Tedoo cu Brad Florescu

De ce să vă feriţi în vacanţe

M-am uitat pe “plângerile” câtorva sute de călători şi am făcut un clasament al bolilor care pot apărea, în funcţie de vacanţă. Nu cu scopul de a vă speria. Intenţia mea e să ştiţi şi să vă feriţi.

De când cu gripa porcină, primim aproape în toate mailurile întrebări despre “dacă e safe sau nu să mergem în zona respectivă”. M-am uitat pe “plângerile” câtorva sute de călători şi am făcut un clasament al bolilor care pot apărea, în funcţie de vacanţă. Nu cu scopul de a vă speria. Intenţia mea e să ştiţi şi să vă feriţi.

Norovirus

Vă ia cu leşin, vomitaţi şi nu vă mai ridicaţi de pe toaletă. Asta se întâmplă cel mai des şi e cel mai uşor de tratat. Cei mai afectaţi sunt cei care aleg croazierele pe vase mari. Apa care intră în contact cu fecale (prin conducte sau în rezervoare care se află în imediata apropiere a rezervoarelor cu fecale constituie factorul de risc major). Cei cu grupa sanguină 0 sunt cei mai predispuşi, pe când B şi AB rar sunt afectaţi de virus. Se ia de la mâncare şi apă contaminate, deci nu prea puteţi să vă feriţi. Spălatul pe mâini înainte de fiecare masă şi după este obligatoriu când plecaţi în călătorie şi mâncaţi pe unde apucaţi. Se vindecă uşor, cu pastile.

Chikungunya

Până acum câţiva ani se credea că virusul aparţine de oceanul Indian, însă epidemia provocată de muşcătura acestui ţânţar din Italia a demonstrat că puterea lui e mult mai mare. Deşi numele e African şi înseamnă “cel care te îndoaie”, boala se manifestă cu precădere în ţări ca India, Thailanda, Maldive sau Sri Lanka. După ce v-a muşcat ţânţarul, veţi simţi o durere severă în muşchi şi la încheieturi, febră şi arsuri. Nu există vaccinuri care să prevină muşcătura, dar o “baie” cu repelant vă poate proteja, cu siguranţă. Şi să dormiţi protejaţi de plasa de ţânţari, iar când staţi afară apus, să purtaţi panataloni lungi şi cămăşi care să vă acopere braţele.

Hepatita A

Trebuie să aveţi grijă, pentru că odată ce v-a fost afectat ficatul, veţi avea veşnic probleme. Oboseală permanentă, dureri de cap, febră şi durere musculară. Medicii recomandă să vă vaccinaţi, indiferent de ţara în care urmează să mergeţi, chiar dacă e în Europa. Se transmite prin apă şi alimente negatite bine, astfel că e greu să vă feriţi. Vaccinul trebuie făcut în 2 doze, cu 2 luni înainte de data plecării.

Febra Dengue

Din nou ţănţari! Dacă simţiţi că vă ia o răceală după ce v-au muşcat nişte ţănţari, înseamnă că aveţi febra Dengue (bine, asta dacă nu aţi făcut baie în mare noaptea sau nu aţi dormit cu aerul condiţionat pornit). Unde? În Caraibe, insulele din Asia, America Latină sau Africa. Muşcătura ţânţarului dă dureri rele de muşchi, de unde şi numele popular de “febra care rupe oasele”. Pentru orice grijă legată de ţănţari, folosiţi repelant, dormiţi sub pânză şi acoperiţi-vă corpul seara.

Otrăvire cu soare

Chiar dacă un corp bronzat arată ca în reviste, dacă vă mănâncă toată pielea şi nu puteţi să vă aşezaţi în fund de arsuri, atunci nu merită. Dacă staţi la plajă şi simţiţi cum vă ia foc carnea, înseamnă că trebuie să vă ridicaţi, nu să vă daţi cu şi mai multă loţiune contra arsurilor. Nu contează factorul de protecţie, când simţiţi că arde, arde şi loţiunea. Singurul remediu e să aşteptaţi, sub duşul rece. Zile întregi. Aşa că cel mai bine e să beţi multă, multă apă, să nu staţi la plaja la orele prânzului şi sa înţelegeţi că dictonul “să mă bronzez de toţi banii” vă poate provoca multă durere.

Boli cu transmitere sexuala

Nu pot să zic decât că e ok să vă pierdeţi capul, dar nu şi prezervativul.

Statisticile spun că cel puţin un avion pe zi zboară dintr-o parte în alta a planetei ca să îi ducă pe “disperaţi” în vacanţe sexuale. Sifilis, gonorea, herpes sau SIDA sunt boli cu care nu aţi vrea să vă jucaţi. Aşa că mai bine jucaţi-vă cu un Durex.

Despre Malarie cititi aici.

Diaree

Asta e prima şi cel mai des întâlnită plângere a călătorilor din toate timpurile, în toate ţările. Nu contează că staţi la 5 stele sau în bungalowuri pe plajă, vi se poate întâmpla oriunde. Beţi numai apă îmbuteliată (atenţie şi la cuburile de gheaţă din băuturi) şi evitaţi să mâncaţi fructe şi legume nespălate. Alegeţi numai mâncare foarte bine preparată când nu ştiti dacă bucătarii au spălat cum trebuie ingredientele înainte să vi le pună în farfurie.

Drum bun şi sănătate!

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu