În urma evenimentelor recent petrecute în Thailanda, Ministerul Român al Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie. Alerta a ajuns la mine prin mijlocirea unor prieteni din țară, panicați de fondul și de forma comunicatului. L-am citit și am avut un moment de panică. Ce trăiam eu și ce vorbisem cu oamenii nu se potrivea deloc cu ce citeam.
Apoi m-am gândit că poate nu știu eu cum se citește o alertă MAE și că ar fi cazul să învăț. Norocul făcea să-l cunosc pe Mihai Bălan, fost diplomat și actualmente vecin de Thailanda. Mi-am permis să îl deranjez cu câteva întrebări la care, între două sesiuni de predat engleza într-o școală din Chiang Mai, a binevoit să îmi răspundă.
Brad: Mihai, ce zici de alerta MAE din 24 mai?
Mihai Bălan: Textul este unul confuz și confuzant, cu accente de umor involuntar. Alerta începe sec cu precizarea că “…la data de 22.05.2014, ora 5.15 p.m. a avut loc o lovitură de stat condusă de șeful armatei regale”. Lovitura a fost de fapt anunțată la ora 16.32 a aceleiași zile (conform Bangkok Post), deci cu 43 de minute mai devreme. Aceasta este doar prima dintre inexactități.
Brad: Mai sunt și altele?
Mihai Bălan: Utilizarea noțiunii de “stare de asediu”, traducerea de dicționar a englezescului “curfew”, este una forțată în cazul de față. Nimeni nu asediază pe nimeni în Thailanda. Doar unele elemente pot corespunde conceptului de stare de asediu. Șeful Armatei Regale a vorbit despre periclitarea ordinii și securității interne, amenințări care țin de starea de necesitate, nu de cea de asediu. Este o diferență extrem de importantă care ține de dreptul internațional, nu de traducerea mot-a-mot a unor cuvinte din engleză.
Remarc și anumite contribuții personale ale autorilor care susțin că “mai multe posturi de radio și televiziune au fost închise.” E o exagerare. Nicio stație nu a fost închisă. S-au suspendat temporar grilele cotidiene de emisie, dar asta e cu totul altceva. Posturile au continuat să emită muzică și știri girate oficial. După câteva zile, unele posturi au revenit la grila obișnuită, în timp ce stațiile cunoscute pentru partizanat politc (de ambele tabere) emit în continuare programul impus. Atâta timp cât există emisie nu se poate spune că posturile s-au închis.
Pentru a desăvârși tabloul în nuanțe înnourate din primele paragrafe, autorii alertei țin să ne avertizeze că în Thailanda vine sezonul ploios, informație a cărei relevanță în context este nulă. Sezonul ploios e un fenomen natural și predictibil care se petrece în țări din toată lumea.
Atenți la fenomenele meteo, autorii uită însă să informeze comunitatea românească și turiștii români din Thailanda în legătură cu modalitățile de a contacta o persoană sau un grup constituit în cadrul Ambasadei ori Ministerului, lucru pe care, de pildă, Ambasada SUA la Bangkok îl face într-o manieră detaliată.
Alerta MAE nu pomenește nici un număr de telefon sau adresă de mail, trimițând contribuabilul direct către site-ul Ambasadei care-și ține poșta electronică pe domeniul unui furnizor thailandez de servicii internet (ksc.th.com).
E amuzant îndemnul final, acela de a respecta sfaturile autorităților în perioada mai-octombrie, când e sezon ploios. Deduc că în restul anului le putem ignora.
Brad: Explică-ne, te rog, cine redactează și transmite aceste alerte.
Mihai Bălan: Alertele sunt opera unui grup constituit în Direcția Consulară, grup compus din directori, directori adjuncți ai Direcției, alte persoane abilitate din MAE precum și reprezentanți ai structurilor de siguranță națională fie aflați în organigrama ministerului, fie convocați pentru clarificarea unei situații. Acest grup, împreună cu experți din direcția căreia îi este arondată zona în cauză și cu ambasada în jurisdicția căreia intră zona, analizează contextul care reclamă emiterea unei alerte.
Unul dintre principalii furnizori de informații îl constituie ambasada sau consulatul ai cărei/cărui angajați se prespune că sunt conectați la realitățile locale, urmăresc mass-media și evenimentele în curs.
Grupul constituit în Direcția Consulară se subordonează Secretarului General, în acest caz vorbim de domnul Sorin Moise, care își dă girul și prezintă mai departe situația, trecând prin complicate proceduri birocratice. Ministrul este cel care aprobă finalmente forma alertei respective și difuzarea ei.
Despre Mihai Andrei Bălan.
Absolvent al Facultății de Drept – Universitatea din Oradea. Studii postuniversitare: Academia Diplomatică (2004), Master în Științe Politice și Relații Internaționale (Facultatea de Științe Politice – Universitatea București, 2007), cursuri de formare diplomatică și consulară la Institutul Diplomatic Român (2009-2011). Activitate profesională: jurnalist independent (2003-2007), diplomat (MAE, Direcția Relații Consulare, 2008-2011), acualmente profesor de limba engleză în Chiang Mai, Thailanda.
Comentarii - 3 Comentarii
Lasă un comentariu
am scris si eu cum fac cei de la MAE alertele de calatorie
http://www.travelzoom.ro/cum-ne-descurajeaza-mae-sa-vizitam-tari-exotice.html
Multumim frumos pentru precizari. Si noi urmam sa avem o luna de miere in Thailanda , Koh Samui si eram ingrijorati.
Va urmaresc articolele cu placere ( desi mereu sunt pe fuga si nu ajung sa las comentarii ).Felicitari pentru tot !
[…] O ultimă observație: împotriva malariei și a febrei dengue nu există vaccin. Au încercat filipinezii unul anti-dengue, dar au oprit campania din cauza efectelor secundare. Un vaccin anti-malarie se află încă în faza de testare (pe africani). Deci cea mai bună formă de prevenție este ținerea țânțarilor la distanță de ilustrele noastre persoane. (Vezi și articolul “Cum se citesc alertele de călătorie ale MAE”) […]