La provocarea cuiva, nu spun cine, azi am intrat să văd cum mai arată oferta externă a agenţiilor de turism româneşti. Am descoperit că vechile şi eternele tehnici de manipulare a turistului credul funcţionează în continuare (cu mai puţin succes, sper).
Ofertele au mai multe steluţe decât drapelul UE. Preţurile promoţionale de 900 de euro nu includ alţi 500 de euro, care trebuie plătiţi obligatoriu, plus taxele de aeroport (chiar, reglementările europene care obligă companiile aeriene să afişeze preţul cu tot cu taxe n-ar trebui să li se aplice şi agenţiilor de turism?). 9 nopţi în două oraşe sunt vândute ca “Circuit de 11 zile”. O banală cursă cu tuk-tuk-ul în Bangkok, e marketată ca “plimbare cu o ricşă tradiţională”.
Dar asta e jumătatea goală a paharului. Jumătatea plină e că, în două ceasuri de citit oferte, am cules mai multe perle decât Ma’ata într-un an. Nu ştiu cine le traduce, că de editat e clar că nu le editează nimeni, dar sunt absolut colosale. Am să citez câteva, fără să dau numele agenţiilor care au aruncat aşa ceva pe piaţă. Aruncat, ăsta-i termenul. Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce vând!
- “Transfer cu autobuzul la statia de tren din Ollantaytambo unde turul incepe intr-un tren care te duce printr-un peisaj deosebit prin varietate…”
- “Plimbare prin statiune. Diversitatea hotelurilor, pensiunilor, bazarelor sau magazinelor de lux, faleza impodobita de palmieri luxurianti ofera turistului o imagine generala asupra acesteia.” (e vorba despre Pattaya, supranumită şi “Staţiunea celor 20.000 de prostituate”)
- “Continuati catre Insula Taquile, unde puteti gasi numeroase ruina pre-Inca si incase si terasarea Inca. Insula este ingusta, doar aproximativ 1 km latime, dar 6-7 km lungime. Oamenii de aici inca mai poarta hainele lor traditionale si exista un magazin cooperativ in piata unde se poate cumpara haine si accesorii de lana de calitate foarte buna.”
- “Indienii Aymara si-au contruit casele pe insule artificiale plutitoare care se regasesc pe apele Lacului Titicaca, case in care indienii locuiesc organizati si pastrandu-si obiceiurile ancestrale.”
- “De pe vas puteti admira <El Candelabro”> este unul dintre cele mai enigmatice desene sculptate pe dealul de pe drumul spre Insulele Ballestas(geoglyph).”
- “Incepem turul de oras cu vizita la Manastirea Santa Catalina, un “mic orasel”, construit in sec. XVII si deschis publicului in 1970, dupa ce a fost inchis 400 de ani” (construcţia a început în 1649; fă tu restul calculelor)
- “Vizitarea celei mai inalte capitale din lume care se desfasoara in peisajul dramatic al muntilor sub forma unui amfiteatru, in cavitatea unui stravechi crater imprejmuit de un grandios arc de munti, printre care se remarca Masivul Illimani acoperit de ghetari.” (asta sigur trebuie să fie în munţi, undeva)
- “Dupa-amiaza se continua excursia in satele Calca si Urubamba, pana la situl arheologic numit <Centrul agricol si militar Ollantaytambo>, construit pentru a se proteja de invazia populatiilor venite din jungla. […] Veti avea ocazia sa parcurgeti stradutele satului si sa va imaginati cum a fost acest centru militar, religios si cultural al imperiului Inca.”
- “Orasul de stanca al incasilor, este considerat o minune arhitecturala si o sursa permanenta de mistere si ipoteze, care astazi reprezinta una din marile atractii si curiozitati ale planetei, declarata oficial una din cele <7 minuni ale lumii moderne>. […] Dejun la restaurantul <Indianul Fericit>.”
- “Bar deschis unde putem experimenta cocktail-urile cubaneze, romul, dar si bucataria cubaneza cu un meniu variat in mare parte bazat pe preparate din peste. Ambianta muzicala, spectacolele cu delfinii si de divertisment vor face aceasta zi de neuitat.”
- “Vom vizita dupa aceia cea mai importanta crescatorie de crocodili din lume ( cuprinde aprox. 15.000 de exemplare ).” – cea mai importantă, poate, că cea mai mare are 100.000 de crocodili şi se află în Thailanda.
- “Seara suntem invitati la o cina traditionala bufet…”
- “Initial, Medan a fost un sat numit Kampung Medan, fondat de catre Guru Patimpus in jurul anilor 1590. Conform jurnalului comerciantilor portughezi de la inceputul secolului 16, numele de Medan deriva din Medina…” (legendara intuiţie portugheză nu se dezminte: oamenii s-au prins de la începutul secolului 16 ce planuri are Guru Patimpus pentru finalul de veac).
- “Insula Komodo a devenit faimoasa si datorita dragonului Komodo, cea mai mare soparla aflata in viata.”
- “Vom putea sa vizitam celebrele ‘Atlas Studios’ unde au fost filmate numeroase filme notorii, precum Razboul Stelelor, Lawrence – Printul Arabiei, Isus din Nazareth, Mumia, Gladiatorul.” (n-am schimbat o virgulă, mă jur!)
- “Armenii de astazi dupa genocidul din 1915, au o libertate de credinta totala; in cartierul Jolfa se gasesc nu mai putin de 13 biserici!” (biserici în care armenii liber-credincioşi se roagă zeului Thor)
- “Zoroastrian este o religie si o filosofie bazata pe invataturile profetului Zoroastru, fondata probabil inainte de sec.V i.Hr.” (o fi o sugestie pentru armeni?)
- “Continuam cu Biserica Sfantului Simion Zelotul, unul dintre cei doisprezece apostoli, despre care traditia sustine ca au fost martirizati in Persia.” (vezi, tradiţio, aici greşeşti)
- “Vei explora orasul vechi Chiang Mai cu zidurile orasului, portile si santul de protectie…” (zidurile ca zidurile, dar în şanţ trebuie neapărat să te bagi!)
- “Puteti gasi artizanat, tesaturi, fructe, flori, mancare si multe alte suveniruri.”
- “Incepem ziua cu vizita la Muzeul National de Arheologie, cel mai important muzeu al tarii, care cuprinde piese antice deosebite, din anumite situri arheologice.”
- “Vizitam apoi un atelier de obsidian unde vom degusta Pulque si Tequila.”
- “Plecam spre Chichen Itza, sit considerat de curand, ca fiind cea de a 7-a Minune a Lumii. Vizitam situl. Pranz cu demonstratii de dans yucatece pe cont propriu.”
- “Sosire in Los Angeles. Bine ati venit la Los Angeles, capitala industriei de film si televiziune; o Mecca culturala cu peste 300 de muzee si o vreme intotdeauna placuta.” (spuneţi asta şi la Immigration)
- “Descopera sarmul unic al oazelor desertului si orasul Phoenix/Scottsdale, o contopire a arhitecturii sud-vestice cu magnificul cactus saguaro.”
- “Plecare matinala prin gradina desertului Arizona…[…] Zona cunoscuta pentru peisajele sale spectaculare a reprezentat platoul de filmare a numeroase filme.”
- [se asigură] “ghid vorbitor de limba engleza pe toata durata circuitului + ghizi locali” (e vorba despre un circuit în SUA)
- “Astazi va fi una din cele doua zile in care vasul navigheaza fara oprire, prilej de relaxare si bucurie, admirand peisajul electrizant al oceanului nesfarsit intr-un tablou magnific de nuante in albastru si plin de intelesuri.”
- “Dupa-amiaza, ne vom bucura de un nou <safari game>”
- “Vom sosi in Parcul National in jurul pranzului si ne vom caza in cabane construite in stil rustic african, cunoscute sub numele de <lodge> si fiind dotate cu facilitati moderne.”
- “…aici vom putea vedea Girafe, Antilope, Gnu, Zebre, Struti, Bivoli Africani, Elefantul African si mai ales, regele africii, majestuosul leu.”
- “…oprire la piata orasului Sarian, unde gasim o gama larga de produse oferite de localnici, si putem gusta diferite plante tropicale.”
- “Aveti ocazia sa vizitati cu caleasca cel mai frumos peisaj de palmieri din sudul Tunisiei (facultativ cu plata substantiala)…”
- “…dupa-amiaza continuam cu vizitarea Fermei de elefanti, ocazie de a afla cum se captureaza si se imblanzesc aceste amimale uriase.”
Comentarii - 7 Comentarii
Lasă un comentariu
Analfabeti mai sunt, doamne…
n-ai prea avut timp, Bradut, nu-i asa? 🙂
Haha man, colosal, unde naiba le-ai gasit? “Nuante de albastru pline de intelesuri”. Pe bune! Am picat pe spate de râs, zic ăştia de la birrou că “s-a damblagit farangul”… Şanţul de la oraşul vechi cred ca se poate explora, e gol (am trecut ieri pe acolo cand am fost la computer market), au tras astia toata apa dupa inundatiile care au fost, au facut loc, se pregatesc pt valul al doilea. Pentru cine nu se sfieste sa intre in nomol pana la poponeaţă, e liber la explorat…
Cum unde le-am gasit? Pe piata romaneasca libera! 🙂
si ne mai mira “perlele” elevilor? Normal ca se fac mari, devin agenti de turism si “traduc o contopire a arhitecturii sud-vestice cu magnificul cactus saguaro.”
[…] de astăzi. Wat Tham Tab Tao nu are ceva special. Sau dacă are, acel ceva nu poate fi pus în cuvintele meşteşugite ale unei oferte turistice. Mai […]
[…] opresc aici cu exemplele că altfel nu mai termin niciodată. Poți citi mai multe în ”Oferte turistice care te dau pe spate! De râs.”. Sau intră pe Infoturism la secțiunea “Circuite” și edifică-te. Nici șoferii […]