Nu multă lume cunoaște rolul pe care Thailanda l-a jucat în evoluţia cinematografiei mondiale încă de la apariţia acesteia. În 1923 regizorul american Henry MacRae era primit personal de către Regele Vajiravudh (Rama VI), un mare admirator al noii arte.
Monarhul i-a oferit cineastului acces la caii și elefanții Familiei Regale și la parcul auto personal. MacRae a putut folosi ca platou Palatul Regal și nave ale Marinei Regale Thailandeze pentru a filma Miss Suwanna from Siam. Din păcate, pelicula a rulat doar de câteva ori înainte de a fi definitiv distrusă în condiții neelucidate nici până astăzi.
În anii ce au urmat, Thailanda a devenit locaţia asiatică preferată pentru producțiile cu aer exotic. Țara oferă nu doar o mare varietate de peisaje – plantaţii, plaje cu nisip alb, păduri tropicale, așezări primitive şi peisaje urbane ceţoase – ci şi expertiza unor companii de producţie sau echipe de filmare competitive la nivel mondial.
Multe dintre filmele turnate în Thailanda au stârnit controverse la lansare, producătorii fiind acuzați că au preferat să îngroașe aspectele negative sau că perspectivele pe care le-au ales pentru a servi promovării filmului nu sunt tocmai conforme cu realitatea.
The Hangover Part 2, de exemplu, a ofensat thailandezii pentru că s-a concentrat pe latura lubrică a capitalei Bangkok şi a inclus un călugăr în anumite scene violente – lucru ce contravine preceptelor filosofiei buddhiste. Pentru cei mai mulți turiști, însă, acestea au constituit amănunte minore, care nu au stat nicidecum în calea alegerii capitalei thailandeze drept destinația numărul 1 pentru viața de noapte (conform unui sondaj recent organizat de Agoda.com).
Clișee, controverse și profit.
În Bangkok Dangerous, cineaştii au zugrăvit un Bangkok , de o violenţă extremă, înţesat de gangsteri, ceea ce pentru oricine cunoaşte câte ceva despre Thailanda este absurd – aceasta fiind una dintre cele mai sigure destinaţii din lume, iar thailandezii binecunoscuţi pentru toleranţa şi ospitalitatea lor. Realizatorii The Beach au fost aspru criticaţi pentru mutarea copacilor și a altor componente ale unui ecosistem fragil și curat doar pentru a crea efecte vizuale mai bune pentru filmul lor. Din fericire, s-a investit și în reparare, iar Mama Natură a reușit să readucă viața pe făgașul ei firesc.
Nu e nici o îndoială că producția de filme poate avea dezavantajele sale. În ciuda criticilor aduse de o parte a presei, însă, majoritatea celor implicați în industria turismului privește cinematografia ca pe un factor pozitiv în dezvoltarea acesteia.
Peliculele filmate aici nu sunt toate despre Thailanda – ţara a găzduit şi producţii care aveau ca loc de desfăşurare a acţiunii Europa medievală, China anilor ’40, Vietnamul anilor ’70, Birmania anilor ’80, India zilelor noastre, chiar şi Egiptul antic sau alte planete.
Iar în timp ce reputaţia backdrop-ului excepţional oferit de Thailanda se amplifică, creşte şi amploarea producţiilor filmează aici. Bangkok Dangerous al lui Nicholas Cage a stârnit emulaţie atunci când a fost turnat în capitala ţării în 2007, la fel şi realizatorii din noua generaţie care au filmat tot acolo The Hangover 2 în 2010.
În 2012 a fost lansat The Impossible, filmat în Khao Lak, povestea extremă a unei familii europene prinse de tsunami-ului din 2004. Anul acesta va apărea pe ecrane mult aşteptatul Only God Forgives, cu Ryan Gosling în rolul principal, filmat în Bangkok. Toate acestea au contribuit la creșterea veniturilor provenite din producții cinematografice străine – cu 28% mai mari în 2012 față de anul precedent, conform declarațiilor Oficiului de Film din Thailanda.
Asiaticii se dau în vânt să calce pe urmele producțiilor, să mănânce la restaurantul din film, să se plimbe pe sub copacul unde s-au sărutat personajele principale prima oară și tot așa. Și nu doar ei. Să nu uităm ce-a devenit Koh Phi Phi după The Beach.
În caz că visezi să dormi în patul prin care a trecut Ryan Gosling sau să te visezi James Bond ori Rambo pentru câteva nopți, iată o listă de cazări din faimoasele locații de filmare, care au deal-uri foarte bune pe Agoda.com.
The Man With the Golden Gun (1974): Koh Tapu, Provincia Phang Nga
Al nouălea film din seria James Bond, avându-l pe Roger Moore în rolul descurcăreţului spion, şi-a purtat eroul pe tot globul în urmărirea faimosului asasin Scaramanga, cu escale în Beirut, Macao, Hong Kong, Bangkok şi, în final, Thailanda de sud. Scena în care avionul lui James Bond zboară peste formaţiunile karstice verticale deasupra apelor azurii ale Strâmtorii Malacca a contribuit decisiv la dezvoltarea turismului din zonă – iar insula unde Scaramanga a luptat în faimosul duel pe plajă cu Bond – Koh Tapu – este de atunci cunoscută ca Insula James Bond! Astăzi, turiştii preferă să stea pe insula vecină, Koh Yao Noi și să meargă în day trip-uri pe Koh Tapu.
Unde să stai:
Villaguna, 4* — la sejur de minimum 3 nopţi ai reducere 15%. Valabil până la 31 Martie 2013.
Holiday Resort Koh Yao Noi, 3* — 15% reducere pentru sejur de minimum 2 nopți. Valabil până la 31 Iulie 2013.
The Paradise Koh Yao, 4* — rezervi cu cel puțin 7 zile înainte de check-in și obții o reducere 40%. Valabil până la 31 Martie 2013.
Comentarii - 3 Comentarii
Lasă un comentariu
Cand eram in Chiang mai, ne-am intalnit de doua ori cu Eva Mendes, o data pe strada, si o data in aeroport cand am plecat, a stat pe scaun chiar in spatele nostru si auzeam tot ce vorba cu prietena ei :)) Al ei, Ryan Gosling, filma un film in Bangkok, si satea si ea cateva saptamani acolo 🙂 Abia astept sa vad despre ce era vorba 🙂
Și, e așa frumoasă ca în poze? 🙂
Am fost pe insula Koh Tapu (sau James Bond) anul trecut in Noiembrie, peisajele sunt superbe, dar de indata ce ajungi pe insula si dai nas in nas cu sute de turisti rusi de joasa speta ingramaditi pe un loc micut si aruncand mucuri de tigari si alte gunoaie se strica totul, am fost foarte dezamagita de ce se intampla acolo.. Din pacate insula e supra-aglomerata, ca na, vor si thailandezii sa faca un ban de pe urma acestei industrii si prin urmare fluxul de turisti nu mai poate fi controlat la fel ca si mizeria de pe insula. Ohh si ‘bazarul’ din fata plin de tarabe cu suveniruri strica peisajul complet.
Pacat, ar fi fost o insula superba daca popularitatea si lacomia agentiilor de turism nu ar distruge totul..