Timp de 500 de ani, tărâmul Ghanei a fost bătut de portughezi, britanici, olandezi, suedezi, danezi, toți în căutare de aur. De care Ghana era plină.
Pe lângă aur, mai erau și sclavii, la mare căutare pe vremurile acelea, motiv pentru care europenii au construit câteva zeci de forturi, în care se desfășura comerțul de oameni, vânduți pentru lichior, arme sau material textil.
30 dintre aceste fortărețe s-au păstrat până azi, transformând zona într-un decor de film dramatic, o atmosferă pe care n-o poți întâlni live nicăieri în lume. Culmea, se poate dormi și petrece vacanța în unele dintre aceste forturi.
Cape Coast Castle este o construcție din sec. al 17-lea din orașul cu același nume, unul dintre locurile în care vă sfătuiesc să dormiți câteva nopți. E un oraș plin de viață și cu multe de descoperit. Unii dintre cei mai de temut vrăjitori africani se adăpostesc în căsuțe din lut, în jurul orașului. O plimbare prin carcerele în care așteptau sclavii să fie urcați pe nave și “exportați” o să vă marcheze serios. Mulți dintre vizitatori izbucnesc în plâns, încărcați de o atmosferă pe care n-au întâlnit-o nici în documentarele NatGeo.
Cel mai bine de vizitat orașul e acum, la sfârșit de septembrie, când are loc un festival al recoltelor, de proporții riodejaneiro-ene. În fiecare zi au loc parade, unde puteți întâlni șefi de triburi îmbrăcați doar în frunze de palmier, preoți animiști, regine-mame. Dacă vreți să “prindeți loc în față”, aduceți niște schnaps (adică un fel de rachiu, cunoscătorii știu la ce mă refer), deodată toată lumea o să vă invite în primul rând și o să vă trateze cu prietenie și amabilitate.
Un alt orășel care merită bătut este Elmina, un port de pescari la origine, care se mândrește cu St. George’s Castle și Fort St. Jago, două construcții care se privesc în ochi de pe marginile unei lagune albastre. Aici au loc demonstrații de măiestrie, în cadrul cărora puteți învăța să faceți altare colorate în zeci de nuanțe, figurine militare sau tot felul de obiecte tradiționale.
Pe lângă felia de istorie din care te înfrupți în zonă, motivul pentru care am scris despre Ghana este plaja. Raritate în partea asta de lume.
Cele mai frumoase plaje sunt în Busua. Încercați să închiriați o cameră pe lângă Fort Metal Cross.
Pentru nisip și mai fin și plaje pustii, porniți într-o excursie de-o zi către Princestown (vă dați seama cum arată plaja și după numele orașului, nu?).
Cum ajungeți în Accra?
Din Londra Gatwick cu Afriqiyah Airways, 400 euro/persoana, cu o escală la Tripoli.
Sau de pe Heathrow cu KLM: 415 euro/persoană, cu escală la Amsterdam.
Din Istanbul cu Egypt Air : 500 euro/persoană, cu o escală în Cairo.
Zbor direct oferă British, dar e scump, în jur de 800 euro/persoană.
Din Accra în Cape Coast ajungeți cu autobuzul, STC–bus, compania cea mai safe care are mașini cu aer condiționat, curate și la prețuri foarte bune. Accra – Cape Coast costă în jur de 5 dolari, one way.
Vă trebuie viză pentru Ghana, dar se obține ușor de la Consulatul Onorofic al Ghanei la București: Piața Națiunile Unite 3-5, Bl. B2, Sc. A, Et. 4, Ap. 19.
Telefoane: 021 335 119, 0744 544 814
E-mail: marin_stancu@scando.ro
Comentarii - Niciun comentariu