1. Incepe cu o harta. Cumpara-ti o harta a Lumii si una a Romaniei. Cand incepi sa te gandesti la vacanta, desfa una dintre harti si cauta un loc care sa corespunda dorintelor tale. Nu te uita la numele oraselor. Uita-te la munti, la lacuri, la tarmuri, la insule. Alege-ti un punct pe harta si incearca sa vizualizezi o panorama 360 a locului. Abia dupa aceea incepi sa cauti informatii despre destinatia respectiva. Daca nu le gasesti, felicitari: s-ar putea sa fii printre primii oameni care au ajuns acolo intentionat.
2. Nu pune bugetul pe primul plan. Pentru aproape orice loc din lumea asta, exista variante pe bani putini si variante pe bani multi. Din experienta noastra, cele pe bani putini sunt si cele mai interesante. Alege-ti, deci, destinatia si fii cat poti de creativ cand vine vorba de transport si cazare.
3. Gandeste-te ca raportul dintre costul transportului si cel al statului ramane constant pentru aproape orice destinatie din lume. Daca vrei, de exemplu, sa mergi in India, pretul biletului de avion te va speria. Gandeste-te, totusi, ca, odata ajuns acolo, poti trai doua saptamani cu 200 de euro (cazarea inclusa). La polul opus se situeaza capitalele europene (Roma, Paris sau Viena), unde te costa 2-300 de euro sa ajungi si platesti pentru o bere echivalentul unei nopti de cazare in multe tari din lumea asta. Fireste, exista destinatii unde este scump si sa ajungi si sa stai (cum ar fi Antilele Olandeze sau Insulele Bermude), asa cum exista si locuri ieftine cap-coada (Bulgaria, de pilda).
4. Nu pune prea multa presiune pe vacanta ta. Fii curios, nu pretentios. Du-te in vacanta ca sa descoperi o lume, nu ca sa-ti rezolvi o problema sau ca sa bifezi o destinatie. Nu-I cere, deci, locului unde te duci sa semene cu ce-ai vazut pe internet sau in oferta agentiei. Nu te duce in vacanta decis 100% sa faci doar un anumit lucru, pentru ca s-ar putea sa fii surprins de cate lucruri poti face intr-un loc. Nu te duce sa te odihnesti si sa stai cu burta la soare. Te vei intoarce mai obosit si cu sentimentul amar ca ai ratat o sansa. Pentru odihna exista somnul de noapte si week-endurile. Vacantele sunt pentru odihnirea psihicului si a sufletului. Iar odihna asta nu se obtine stand cu burta la soare si cocktailul in mana stanga. Gandeste-te ca si Columb a pornit in cautarea Indiilor si a descoperit ceva mai cool.
5. Incearca sa eviti destinatiile la moda. Nu din snobism sau pentru ca-ti spunem noi, ci din simplu motiv ca, in destinatiile la moda sunt prea multi oameni ca sa mai poti vedea destinatia. Destinatiile la moda sunt puternic promovate, opereaza cu mase mari de clienti, fapt pentru care standardizarea sterge magia locului. Gandeste-te ca turismul de masa este gandit pe doua grupuri-tinta principale: familiile cu copii si pensionarii. Daca ai copii, trimite-i intr-o tabara care-i va transforma, la randul lor, in coolturisti. Iar daca esti pensionar, fereste-te de pachetele turistice standard: au ceva in ele care te face sa te simti mai batran decat esti.
6. Fugi de all-inclusive. Inainte de a alege un astfel de pachet, pune-te in locul proprietarilor resortului sau hotelului respectiv. Imagineaza-ti ca primesti niste bani, suma fixa, si ca de banii aia va trebui sa le dai turistilor cata mancare si cata bautura vor. Si ca, in ciuda acestui fapt, va trebui sa faci si profit. Concluzia, daca n-ai tras-o tu deja, este ca orice all-inclusive din lume, pentru a fi profitabil, trebuie sa faca economie la sange. Vei avea mancare si bautura la discretie, dar de cea mai proasta calitate permisa de lege. In plus, locatiile all-inclusive au meteahna de a-si incuia oaspetii intr-o puscarie de diamant, privandu-i de contactul cu locul in care au platit bani sa vina. Toate resorturile all-inclusive sunt construite dupa aceleasi principii. In Bulgaria sau in Indonezia e la fel. Nu sta la piscina. Sari la punctul urmator.
7. Fii calator, nu turist. Fa lucruri pe care ceilalti vizitatori nu le fac. Ia o bicicleta, un scuter, o masina, sau cele doua picioare la spinare si plimba-te pe strazi. Cumpara-ti o harta oriunde te duci. Incearca sa simti ce simt localnicii, sa traiesti ca ei. Incearca sa intri la ei in case, sa bei o bere cu ei, sa ii asculti si sa le povestesti. Oamenii, in general, sunt buni. Cu cat mai departe de atractiile turistice, cu atat mai buni.
8. Inainte de a vizita o tara, invata cateva cuvinte in limba tarii respective. Nu multe. Expresiile de baza, unul-doua cuvinte din slang si un proverb sau un vers frumos dintr-un cantec cunoscut. Vei fi surprins sa vezi cum asta iti va deschide usi si inimi in locuri la care nu te asteptai.
9. Nu cumpara ce ti se vinde. Pune-te o clipa in locul unui turist strain care vine in Romania. Unde se va duce? La Bran, sa vada Dracula, la Bucuresti, sa vada Casa Poporului si la Sapanta, sa vada cimitirul. Daca ar fi vorbit cu tine inainte, poate i-ai fi facut alte recomadari. Cauta experiente esentiale pentru locul in care te duci. Una e, in Maroc, sa stai la 5 stele in Marrakesh, alta e sa te ia berberii cu ei cand moshesc camila. Dintr-un motiv sau altul, oamenii se rusineaza de adevaratele lor traditii, temandu-se ca ii califica drept retardati. Afla ce-i face pe ei ceea ce sunt. Nu ce vand agentiile prin pliantele lor colorate.
10. Nu crede ca totul a fost deja descoperit. Sunt inca mii de locuri in lumea asta pe care le-au vizitat doar autoritatile, cand au pus steagul pe ele si au decretat carui stat apartin acele pamanturi. Si chiar daca au fost fizic descoperite, chiar daca sunt locuite, mai sunt atatea lucruri de aflat si inteles despre ele. Exista un Columb in fiecare dintre noi si o America in fiecare loc din lume.