În episodul 7 al serialului Răsărit și Apus aduceam în discuție o statistică șocantă: în medie, fiecare velier de agrement din lumea aceasta este folosit timp de câteva minute până la câteva ore pe an.
Numerele diferă de la un continent la altul, dar indiferent dacă vorbim de 8 minute (ca în cazul Bretaniei) sau 24 de ore (ca în cazul SUA), realitatea este că sute de mii de bărci în valoare de sute de miliarde de dolari zac nefolosite prin porturi și mai papă și alte căruțe de bani pentru întreținere.
În 2015, Tim Ludlow, Jason Ludlow și Sir Peter Ogden au luat statistica de mai sus și au extras din ea o idee. Anume că în marile orașe-port ale lumii, la câțiva pași de buricul târgurilor, stau la doc nu doar niște bărci pustii, ci și cabinele acestora.
Cu alte cuvinte, cei doi au înțeles că o barcă este nu doar un mijloc de transport, ci și o locuință care ar putea fi închiriată oaspeților. Mai mult, e o locuință cu vedere la mare, sau măcar la un râu. Așa a apărut Beds on Board.
Ce este Beds on Board.
Beds on Board este un website care facilitează închirierea de camere (cabine) pe bărcile unor particulari de către alți particulari. Mai pe scurt, este un fel de AirBnb pentru ambarcațiuni.
Comparația e susținută nu doar de conceptul similar, ci și de design-ul și funcționalitățile site-ului. Când i-am scris lui Tim pentru documentarea acestui articol chiar l-am întrebat dacă sunt cumva asociați cu AirBnb. Mi-a răspuns că nu. Dealtfel, îmi amintesc că și AirBnb avea câteva bărci în portofoliu, ca element de culoare. BoB au făcut din această excepție un business de sine stătător plutitor.
Beds on Board a ajuns în mai puțin de doi ani să acopere peste 60 de țări și să dețină în portofoliu mai bine de 5000 de paturi. Scopul declarat al proiectului este să recupereze pentru piață un număr de un milion de paturi în următorii ani. Nu e un țel minor, dar nici unul imposibil de atins având în vedere, repet, câte bărci stau nefolosite prin porturi. Marea provocare este să-i convingi pe proprietari să lase străini la bord.
Cum funcționează Beds on Board.
Mă văd nevoit să revin la comparația cu AirBnb fiindcă este cea mai la îndemână pentru a explica. Cine a folosit respectiva aplicație știe sistemul: intri, cauți, găsești, trimiți mesaj proprietarului, acesta îți răspunde, plătești, vii și te cazezi. Diferența față de un site clasic de booking este aceea că tranzacția se derulează între două persoane fizice, iar BoB doar intermediază (și comisionează).
Mai e o diferență, de data asta față de serviciile de boat chartering (închiriere de bărci): cu BoB vii pe barcă, dar n-ai voie să te plimbi cu ea nici dacă te cheamă Jimmy Cornell. Toate bărcile sunt legate la cheu, în diverse marine, și sunt operate ca niște case plutitoare, nu ca niște mijloace de transport. În anumite cazuri, proprietarii sunt dispuși să ofere – contra-cost – o plimbare cu respectiva barcă, dar cu ei la bord și la comandă.
În fine, nu mi se pare o așa mare nenorocire să dormi pe un Jenneau Sun Fizz de 40 de picioare andocat pe Coasta de Azur și să nu ieși cu el în larg. La doar 60 de euro pe noapte ar fi și păcat să nu-ți petreci tot timpul în port, făcându-ți de lucru pe punte ca să creadă toată lumea că e barca ta.
Selecția de cazări e destul de bogată, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele. Avem veliere clasice sau moderne, vapoare de pescuit transformate în cruisere, barje sau yachturi de mare viteză (care par că gonesc și când stau pe loc). Am pus câteva exemple în galeria articolului.
Cei care suferă – sau se tem că ar putea suferi – de rău de mare nu trebuie să se îngrijoreze. Toate bărcile din ofertă sunt legate la doc, în locuri ferite de valuri. Singura problemă ar fi clipocitul permanent al apei sub chilă, un sunet care stimulează vizite dese la toaletă.
Dacă te vei uita pe harta de bărci-cabine disponibile vei remarca că grosul ofertei se concentrează pe Europa, cel puțin la acest moment. Săptămâna trecută, Tim și echipa au lansat pachetul pentru Australia, iar în scurt timp vor apărea bărci și în Asia de Sud-Est. Când va începe treaba și în Thailanda, sper să fiu printre primii care încearcă acest serviciu. Dar tu nu sta după mine.
Comentarii - Un Comentariu
Lasă un comentariu
Ce fain. Am vrut să facem asta când am fost în Barcelona, am găsit câteva opțiuni (nu cred că la ei, e posibil să fi fost pe AirBnb), dar atunci oferta era destul de limitată și cu dușul undeva în port, ceea ce prin februarie nu a sunat așa atractiv. Și acum dacă mă uit, prețurile sunt mai convenabile pentru grupuri de prieteni, greu de găsit ceva ok în doi. Dar îmi place ideea și aș încerca la un moment dat, am rămas cu pofta.