Tedoo cu Brad Florescu

Oameni și păsări, partea 2. Srebarna.

Ploua literalmente cu caise. Mirosea a caise. Toți copiii satului aveau bărbiile portocalii de la molfăit caise. Ca-n Paradisul originar, am întins și eu mâna și am luat. Inspirat de gustul fructului moale și parfumat, am reușit să descâlcesc printre ulițele satului drumul spre primul meu obiectiv.

Jerry si Mike nu și-au lăsat carierele baltă doar pentru două camere la mama naibii bulgărești. I-a mânat încoace pasiunea pentru păsări. Ca și pensiunea de la Durankulak despre care v-am scris aici, Pelican Lake e plină de cărți, planșe, pliante și DVD-uri despre tot felul de soiuri de zburătoare. Englezii oferă nu doar cazare, ci și tururi educaționale ale rezervației. Turiștii pot învăța, observa și participa la acțiuni de conservare. Pelican Lake oferă și un program de voluntariat de o săptămână. Costă între 105 și 150 de euro de persoană (prețul include cazare, transferuri și activități).

Că tot veni vorba de bani: un single costa 15 euro pe noapte, un double – 30. În high season, prețurile se indexează cu 20%. De banii ăștia primiți cazare și wireless. Mesele costă între 4 Euro(micul dejun) și 6 Euro (cina).

Tot de la Pelican Lake puteți închiria binocluri, biciclete și undițe. Nu-i nevoie să plecați de acasă cu prea mult echipament.

– Jerry, știu că mai există o pensiune în Srebarna, dar n-am reușit să o găsesc. Ştii despre ce este vorba? Înțeleg că e concurență pentru tine, dar m-ai putea ajuta să fac un review și acolo?

– Ei, ce concurență? E pensiunea Liubei. Liuba e prietena mea. Eu o învăț engleza, ea mă învață bulgărește. Îi dau imediat telefon.

Jerry a pus mâna pe cordless și a început să turuie într-o bulgară PERFECTĂ, fără pic de accent englezesc. Uimitor. Englezii pot să pocească orice limbă de pe glob. Şi totuși, Jerry vorbea bulgară fluent și curat, mai ceva ca Hristo Stoicikov.

– Am vorbit. I-am zis că vine un fotograf din România să-i pozeze pensiunea. S-a bucurat și te așteaptă.

Mi-am luat rămas bun de la amabila Jerry. Am cules o caisă care se proptise între ștergătoarele de parbriz și mi-am croit drum printre gropi către pensiunea doamnei Liuba.

Când am intrat în curte, femeia făcea sirop de caise (ce altceva?) într-un cazan mare. Alături, pe o policioară, stăteau la răcorit 20-30 de borcane de gem galben-auriu. Mai c-aș fi cerut să primesc favoruri necuvenite sub formă de gem de caise. M-am abținut.

– Bună seara, m-a trimis Jerry la dumneavoastră. Sunt fotograful român…știți?

– A, fotograf, da, da.

Schimbul cu englezoaica nu fusese reciproc avantajos. Engleza doamnei Liuba se rezuma la câteva cuvinte. Femeia era și un pic supărată pentru că, am reușit să înțeleg cu greu, cu câteva ore în urmă îi explodase alambicul în care făcea rachiu de…caise. S-a șters pe mâini și m-a condus în casă.

Pensiunea Holiday Home Srebarna

E o casă înaltă, construită și decorată în cel mai sănătos stil bulgăresc. Camerele sunt mari spre foarte mari și curate înspre foarte curate. Lipsesc elementele chic de la Pelican Lake dar asta se compensează printr-o sală de mese foarte mare și printr-o terasă de pe care se vede, practic, tot lacul. Ca să nu mai spun că pensiunea e chiar la capătul satului. Ieși pe poartă și intri direct în rezervație. Atenție, să nu te lovești de vreun pelican.

Doamna Liuba și soțul ei nu sunt ornitologi. Vor fi gazde bune, vor avea grijă de voi și vă vor hrăni cu mâncăruri gustoase, dar plimbările prin rezervație va trebui să le faceți singuri, fără ghid. Nu că ar exista riscul să vă rătăciți, dar uneori simți nevoia să pui întrebări, să înțelegi mai bine ceea ce vezi.

Prețurile pentru cazare sunt comparabile cu cele de la Pelican Lake: 15 Euro un single, 25 Euro un double și 30 de euro un suite (apartament).

 

Cum ajungeți din București:

Sunt două posibilități:

a) București – Călărași (pe Autostrada Soarelui), apoi bacul spre Ostrov, intrare în Silistra, dreapta spre Ruse, după 10 kilometri vedeți semnul de Srebarna (și iconița de rezervație naturală), urmați semnul și-ați ajuns. 130 de kilometri.

b) București – Giurgiu – Ruse (treceți pe pod), apoi spre Silistra. Cu 10 kilometri înainte de Silistra vedeți semnul, faceți stânga și ați ajuns. 150 de kilometri. Personal, prefer ruta asta că, decât să stau la bac, mai bine merg.

Cum rezervați:

Pelican Lake: vedeți mai multe informații pe website-ul și pe blog-ul lor.

Ca să rezervați, vă recomand să dați un telefon. Mailurile se mai pierd pe relația România-Bulgaria.

Srebarna Holiday Home: au și ei un website, din păcate doar în bulgărește. Sunați-o pe doamna Liuba la numărul +359 8677 462.

1 2 Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu