stil excentric de viață, adică fura din magazine ca să îi ajute pe cei năpăstuiți de necazuri. L-a muștruluit pe însuși Ivan cel Groaznic într-o zi la biserică, pentru că nu era atent la slujbă și pentru atitudinea sa agresivă față de cei nevinovați. Ivan l-a plăcut atât de mult, încăt i-a cărat coșciugul, l-a înmormântat în biserică și a botezat catedrala cu numele lui.
Înainte să sfârșească de construit biserica, Ivan l-a orbit pe architect, de teamă ca acesta să nu mai fie în stare să ridice o construcție mai frumoasă decât a lui. Din cauza numeroșilor jurnaliști care transmit din fața bisericii informații despre președintele rus, lumea întreaga a ajuns să confunde catedrala cu Kremlinul.
„Hristos a înviat! Adevărat a înviat!” în limba rusă se spune „Khristos Voskrese! Voistinu Voskrese!”
3. Catedrala Alexander Nevsky, Sofia, Bulgaria
Una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din lume, servește și ca sediu al Patriarhiei Bulgariei, este unul dintre simbolurile Sofiei și cea mai importantă atracție turistică.
Construcția ei a început în semn de recunoștință pentru soldații ruși care au ajutat poporul bulgar să scape de dominația otomană. Biserica pare o confluență de culturi, dacă luăm în calcul că elementele de marmură au fost aduse din Munchen, cele din metal de la Berlin, porțile au fost fabricate în Viena și mozaicul importat din Veneția.
Să nu uitați să vizitați în interiorul catedralei muzeul de icoane bulgărești, cea mai mare colecție de icoane ortodoxe din Europa.
4. Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Varna, Bulgaria
Cea mai mare și mai cunoscută biserică ortodoxă de la Marea Neagră, exact în portul Varna, poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. Numele i-a fost dat în memoria Împărătesei consoarte a Rusiei, Maria Alexandrovna, o binefăcătoare a Bulgariei.
„Hristos a înviat! Adevărat a înviat!” în limba bulgară se spune „Christos Vozkrese! Voistina Vozkrese”!
5. Catedrala Sfântul Spiridon, Corfu, Grecia
Aici am fost de Paște acum 2 ani și mi s-a părut locul în care aș vrea să vin mereu cu această ocazie. Lumea se pregătește cu atâta eleganță și liniște pentru Noaptea Învierii, că lasă impresia că Iisus chiar o să apară acolo, ca să le mulțumească. Mii de lumini, fanfare, doamne îmbrăcate ca la curțile regale, domni cu monoclu și frac, tineri agățați pe la balcoane, parcă rușinați că nu au costume de seară pentru o astfel de ceremonie.
Am ajuns cu câteva ore înainte de înserare și am urcat pe meterezele fortăreței care apăra, odată, Corfu. Am rămas uimită să văd pe ziduri niște găleți pline cu ceva ce păreau a fi sticle de șampanie. Abia la miezul nopții, am înțeles că erau, de fapt, sute de artificii puse din timp acolo, ca să dea cel mai frumos spectacol de lumini văzut în vreo insulă vreodată. Atunci am văzut singura dată ce înseamnă “perdea de lumină”: artificii care țâșneau la sute de metri, formând cortine verticale de lumină… foarte frumos, pe bune!
În biserica Sfântul Spiridon nu aveți voie să faceți poze sau să filmați. Acolo odihnesc moaștele sfântului Spiridon și e din nou un spectacol care merită văzut. Oamenii stau la rând într-o liniște perfectă, ca să ia împărtășania și ies imediat, ca să lase loc celor care așteaptă cucernici afară.
“Luatul Luminii” nu are loc în biserică, ci afară, în piața centrală. Imediat după ce se cântă “Hristos a Înviat”, fanfarele umblă prin tot orașul, însoțind Lumina.
6. Mănăstirea Grand Meteoron, Meteora, Grecia
Paștele la Meteora este mai frumos decât la români. Şi pentru că sunt mulți cei care au fost sau au auzit despre Meteora, mă voi rezuma la câteva argumente, pentru care pot să garantez:
- În biserică, femeile stau separat de bărbați. Ele stau în stânga altarului, bărbații în dreapta. E foarte frumos ca, preț de câteva zeci de minute, să îi stai alături soțului tău, fără să îl atingi, fără să îl vezi… pentru că…
- În biserică este întuneric beznă. Doar veniți ca să luați lumină, așa că, până în clipa Învierii, toată lumea plutește în beznă.
- La intrarea în biserică femeile primesc fuste, în cazul în care nu sunt îmbrăcate deja astfel. Dacă fizionomia vă este mai degrabă scandinavă (adică sunteți blonzi), vă sfătuim să îi spuneți călugărului la intrare că sunteți români. Altfel, nu veți fi primiți în biserică: au voie doar creștinii ortodocși și călugării se așteaptă ca toți vizitatorii să fie mai degrabă bruneți.
- Nu e nevoie să veniți cu lumânări, vi se dau în biserică gratuit. Totuși, dacă vreți să ajungeți cu Lumină acasă, e nevoie de un support care să vă ferească flacară de vânt (sunteți, totuși, în vârful muntelui!)
- La Meteora (care, în traducere, înseamnă “suspendat în aer”) e singurul loc de unde puteți vedea Luminile oamenilor și artificiile de sus în jos! Fiind pe culmea muntelui, artificiile nu trec de înălțimea la care sunteți voi, așa că veți încerca neobișnuita senzație de a vă uita la focurile de artificii în jos.
Mănăstirea unde se întâmplă toate cele de mai sus este Great Meteoron Monastery, ultima biserică (de jos în sus), spectaculoasă cu funicularele care decorează zidurile, rămase de pe timpul când încă nu se construiseră drumuri până în vârful muntelui. În funiculare se încărcau alimente, materiale și chiar oameni. Dacă aveți vreme destulă, uitați-vă cu atenție la picturile de pe pereți și veți fi surprinși de imagini deosebite reprezentând Ziua Judecății de Apoi, icoane ce datează de la 1400.
„Hristos a înviat! Adevărat a înviat!” în limba greacă se spune „Christos Anesti! Aleithos Anesti!”
7. Catedrala Sfântul Sava, Belgrad, Serbia
Ridicată în semn de recunoștință pentru Sf. Sava, fondatorul bisericii ortodoxe sârbești, pe locul pe care se crede că ar fi îngropate rămășițele sfântului, omorât în bătălie de însuși Sinan Pașa. E o catedrala foarte mare, 82 metri înălțime, 49 de clopote, o capacitate de 10.000 de credincioși care încap lejer, în același timp, iar galeria unde stă corul poate primi 800 de cântăreți.
Domul central a fost construit separat de biserică și a fost ridicat cu macarale ulterior, operațiune de mare risc, care a durat 40 de zile, având în vedere că greutatea domului este de 1.400 de tone.
„Hristos a înviat! Adevărat a înviat!” în limba sârbă se spune „Christos Voskrese! Vaistinu Voskrese!”
8. Catedrala Sfânta Sofia, Kiev, Ucraina
Prima clădire de patrimoniu din Kiev care a intrat în lista UNESCO World Heritage.
Numele provine de la “sora” Hagia Sofia din Istanbul și este singura biserică din Europa cu 13 (!) turle (cupole). La un moment dat, sovieticii au vrut să o dărâme, ca să construiască pe locul rămas viran un parc în memoria Armatei Roșii. Catedrala a scăpat nevătămată cu ajutorul intervențiilor a sute de istorici și oameni de știință ruși. Ca să se răzbune, sovieticii au declarat-o muzeu și nici până în zilele noastre nu s-a mai oficiat nicio slujba religioasă, vizitatorii fiind nevoiți să plătească bilet, ca să poată face un tur al catedralei, aleasă una dintre cele 7 minuni ale Ucrainei.
„Hristos a înviat! Adevărat a înviat!” în limba ucrainiană se spune ”Khrystos Voskres! Voistynu Voskres!”
Comentarii - Niciun comentariu