Tedoo cu Brad Florescu

Cele 3 minuni de la sud de Dunăre

Orlova Chuka este a doua peștera ca mărime din Bulgaria, totalizând 15 kilometri de galerii distribuite pe 7 niveluri. Chiar dacă e o gaură în pământ (chestie care le sperie pe doamne și domnișoare), Orlova Chuka e plăcută la vizitat. Sălile sunt mari, bine aerisite și bine semnalizate. Pereții sunt albi, grație originii calcaroase, deci n-o să vă simțiți ca în iad.

Prima minune

Undeva prin secolul XIII, un cioban bulgar pe nume Dimitri își plimba turma pe malurile înverzite ale râului Lom. La un moment dat, din greșeală, calcă peste un cuib de păsări și omoară toți puișorii. Dimitri e sfâșiat de crima pe care a comis-o și se decide să-și pedepsească piciorul vinovat. Trei ani de zile, vara și iarnă, ciobanul și-a continuat drumurile încălțat fiind la un singur picior. Încetul cu încetul, s-a apropiat de Dumnezeu, s-a aciuat într-o grotă și și-a petrecut restul zilelor în post și rugăciune.

La trei secole după moartea lui, Dimitrie i se arăta în somn unei tinere sătence chinuite de demoni și îi spune: “am să-ți spun unde este trupul meu; găsește-l și vei scăpa de demoni”. Fata se trezește în toiul nopții, adună tot satul și merge cu pași siguri către rău, unde vede o lumină mare. Sătenii sar în apă și scot, intact, trupul lui Dimitrie, care avea să ia apoi calea României pentru a fi ferit din calea turcilor.

Sfântul Dimitrie “cel nou” Basarbov este Sfântul Protector al Bucureștilor. Iar grota în care și-a dus viața de post și rugăciune este acum centrul unui mic complex monahal, situat la aproximativ 12 kilometri de Ruse. Dacă vreți să știți mai multe despre viața și lucrarea sfântului, dați click aici.

 

A doua minune

Dacă m-aș fi întrebat acum un an care e cea mai apropiată peșteră de București, probabil că aș fi plasat răspunsul undeva prin Bucegi sau în zona Buzăului. Acum – fără să-mi fie foarte teamă că greșesc – răspund în două cuvinte: Orlova Chuka.

Orlova Chuka este a doua peștera ca mărime din Bulgaria, totalizând 15 kilometri de galerii distribuite pe 7 niveluri. Chiar dacă e o gaură în pământ (chestie care le sperie pe doamne și domnișoare), Orlova Chuka e plăcută la vizitat. Sălile sunt mari, bine aerisite și bine semnalizate. Pereții sunt albi, grație originii calcaroase, deci n-o să vă simțiți ca în iad. În plus, instalația de iluminare schimbă culorile pereților la fiecare 10 secunde, contribuind la spectaculozitatea experienței. Ghidul și custodele peșterii locuiește într-o cabană la 300 de metri de intrarea în obiectiv. Vorbește bulgară și franceză.

Peștera se află la 32 de kilometri de Ruse, în apropierea localității Dve Mogili. Cum mergeți dinspre Ruse spre Sofia, urmați semnele verzi (bilingve: bulgară și engleză) care încep să apară după ieșirea din Ruse.

A treia minune

După ce v-am obosit bine, e momentul să vă dau și un loc pentru destindere. L-am găsit complet din întâmplare în timpul unei “fugi orbești de București”, acum două săptămâni.

Luliaka este un hotel plasat exact pe malul Dunării, la 10 kilometri de granița româno-bulgară. Cu 3 stele pe frontispiciu, e una dintre cele mai bune soluții pe care mi le pot imagina pentru un weekend liniștit și, eventual, romantic. Camerele normale sunt relativ…normale (nimic spectaculos), dar cele deluxe sunt spectaculoase. Foarte mari, cu niște paturi imense și tari, canapele, plasma screen, șemineu și un balcon cât toate zilele care dă direct în Dunăre.

Meniul restaurantului e bogat în feluri pe bază de pește (somn, știucă, cegă, nisetru) la care puteți adăuga un excelent vin australian din vinoteca vastă pe care o aveți la dispoziție.

La cerere, puteți fi transportați cu barca pe insula Luliaka aflată în dreptul hotelului (și care i-a dat numele), unde puteți petrece o zi culegând flori, uitându-vă după păsări, etc. Vara, între hotel și Dunăre funcționează o piscină. La etajul 1 funcționează un lounge în care se pot ține conferințe, traininguri și campionate de wist. E o soluție excelentă pentru cei care vor să facă team buildinguri (după ce trece criza).

Cum ajungeți: după ce treceți de vama bulgărească, țineți înainte, pe drumul către Sofia. La ieșirea din Ruse, la circa 500 de metri după Metro (pe care-l lăsați în dreapta), faceți dreapta și urmați indicatoarele către Luliaka. Din București până în fața hotelului faceți 60-70 de minute.

Ca prețuri, o camera VIP e 53 de euro, iar una normală este 35. Tarifele includ parcare, acces la piscină, mic dejun și toate taxele. Vedeți mai multe detalii pe site-ul Luliaka Hotel.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - Un Comentariu

  1. […] Sfântul Pavel a întemeiat prima biserică creştină într-o peşteră de lângă Antioch, iar sfinţii creştini l-au căutat pe Dumnezeu în grotele de la Cappadocia sau Basarabovo. […]

Lasă un comentariu