După căteva zile de acomodare, e timpul să pornești să-ți cauți o căsuță de închiriat. O să ai nevoie de un scuter. Îl poți închiria cu 3 euro pe zi sau 50-60 de euro pe lună. Nu uita să negociezi, orice-ar fi.
Există destule case de închiriat pe Koh Pha Ngan. Cele mai multe sunt configurate pentru un cuplu sau o familie cu copii. Au maxim două camere. Dacă mergi cu ditamai tribul după tine, poți să închiriezi două sau trei case învecinate. Dacă rămâi fără sare, zahăr sau ulei, o să trebuiască s-o iei printre palmieri ca să împrumuți de la “vecinul”. Ei, chestia asta n-o să te omoare.
Poți apela la cele câteva agenții imobiliare din zonă, dar acestea fie nu au baza de date actualizată, fie lucrează doar pe segmentul upper (viloaie cu piscinoaie la 4.000 de euro pe lună). Cel mai bine e s-o iei personal de jur împrejurul insulei. Casele de închiriat sunt semnalizate. Discuți direct cu proprietarul.
Ca să n-o mai lungesc, că știu că asta aștepți: o căsuță cu două camere pe plajă costă cam 200 de euro pe lună, bani în care sunt incluse apa, curentul și internetul. Unii proprietari îți lasă și un scuter, alții nu. În orice caz, cere-le. Casele vin dotate full, ai până și farfurii, pahare, oale și cratițe pentru gătit. Nu ai televizor, ce-i drept. Da’ nici n-ai avea ce să vezi la el, înafară de dezbateri politice în thailandeză și muzică.
Casele din junglă tind să fie ceva mai mari și mai bine dotate, probabil pentru a cumpăni lipsa sea-view-ului. Nu strică să le vezi și pe acestea. Oricât de deep in the jungle ai fi, marea e la maximum 15 minute distanță.
Catering
Mâncarea la restaurante e ieftină pentru cei care vin să stea două săptămâni. Dar dacă vrei să reziști un an întreg, trebuie să te simți ca acasă. Adică să gătești.
Am să-ți dau două cifre: o porție de pește la grătar într-un restaurant costă 5-6 euro. Pentru 10 euro poți să-ți iei o barracuda de 2 kilograme și jumătate. Noi 4 am mâncat două zile din ea. Nu mai fac calculele să vedem cât ne-a costat porția.
Cum spuneam și mai devreme, piețele sunt pline de minunății. Fructe, legume, pește, condimente, precum și diverse ciudățenii (lăcuste sau viermi pentru cine gustă exotismele). Găsiți papaya, mango, ananas, banane, star fruit, limes, portocale verzi. Ca prețuri (și iar e bine să încercați o negociere), așteptați-vă să dați 0,7 Euro pe un ananas mare și 0,4 Euro pentru o legătură de banane.
Ouăle costă 0,08 euro bucata. Cartofii: 1 euro kilogramul. Brânza e foarte scumpă, în schimb. Pentru o bucățică de 200 de grame am plătit 3 euro.
Tot scumpă e și băutura. Oamenii de pe-aici nu prea beau. Dacă vor sa-și piardă mințile un pic, fumează ce trebuie. Turiștii sunt cei care cumpără alcool. Poate de aceea costă și atât de mult. O bere de 630 de mililitri luată de la supermarket e puțin peste un euro. La restaurant poate costa 2,5 Euro. De vin sau tărie nu poți să te apropii. Cel mai ieftin vin băubil pe care l-am găsit costă 6 euro litrul. O sticlă de whiskey e 25-30 de euro. Ok pentru o vacanță scurtă. Dar dacă ne uităm cât dăm pe cazare, raportul ne cam sperie.
De scuter ți-am spus deja: îl poti închiria cu 50-60 de euro pe lună. Totul e să n-o zgârii, că o să dai pe reparații cât nu face. Pentru long term, ți-aș recomanda să-ți cumperi propriul vehicul. O motoretă Honda la mâna a două te va costa 450 de euro. Nou-nouță e aproape 1000.
Acum să-ți zic ce concluzie am tras eu cu banii aștia: cu cât stai mai mult, lucrurile devin mai ieftine. În prima luna o să cheltuiești cel mai mult. Nu înmulți cu 12, că te sperii. O să vezi că lucrurile încep să se așeze. N-o să mai mănânci atât de des la restaurant, pentru că la tine pe verandă e mai liniște și mai frumos. N-o să mai plătești primul preț, pentru că o să înveți să negociezi și, oricum, vânzătorii or să vrea să te păstreze de client. N-o să mai dai 1 euro pe litrul de benzină la dughenele din stradă, ci 0.76 de la benzinării. N-o să mai cumperi de-ale casei din buricul Thong Salei, ci de la magazinul de la periferie, unde totul e cu 30% mai ieftin.
Să încercăm o schiță de buget pentru o lună “de croazieră”, în care se presupune că ți-ai epuizat instinctele de turist și te-ai așezat într-o vacanță pe termen lung. Calculul e făcut pentru un cuplu.
Cazare (închiriere casă): 200 Euro, toate utilitățile incluse.
Mâncare: 150 de Euro; ingrediente plus o masă-două la un restaurant pescăresc.
Băutură (sucuri, apă, bere): 150 de Euro dacă nu bei 6 beri pe seară.
Diverse (închiriere scuter, benzină, varii consumabile): 150 de Euro
Total: 700 de euro pe lună.
La bănuții aștia se adaugă distracțiile, școlile de diving sau thai cooking sau orice altă năzdrăvănie îți trece prin cap. Rotunjind, eu zic că 1.000 de euro sunt suficienți pentru o “lună plină” pe Koh Pha Ngan. 15.000 de euro pentru un an, incluzând aici și zborurile spre și dinspre, precum și micile nebunii din prima lună. O fi mult, o fi puțin?
Precizare: am făcut bugetul de mai sus în ideea unei vieți cât de cât confortabile. Dacă vă puneți ambiția, beți doar apă și mâncați doar orez și legume, o să vă prindă pensia în Koh Pha Ngan. Sper să vă calculeze aștia o pensie mare ca să mai stați vreo 50 de ani.
3. Practicalitați și riscuri
Pentru o insulă, Koh Pha Ngan stă bine la capitolul infrastructură. Există șosele care – cu câteva excepții – permit accesul către toate plajele. Excepțiile sunt rezolvate cu taxi boat-ul. Riscul cel mai mare îl constituie accidentele de scuter. Spitalul din Thong Sala e plin de vestici cu picioare rupte și capete sparte. Mergeți încet (pe partea stângă a drumului; se învață repede), nu vă lăsați furați de peisaj și fiți atenți la câinii care trec drumul ca și cum toată șoseaua ar fi a lor. Nu vă aventurați pe drumurile forestiere, că nu scăpați fără o căzătură. Cam atât.
Animale și jivine nu prea sunt. În orice caz, nimic periculos. Cică adânc în junglă ar fi văzut cineva scorpioni. În ceea ce mă privește, în cele deja 5 săptămâni accumulate în Koh Pha Ngan, pot să mă plâng doar că m-au ciupit doi țânțari și că am văzut un păianjen ceva mai mare. În apele din jur nu sunt făpturi înfricoșătoare. Nisipul e fin și înaintează mult spre mare. Atenție doar la bucățile de coral pe care nu e bine să calcați, că taie rău. Recomand reef shoes sau labe de scafandru.
Nu aveți nevoie de niciun vaccin. Malarie nu mai e, s-a dat ca pâinea caldă.
Puteți lăsa casa deschisă (eu așa fac). Nu vă calcă nimeni pragul, nu vă fură nimeni nimic. Singurele cazuri de furt semnalate s-au petrecut în zonele cu densitate turistică mare. Culmea e că făptașii n-au fost localnici, ci turiști occidentali rămași fără bani de…știți voi, una, alta.
Cum se ajunge
București – Bangkok cu Tarom+Emirates, Tarom+Qatar Airways, Turkish Airlines, Finnair, KLM sau Air France.
Bangkok – Koh Samui cu Bangkok Airways
Koh Samui – Koh Pha Ngan: cu ferryboatul (30 de minute)
Cam atât. Dacă am scăpat ceva, pune întrebări. Că sigur am scăpat ceva.
Notă: poți citi jurnalul vieții și întâmplărilor din Koh Pha Ngan pe blogul lui Brăduț Florescu.
Comentarii - 37 Comentarii
Lasă un comentariu
Salut Bradut, interesant articol…
Am inteles cat e chiria, dar cat costa o casa in Koh Pha Ngan?
Ai dreptul ca strain sa cumperi pamant si sa-ti construiesti o casa?
Si, in final, unde merita sa te “stabilesti”: Koh Samui sau Koh Pha Ngan?
Salut, laurentiu
Nu stiu cat costa o casa si nici nu am vazut de vanzare.
Ca strain poti detine o casa, dar nu si pamantul de sub ea.
Unde merita sa te stabilesti? Nu stiu. Fiecare cu gusturile si nevoile lui.
Buna,
ma bate gandul de multa vreme sa stau un an in Thailanda.Blogul vostru l-am gasit la fix, este extraordinar de incurajator.
cum sta treaba cu internetul pe acolo? Daca de exemplu inchiriem o casuta despre care vorbesti , aproape de plaja , cum se poate accesa internetul de acolo?
Daca am inteles bine putem apela la serviciile voastre pentru aranjamentele de cazare , etc?
Ce asigurare medicala recomandati pentru o sedere de 6 luni, pe la spitale in caz de vreo urgenta ce functioneaza mai bine?
In primul rand felicitari!!! Eu tot incerc sa gasesc un bar de vanzare prin zonele cu plaja din Thy. Daca imi poti da niste informatii din zona ta mi-ar prinde bine, chiar si o agentie locala ce se ocupa cu vanz-inchir .Oricum zona e super. Relaxare placuta!
Buna Bradut
Ne dai niste idei extraordinare, tot ce vreau sa stiu este care e periada cea mai buna de mers, ma refer la ploi. Multumesc anticipat.
In partea de est a peninsulei, inclusiv insula Pha Ngan, musonul isi face de cap de la jumatatea lui octombrie pana la jumatatea lui decembrie (teoretic, practic se poate lungi cu inca o luna cum s-a intamplat anul acesta). In rest este soare si cald.
De evitat aprilie cand e mult prea soare si mult prea cald – este cea mai calduroasa luna a anului.
Hello Brad
and what about VISA ?
Can stay only one month !!
How can yu stay one year ??
Ivan, just Google it 😉
cum e cu d-na comunicare, localnicii gavaresc engleza?
preturi la tigari? se gasesc de cumparat?
Zulu…Imi permit sa iti raspund eu, sper ca Bradut sa nu se supere. Tigari “cunoscute” gasesti doar Marlboro (rosu sau galben) la 80 de THB (cam 8 lei pe pachet) si parca am mai vazut L&M si Pall Mall (nu sunt insa 100% sigur).. se gasesc la orice 7-Eleven deschis non stop, deci nu e o problema. Mai sunt si diverse alte brand-uri, locale sau de import din zona asiatica, undeva intre 30-60 THb pachetul.
Mai ales in zonele turistice toata lumea (mai bine sau mai putin bine) vorbeste engleza, desi poate ocazional te vor durea mainile dupa o conversatie…In rest e totul ok.. daca poti du-te, nu o sa-ti para rau…
Marlboro si LM, full flavour si light gasesti oriunde. Pretul la 7Eleven este 58 thb, la magazinele mici 60 thb. In rest, Adi zice bine ce zice.
pot trai 3 persoane cu 500 euro pe luna,pe termen lung,sa zicem 12 luni.asta cu maximum de economie,adica hrana de la piata/tarabe,cazare cca 150 euro si mici mofturi,fara a sari calul.multumesc!
Marian, este o intrebare sau o afirmatie?
dar salariul? cât e salariul? 🙂
ce-ar putea munci un străin acolo? pe lângă scriiturile online. 🙂
Salut!
Imi poti spune te rog daca in Koh Pha Ngan exista posibilitatea sa cumperi internet mobil si daca e acoperire si semnal bun pe insula. Cat costa si daca se poate vedea un filmulet pe youtube pe el. Multumesc!
Salut. Se poate cumpara internet mobil peste tot in Thailanda. Cel mai rapid merge DTAC-ul, dar are probleme cu acoperirea in Phangan. AIS-ul merge relativ decent si acopera mare parte a insulei. Filme pe youtube? Eu n-am reusit, dar poate ca intre timp si-au imbunatatit reteaua.
Bună!
Îmi puteţi spune vă rog care I cea mai bună alegere (avion, tren, raport calitate preţ) pentru a ajunge din Bangkok in Koh Pha Ngan.
Mulţumesc.
Salut. Raportul calitate-pret este egal in orice piata care merge normal. Si Thailanda este o astfel de piata.
Ai mai multe variante de a ajunge din Bangkok in Pha Ngan si anume:
1. Scump si rapid: Zbori Bangkok – Koh Samui cu Bangkok Airlines, apoi iei un taxi pana la port si un feribot (30 de minute) pana in KPN.
2. Mai ieftin si mai lent: Zbori Bangkok – Surat Thani cu Air Asia sau cu Nok Air, apoi iei un autobuz pana in oras, inca unul pana la Donsak, si de aici feribotul pana in KPN, via Samui (1.30-3.30 ore, depinde de compania de ferry).
3. Cel mai ieftin si cel mai lent: Iei autobuzul de la Bangkok la Chumporn (8-9 ore) si apoi feribotul pana in KPN (3-4 ore).
4. Se poate si mai lent, cu trenul pana la Chumporn sau Surat Thani si apoi cu feribotul. Dar nu iesi mai ieftin.
a maii intrebat cineva mai sus…ceva joburi se gasesc pentru amaratii care n-au ce casa sa dea spre inchiriere aici, ca sa poata sta acolo?
Cred ca ce s-a scapat e treaba cu viza..ce fel de viza iei pentru un an cand cea de turist e de maxim 60 de zile? sau faci treaba cu iesitul-intratul?
ca sa nu mai zic ca mai nou astia pentru viza asta iti cer si bookingul la hotel sau unde o fi el..plus prostia cu sa le arati bilet round-trip
am luat viza pt thailanda din istambul,azi 9/11/2012,pe6luni.viza turistica cu 2 intrari si am platit 80 dolari. am venit la istambul pregatita ca pentru viza din romania ,cu extrasde cont, bilet de avion dus intors pe 3 luni , rezervare cazare ,poze . mi-a cerut d-ra de la ghiseu doar pozele si formularul , pe care l-am completat pe loc si 80 dolari . dupa 2 ore am avut viza .adresa consulatului din istambul =KORE SEHITLERI CAD MITHAT UNLU SOC NO 12 ZINCIRLIKUYU .VA DORESC SUCCES .
@EOLIANA: foarte bun pontul. Multumim.
eh, ponturi… ca asa vor disparea toate locurile frumoase. sufocate de turisti
pe phangan e plin de rusi. cheltuitori… iar acun, ca urmare, au crescut preturile la bungalowuri, nu se mai negociaza etc
@Cristian: “pe vremea mea” era cum am scris in articol. Multumesc pentru completari.
si eu sunt acum in Phangan de 1 luna si ceva si de vreo 5 in thailanda, pot sa confirm ca preturile au crescut mult acum dam pe un bungalow (bucatarie, baie, o camera) 16.000 bath / luna, ii plin de rusi peste tot nu doar in phangan in pattaya de exemplu nici nu aveau meniu in engleza a trebuit sa cer si a venit cu unu prafuit 🙂
Salut, Claudiu. Da, din cauza rusilor au crescut chiriile. Casa in care stateam eu cu 9000 e acum 14.000
Excelent articolul! Deja am inceput sa fac calcule in cap pentru o astfel de evadare.
nu sa mai scris nimic de ceva vreme ce se mai intampla pe acolo , ca as vrea si eu sa ma mut acolo???
Salut,
Doresc sa vin in Tailanda in jur de 20 iunie.
Spune mi te rog care sunt alternativele terestre pentru ruta Banghok Puchet, precum si preturile. De asemenea legat de cazare si masa, as vrea la un pret rezonabil, am mai facut excursii exotice si sunt satul de resorturi si spa uri. De asemenea zi mi daca plajele sunt sigure si daca se poate inota in ape dulci / cascade. In Sri L si Dominicana era restrictiv din cauza crocodililor. Intr o prima faza ma intereseaza transferul , cazarea si masa, pt restul ma descurc. Climatul politic cum e? Mersi si astept raspunsuri pe adresa de email.
Si acm vine intrebarea: Ce faci dupa un an, cand te intorci acasa? 🙂
Salut am văzut destule comentarii. Totul e ok dar realitatea e alta. Viza de ședere e de 3 6 sau 1 an. Și ajunge de la 2000 la 10000 de euro. Plus dovada unui venit substanțial. Deci ne prea e rentabil șederea în Thailanda dacă nu ai o afacere.
@Cristian: nu stiu unde ai gasit tu viza la 2000 sau 10000 de euro. Anyway, uita-te de cand e articolul.
[…] Cum sa stai 1 an in Thailanda pe o insula tropicala. […]
[…] Bangkok – Ko Samui cu Bangkok Airways. 2 zile în Ko Pha Ngan (30-60 de minute cu feribotul). Dacă nimerești o petrecere moon-related, cu atât mai bine. Dacă […]
[…] 2008 Cum să stai un an în Thailanda pe o insulă tropicală | Tedoo cu Brad Florescu @ articol din '09 Insula Koh Pha Ngan, Golful Thailandei. Preturi: Calculul e făcut pentru […]
[…] dat o viaţă pentru o plajă.Namaste. Roman de aventuri spirituale prin India şi Nepal. Partea I.Cum să stai un an în Thailanda pe o insulă tropicalăDuşi de-acasă (Ep. 2): Daria Kaigorodova, Mama […]
[…] dacă vrei să trăieşti pe o insulă pentru o vreme – sau pentru un an de zile – Koh Phangan este locul […]