Am să încep cu o veste bună: de la 1 ianuarie, puteți călători în orice țară vecină României FĂRĂ VIZĂ. Cum așa? Păi:
- Pentru Bulgaria și Ungaria nu ne trebuia oricum.
- Pentru Moldova – la fel (dacă nu se ceartă rău Voronin cu Băsescu)
- Serbia a ridicat necesitatea vizelor anul trecut.
- Iar de la începutul anului, nu mai avem nevoie de viză nici pentru Ucraina.
Coroborând aceste vești bune cu faptul că și alte țări vecine „de gradul 2” au ridicat necesitatea vizelor pentru români (vezi Muntenegru sau Croația), am făcut un mic exercițiu. Am pus Bucureștiul în centru și, neținând cont de nicio graniță, am încercat să văd până unde se întinde orizontul nostru turistic. Până unde putem merge cu mașina într-o mini-vacanță (cum e cea de Paște) în așa fel încât să vedem locuri noi fără să înnebunim conducând.
Iată câteva dintre destinațiile cuprinse în „noua noastră lume”:
Veliko Tarnovo, Bulgaria:
Vechea și misterioasa cetate a țarilor bulgari se află la 160 de kilometri. Din București, e mai aproape decât Sinaia în termeni reali (adică faceți maximum 3 ore cu mașina).
Varna, Bulgaria:
De aici puteți să vă plimbați în sus și în jos pe țărmul Mării Negre, fie spre Balchick și Albena, fie spre Nessebar și Burgas. De la București sunt 300 de kilometri pe care îi faceți în 4 ore dacă sunteți isteți și o luați pe ruta București-Giurgiu-Sumen-Varna. Citiți aici.
Borovec, Bulgaria:
Un ski resort ca în Austria (cine-a fost, știe) aflat la 460 de kilometri de București. E un pic mai jos de Sofia. Aproximativ 5-6 ore de condus.
Istanbul, Turcia:
Bătrânul Constantinopole cocoțat pe două continente vă stă la dispoziție cu minunile sale dacă sunteți dispuși să conduceți cei 700 de kilometri. Adică 8-9 ore la volan.
Salonic, Grecia:
E situat la aceeași distanță ca Istanbulul și constituie o bază excelentă pentru excursii către mare (în peninsula Halkidiki) sau spre munte (Meteora). Aceleași 8-9 ore de condus din București. Dacă mergeți noaptea, evitând aglomerația de pe centura Sofiei, puteți ajunge mai repede.
Budapesta, Ungaria:
Pe hârtie, sunt doar 820 de kilometri între București și Budapesta. În realitate, pentru că trebuie să traversați aglomerata Românie de la sud-est la nord-vest, Budapesta e mult mai departe decât Istanbulul. Luați-vă 12 ore și o mașină rapidă.
Odessa, Ucraina:
New entry în lista țărilor care nu vor vize de la noi, Ucraina reprezintă un alt mod de a te bucura de Marea Neagră. De la Odessa puteți coborî în Peninsula Crimeea (Simferopol și Sevastopol) unde chiar aveți natură și istorie de văzut. Oare o să mă credeți că între București și Odessa sunt mai puțin de 700 de kilometri? Totuși, având în vedere că aveți de trecut două granițe (cea cu Moldova și cea cu Ucraina), luați-vă în calcul 10-12 ore de condus.
Podgorica, Muntenegru:
Odată cu Serbia, și Muntenegru ne-a scăpat de vize anul trecut. Deci trebuie văzut (cum vă spuneam și ieri). Din Podgorica ajungeți imediat pe coasta Adriaticii, dacă ați parcurs cei 1.020 de kilometri pănă acolo. Luați-vă în calcul 15 ore de condus. Recomand o oprire peste noapte fie în Belgrad (dacă o luați pe la Drobeta Turnu Severin) fie în orășelul sârbesc Nis (daca o luați prin Bulgaria). Mai multe detalii aici.
Rijeka, Croația:
Stațiunea de pe țărmul Adriaticii are multe să vă ofere. Singura ei problemă e că trebuie să conduceti 1.300 de kilometri până acolo. Tot e bine: înainte, trebuia s-o luați prin Ungaria, ceea ce mai punea câteva sute la kilometraj. Tot două zile de condus cu o noapte de somn pe drum.
Ce vreau să spun, de fapt, e că distanțele nu se calculează în kilometri, ci în timp.
Pentru că și vacanțele se calculează tot în timp (nu primim 10.000 de kilometri de concediu). Prin această prismă, deși România pare cea mai apropiată destinație, de multe ori nu este. Pentru că Istanbulul e mai aproape de București decât Oradea. Salonicul mai aproape decât Timișoara. Şi Odessa mai aproape decât Aradul. Dacă punem punctul de plecare în sud-vest, e mai confortabil să vedem Muntenegrul decât Maramureșul. Iar dacă avem bază în Iași sau Bacău, mai bine mergem de Paști la Odessa decât la Stâna de Vale. Şi e și mai cool.
Nu?
Comentarii - 2 Comentarii
Lasă un comentariu
Ref traseu spre Adriatica prin “Podgorica, Muntenegru” : IN NICI UN CAZ SA N-O LUATI PRIN NIS… Orasul Nis e superb, dar mai departe drumul va duce taman in Kosovo…. asa mi-am verificat eu andurantza tuturor sfincterelor din dotare… in viatza mea nu mi-a fost asa de frica… masini fara numere de inmatriculare, populate NUMAI cu barbati barbosi… in rest… odata ajunsi la destinatie… Coasta Dalmatiei e mai frumoasa decat litoralul Grecesc…
@Radu M. – te-ai speriat degeaba, am fost in repetate randuri in Kosovo si niciodata n-au fost probleme. Problemele sunt in general pe la TV si in presa ;-). Drum bun!