Tedoo cu Brad Florescu

Aproape tot ce vrei să știi despre Buenos Aires, Argentina

Antoaneta Roman îți povestește ce și cum la Buenos Aires.

Tango pe străzile din Buenos Aires.

Nota redacției: Am pus pariu în redacție că prietena noastră, Antoaneta Roman, ține un jurnal  detaliat al tuturor locurilor pe care le vizitează. Bate străzile cu aer preocupat de Hercule Poirot și notează conștiincioasă într-un carnețet nume și adrese. Altfel cum ar putea ține minte toate câte are bucuria să împărtășească din când în când cu noi? Astăzi ne povestește despre Buenos Aires, plimbări, tango și mâncare.

Buenos Aires este Parisul Americii Latine și capitala mondială a tangoului. Ca orice Paris care se respectă, oferta locurilor de pierzanie este variată: cafenele istorice (Tortoni, El Federal, Confiteria el Molino, Los 36 Billares), teatre elegante (Teatro Colon și Teatro San Martin), edificii guvernamentale impresionante (Casa Rosada, Palacio del Congreso), străzi comerciale pentru amatorii de cumpărături (Florida, cu impozanta și superba Galeria Pacifico, bulevardele Santa Fe și Corrientes, zona Once pentru oferte și reduceri, Suipacha pentru pantofi de tango), muzee (MALBA și National Fine Arts Museum), baruri și reustaurante în care viața clocotește până în zori (Palermo Hollywood și Recoleta). 

Buenos Aires pe interes

În Buenos Aires cartierele pot fi cu ușurință împărțite după interesele fiecărui vizitator. Vrei distracție, mergi în Recoleta, Palermo și Puerto Madero – zona rezidențială nouă, de-a lungul apei, presărată cu baruri și restaurante. Te interesează muzeele și îți place să te plimbi, alege Belgrano, Palermo Viejo sau Chico. Ești amator de tango sau de antichități, San Telmo e locul pentru tine.

Chiar în San Telmo m-am stabilit și eu pentru zece zile – fost cartier de negustori înstăriți, până nu demult decăzut iar acum în reconstrucție pentru atragerea turiștilor, seamănă cumva cu Bucureștiul Vechi. Ofertele de cazare sunt la tot pasul – fie la particulari, fie în hosteluri. Alegerea mea, Puerto Limon, s-a dovedit una inspirată pentru că mi-a dat posibilitatea să interacționez cu oameni de diferite vârste și naționalități, personalul a fost foarte serviabil, bucătăria complet echipată, iar prețurile imabatabile – 10 USD în camera comună, 35 USD dubla cu baie. Un pic de atenție când alegi camera – tot ce dă spre stradă este dușmanul somnului, iar camerele comune nu discriminează niciunul dintre sexe.

În Plaza Dorrego are loc în fiecare duminică un talcioc unde se vând cu preponderență obiecte vechi, tipice vieții din Argentina începutului de secol XX. Pe seară, El Indio organizează o milonga, seară de tango, în aer liber. Străduțele fermecătoare, cafenelele vechi și afumate, restaurantele intime fac din San Telmo un cartier de neocolit. Restaurantele care oferă cină cu spectacol de tango practică prețuri prohibitive, de la 50 USD în sus. Mergi la Cafe Tortoni, mai bine, plătești 20 de dolari pentru spectacol și mănânci numai dacă vrei.

Un alt cartier preferat de turiști este La Boca, leagănul istoric al emigrației italiene. Cartierul tot e format din 3-4 străzi înțesate de restaurante și magazine, case viu colorate, artiști ambulanți și dansatori. Are o alură de Disneyland, merită să dai o tură. Pălăriile întinse și invitațiile insistente la masă pot fi o experiență stresantă; puloverele și șalurile de alpaca aduse din Bolivia, însă, te fac să depășești orice neplăcere. Pentru împătimiții fotbalului, stadionul echipei legendare din La Boca este un must.

În centru poți începe explorare cu Plaza de Mayo și Casa Rosada. E musai să bei o cafea și să iei o gustare la Tortoni – fosta cafenea artistică și literară, care-și păstrează încă eleganța. Poți, apoi, să străbați Florida – o stradă îngustă și tumultoasă, în intersecțiile căreia poți da peste dansatori de tango sau peste vreun grup de indios din Anzi. Dacă ai poftă de shopping, ăsta este locul – găsești tot ce-ți poftește inima. Ține minte că produsele din piele și lână din Argentina sunt de foarte bună calitate, iar prețurile accesibile. Galeria Pacifico este un centru comercial splendid, intră cel puțin pentru a-i vedea tavanul decorat în fresce.

În Recoleta, unul dintre cele mai elegante cartiere din Buenos Aires, merită să vizitezi cimitirului admirabil decorat și să te desfeți prin alte cafenele și magazine, cum ar fi Patio Bullrich. Centrul Cultural Recoleta este o clădire ingenioasă, colorată și multifuncțională, cu multiple spații de expoziție și evenimente. Nu foarte departe se află Muzeul Național de Artă, unde intrarea este liberă. După ce ai bifat operele maeștrilor internaționali, ia-ți un pic de timp pentru a explora și arta argentiniană, care îți va dezvălui evoluția istorică și socială a țării într-un mod inedit, mai viu decât paginile unei cărți.

În Palermo găsești MALBA, Muzeul de Arta Latino-Americană din Buenos Aires, un loc care pe mine m-a cucerit iremediabil. Pe lângă arhitectura modernă impecabilă, mi-a dat ocazia să descopăr pictori excepționali de care nu auzisem înainte, precum brazilianul Tarsila do Amaral și argentinianul Xul Solar.

Tango și mâncare argentiniană

Tango – ca să simți cu adevărat fiorul acestui dans, te sfătuiesc să înveți câțiva pași și să mergi la milonga (intrarea este între 5 și 8 dolari). Mama m-a însoțit și a stat liniștită la masă la un pahar de vin, admirând perechile care dansau. Opțiunile sunt numeroase: El Niño Bien, El Beso, Lo de Celia, La Catedral, La Viruta, Canning (muzica live în fiecare marți), Porteño y Bailarin. Toate au bar, unele oferă și gustări.

Ce să nu ratezi în restaurante: asado – friptura de vită la grătar (gratar pe care se găsesc deopotrivă cârnați și sângerete); faina – o pizza simplă și gustoasă din făină de năut; empanadas – colțunași cât palma cu diverse umpluturi; dulce de leche – cremă de lapte caramelizat, foarte consistentă, folosită și ca umplutură la diverse prăjituri. Rețeaua de cafenele Havana are diverse rețete de cafea și alfajores (biscuit dublu din făină de maizena, umplut cu dulce de leche) pe care le recomand fără îndoială. Având în vedere emigrarea italiană, șnițelele milanesas sunt pe toate drumurile, la fel pizza și pastele, iar înghețata, mai ales cea de la rețeaua Freddo frizează sublimul (ai mâncat vreodată sorbet de vin roșu cu fructe de pădure?).

Cum ajungi?

Cel mai ieftin bilet l-am găsit la 900 EURO, o combinație de KLM (dus) și Air France (retur). Zbor direct din Europa mai are Iberia – poți încerca o căutare Madrid-Buenos Aires cu ei și un low-cost pentru segmentul București-Madrid.

Când să mergi?

În Argentina iarna e ca vara, sezonul se întinde din decembrie până în martie. Cele mai ridicate temperaturi sunt în ianuarie și februarie (28-30°C).

Practicalități

Toate prețurile în Argentina se calculează în dolari. Oamenii își păstrează încă economiile în moneda americană. Pentru europeni, costurile sunt adesea foarte atractive – am găsit, de exemplu, meniu complet de prânz într-un restaurant elegant la numai 10 USD!

Din păcate viața argentinienilor nu s-a restabilizat complet după criza economică din 2001-2002, prețurile încă mici fiind unul dintre efectele acelei perioade. Există o mare discrepanță între clasa bogată și cea de mijloc, sărăcită la momentul respectiv de falimentul băncilor, care a înghițit economiile de o viață ale argentinienilor.

Delicvența este destul de frecventă. Eu nu am avut probleme, am fost întotdeauna cu grupul de prieteni. Niciodată nu m-am aventurat singură. Sfatul meu este sa fii prudent, să ai la tine numai copie după pașaport, un card și sume mici de bani.

Dacă vrei să te pregătești pentru serile de tango, încearcă în București Tango Brujo sau Milonga.

 

Text și foto de Antoaneta Roman.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - Un Comentariu

  1. […] Aproape tot ce vrei să știi despre Buenos Aires, Argentina […]

Lasă un comentariu