Bine v-am regăsit sănătoși. Am să vă dau o veste proastă care m-a bucurat foarte mult: traficul pe site a scăzut dramatic între 22 decembrie și 5 ianuarie. Înseamnă că ați fost plecați, că ați călătorit, că le-ați dat naibii de birouri, computere și conexiuni la internet.
Ca să o țineți în același ritm tot anul, îmi permit să vă recomand 7 destinații pentru 2009. (Nu vă faceți griji, traficul a crescut la loc de luni încoace).
1. Muntenegru
Încep cu el, că e mai aproape. Ţărișoara de la sud e o minune dumnezeiască. Respirați aer curat la Durmitor, apoi expirați-l pe tot de uimire în golful Kotor (ce nume simpatice!), pescuiți pe nepământescul lac Skadar, stați la soare pe pietricelele de la Sveti Stefan sau plimbați-vă pe nesfârșita plajă de la Ada Boyana. Distanțele sunt foarte mici, puteți ajunge oriunde în maximum 3 ore. Mergeți cu masina. Faceți două zile, cu o noapte la Belgrad sau la Drobeta Turnu Severin. Serbia e safe și are drumuri mai bune decât România.
Buget aproximativ pentru un cuplu, 10 zile: 1.500 de euro.
2. Pelopones, Grecia
Puțini se aventurează overland dincolo de Atena. Dar cei care o fac au parte de o altfel de Grecie, pe care n-o regăsești în pliantele turistice. Peloponesul e o altă Grecie, mai puțin cunoscută, dar la fel de plină de miracole. Petreceți câteva zile în super-romanticul Nafplio (fosta capitală a Eladei, imediat după cucerirea independenței) sau în spectaculoasa Monemvasia, apoi coborâți în misticul Mani, călătoriți prin timp și faceți o vizită la Cape Tenaro, unde vântul aduce deja aromele Africii. Mergeți cu mașina, faceți două zile, cu o noapte la Volos sau Atena.
Buget aproximativ: 2.000 Euro.
3. Lampedusa, Italia
Dacă ați citit “Ghepardul”, trebuie că numele vă spune ceva. Insulița din sudul Siciliei e un secret foarte bine păstrat, unde puteți regăsi acea Italie curată și magică, a oamenilor simpli, aspri, dar veseli și ospitalieri. Într-unul dintre satele de pe Lampedusa, vizitatorii pot trăi împreună cu localnicii, împărtășindu-le modul de viață. Bărbații pleacă dimineața la pescuit, în timp ce femeile gătesc, țes și stau de vorbă până la întoarcerea lor. În plus, plajele din Lampedusa și Lampione (insula geamănă) sunt sanctuare pentru broaștele țestoase, care vin să depună ouă în nisipul curat. Mergeți cu avionul, apoi cu ferry-boat-ul.
Buget aproximativ: 4.000 Euro.
4. Oman
Un alt secret bine păstrat, sultanatul din estul Peninsulei Arabice e o destinație perfectă pentru cei care vor să ajungă departe fără să zboare mult. Vizitați misticul Muscat, luați gustul deșertului în Wahiba Sands, traversați spectaculoșii munți Al Hajar și încheiați-vă călătoria plimbându-vă prin satele de pescari de pe țărmul vestic al Oceanului Indian. Ajungeți cu avionul (Emirates în parteneriat cu Tarom).
Buget aproximativ: 4.000 Euro.
5. Insulele Cook, Polinezia
Uitați Bora-Bora, e a francezilor. Uitați Hawaii-ul, e al americanilor. Insulele Cook sunt numai ale voastre. Luați-vă un kayak și vâsliți dintr-o insulă într-alta pe apele blânde și incredibil de azurii ale imensei lagune din Aitutaki. Viața e frumoasă și curge în alt ritm în acest arhipelag născut din pântecul Pacificului. Iar oamenii sunt demni și fericiți. Așa cum veți fi și voi la întoarcere. Zburați (cam mult, ce-i drept) până la Auckland cu Emirates, cu Air New Zealand până la Rarotonga și cu Air Rarotonga spre ce insulă doriți.
Buget aproximativ: 6.000 Euro.
6. Kapadokia/Cappadocia, Turcia
Trei vulcani și mai multe milioane de ani de vânturi și ploi au lucrat pentru a crea peisajele selenare din Kapadokia. Zburați cu balonul pe deasupra fabuloaselor structuri geologice, vizitați străvechile biserici săpate în stâncă acum 800 de ani, dați o raită călare prin Rose Valley, participați la o ceremonie a Dervishilor în străvechiul caravanserai de lângă Avanos și apoi încercați să rezistați tentației de a vă sparge toți banii pe superbe piese ceramice cu modele hitite. Mergeți cu mașina (2 zile, cu o noapte în Istanbul) sau cu avionul (București-Istanbul-Nevsehir cu Turkish Airlines).
Buget aproximativ: 1.500 Euro.
7. Mali
În orice statistică din lumea asta, Mali va apărea în topul celor mai sărace state din lume. Dar Mali e o țară bogată în spectacole naturale și umane, în istorie, în tradiții și în magie. Porniți din Bamako pe Fluviul Niger, ajungeți la fabuloasele moschei din lut de la Djenne și Mopti, apoi opriți pentru câteva zile în legendarul Timbuktu, destinația caravanelor ce se încumetau să traverseze Sahara. Apoi vizitați teritoriul Dogonilor, o populație care trăiește și azi în credința că a sosit pe Terra acum multe mii de ani din steaua Sirius. Dacă le veți vedea chipurile și casele, veți înțelege că s-ar putea să fie adevărat. Ajungeți cu avionul (Air France pe ruta București-Paris-Bamako), apoi cu barca și jeep-ul, printr-un tur operator local.
Buget aproximativ: 4.500 Euro.
Hai, că v-am dat de lucru pentru tot anul 🙂
Să trăiti și să fiți liberi. La mulți ani!
Comentarii - Niciun comentariu