2. Aghios Pavlos
Locșorul se află la 180 de kilometri sud-vest de Heraklion și la 80 de kilometri sud de Rhetymno. Drumul nu e ușor dar, odată parcurs, vă veți simți complet răsplătiți. Chiar în capătul satului veți găsi o plajă mică, înconjurată de stânci, cu nisip, apă limpede și snorkeling bun. Chiar deasupra golfului sunt două taverne cu pește proaspăt.
Dar nu pentru asta vă trimit la Agh. Pavlos. Plecați de pe plaja mică și urcați dealul din spatele ei. După 10 minute de mers veți ajunge la cea mai frumoasă plajă pe care mi-a fost dat s-o văd vreodată. De fapt, nici nu-i pot spune plajă: e o dună de nisip auriu înaltă de 50 de metri care plonjează direct în mare. La baza dunei sunt 10 umbreluțe roz (nici că s-ar fi potrivit altă culoare) și șezlongurile aferente. Fundul apei este nisipos, iar marea este limpede și verzui-albăstruie, ca-n filmele bune. Aghios Pavlos e un loc unde merită să te duci și să stai o lună, doar tu și marea. Există cazări la prețuri de 40-50 de euro pe noapte.
3. Xerocambos
Sunt două Xerocambos în Creta, iar aici mă refer la cel din sud-vestul insulei, sub relativ celebrul Kato Zakros. Venind dinspre vest, urcați munții pe lângă baza militară, iar la începerea coborârii veți avea un șoc vizual. Plaja de la Xerocambos e superbă, iar albastrul profund al mării e înțepat de două insulițe albe, pustii. Am făcut poze tocmai ca să nu mă pun în postura ridicolă de a explica inexplicabila frumusețe a acestui loc.
Există mai multe posibilități de cazare, tot în zona a 40-50 de euro pe noapte (preț per cameră cu dormitor, bucătărie, baie).
Alte locuri pe care ar merita să le vedeți măcar în treacăt:
Knossos:
Cel mai mare sit arheologic din Creta și cea mai importantă mărturie a civilizației Minoane. E de preferat să citiți despre el înainte, pentru că ghizii sunt scumpi și cam superficiali în explicații. De mers dimineața devreme sau la apus, pentru a evita turiștii care se duc acolo ca să-și facă poze cu ruina.
Sisi:
La nord-est de Heraklion (se intră din Malia) e un port natural foarte frumos și liniștit, colorat de taverne și bărcuțe de pescari. Un pic cam turistic pentru gustul meu, dar o oază de tranchilitate și veritabil în comparație cu marile locații turistice. Sunt multe taverne frumoase, hoteluri, resorturi și vile de închiriat.
Mirtos:
Pe coasta de sud, un sat cuminte și liniștit, o pată de civilizație de-a lungul unor plaje pustii pe kilometri întregi. Sunt cazări drăguțe și nenumărate taverne. Mergeți cu mașina către vest până găsiți o plajă doar a voastră.
Comentarii - 3 Comentarii
Lasă un comentariu
Ma bucur sa vad ca partea de sud a Cretei primeste ce i se cuvine. Este intr-adevar senzationala, as include aici insa si un pic de Matala (dar nu plaja propriu-zisa ci red beach-ul situat la vreo 35-40 minute de mers – urci si cobori un munticel).
Tot in sudul Cretei nu ratati un loc de reculegere (doar in extrasezon recomand – adica mai-iunie sau oct) – Luthro. Se ajunge doar cu barca – bus, cam intr-o ora. Un port micut, ca o potcoava, cu seri romantice in care se aude din cate un colt – pianul. Asa am patit eu in 2006, sper sa se fi pastrat atmosfera.
Frumos. Multumesc pentru poze !
Buna! Imi puteti recomanda o cazare in Creta? nu gen resort…nu aglomerat 🙂 merci