Tedoo cu Brad Florescu

12 dintre cele mai controversate destinații din lume

Există niște tărâmuri despre care pun pariu că nu știți cum sunt cei care se duc acolo sau de ce merită să mergeți, chiar dacă asta poate însemna ceva de rău. Hai sa vedem.

7. MYANMAR (BURMA)

De ce să mergeți? Pentru că Burma (acum Myanmar) are nevoie de banii proveniți din turism, mai ales după dezastrele provocate de ciclonul Nargis (1 milion de oameni rămași fără adăpost).

Ţara este pur și simplu plină de temple din aur. Dacă nu vreți să vedeți doar Angkor Wat, mergeți la Bagan, un oraș format doar din temple.

Să ajungeți neapărat în Hukawang Valley Wildlife Sanctuary, cea mai mare rezervație de tigri din Asia.

De ce să nu mergeți? Pentru că guvernul (cel mai straniu dintre liderii din lumea asta) refuză orice ajutor din exterior, indiferent de gravitatea dezastrelor sau de natura lor.

Încă o ciudățenie, Myanmar este singurul stat din lume care a folosit munca forțată pentru construcția aeroporturilor sau a hotelurilor. Chiar dacă Suu Kyi, căștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, încearcă să țină departe turiștii, ca o formă de protest internațional împotriva liderilor, banii pe care îi veți cheltui acolo ajută familiile rămase fără case și îi face să creadă că lumea nu i-a uitat.

8. RUSIA

De ce să mergeți? Pentru Piața Roșie, Balshoi Theatre, Circul din Moscova, Muzeul Hermitage, Palatul Peterhof sau Baletul Kirov. Moscova este expresia obsesiei pentru lux a rușilor. Turandot, de exemplu, este un restaurant asiatic construit ca o replică de 50 de milioane de dolari a unui palat baroc.

De ce să nu mergeți? Pentru că se înregistrează frecvent “dispariții”, dar asta numai în cazul în care vă duceți cu altfel de gânduri decât cele exclusiv turistice. Nu vă dați mari în cluburi, nu aruncați cu bani pe masă, ca să nu fiți luați la ochi de cei care ar vrea să vă cunoască mai îndeaproape.

9. ISRAEL

De ce să mergeți? Pentru numele lui Dumnezeu! Da, chiar așa, pentru Ierusalim, dar nu numai:

  • pentru Eilat, unde sunt cele mai bune locuri de scuba și snorkeling din Marea Roșie
  • pentru surf pe coasta mediteraneană din Tel Aviv.
  • pentru deșertul Iudeii, care, la întâlnirea cu Marea Moartă e presărat cu cele mai frumoase spa-uri din lume.

De ce să nu mergeți? Poate să îi apuce pe palestinieni o furie și să își aducă aminte că ei nu recunosc Israelul. Şi implicit pe cei care se plimbă prin el.

10. ETIOPIA

De ce să mergeți?

  • Ca să vă cumpărați de-ale gurii din Piața din Addis Abeba, cea mai mare piață descoperită din Africa.
  • Pentru a căuta Arca lui Noe în Axum, orașul în care se presupune că ar fi sfârșit voiajul celebra ambarcațiune.
  • Vă rugați în Lalibela, locul care leagă 11 biserici săpate în piatră, prin tuneluri sub pământ.
  • Faceți poze la Bahir Dar, locul în care Nilul Albastru face cea mai mare cascadă.
  • Ca să cunoașteți rămășițele uneia dintre cele mai spectaculoase culturi tribale în Omo River Valley.
  • Ca să porniți într-un safari cu jeepul spre Karo, ca să îi cunoașteți pe negrii care comunică între ei desenându-și pe corp cu cretă diferitele mesaje.

De ce să nu mergeți? Pentru că se dau lupte cu somalezii, dar bineînțeles că nu în zonele destinate activităților turistice.

11. SUDAN

De ce să mergeți?

  • Pentru că are mult mai multe piramide decât Egiptul și incomparabil mai puțini turiști.
  • Pentru că Musawwarat es Sufra este un un complex de temple din deșert, construite în jurul unui lac făcut artificial de localnici, la care se ajunge printr-un labirint, drum despre care se spune că cine îl parcurge (respectiv nu se rătăcește în labirint) este “luminat” și “binecuvântat”.
  • Pentru ruinele de la Napata, capitala regatului Kush, care a condus Egiptul vreme de 100 de ani.
  • Pentru a vă ruga împreună cu dervișii Sufi la mormântul sfântului Hamada el Nil, în fiecare seară, înainte de apus.

De ce să nu mergeți? În Darfur miliția racolează orice mișcă pentru a fi înrolat în armată: de la copii la femei, fără să își ia răgazul să verifice vârsta sau naționalitatea.

12. IRAN

De ce să mergeți?

  • Pentru Teheran, (poate) cel mai tânăr oraș din lume, adică două treimi din locuitori au sub 30 de ani!
  • Pentru ruinele vechi de 2.500 de ani de la Persepolis sau Shiraz, o bijuterie culturală, o casă în care sunt strânse monumentele tuturor poeților persani.
  • Ca să faceți cumpărături în Esfahan, unul dintre cele mai mari marketuri acoperite din lumea islamică.
  • Ca să puneți cortul alături de nomazi în Munții Zagros, să călăriți cai în stepele Turkoman sau, experiența experiențelor, să intrați în Gradina Raiului, adică în Kandovan, un sat despre care se spune că ar fi fost grădina Edenului.

De ce să nu mergeți? Pentru că, de exemplu, profesorii universitari declarați împotriva regimului au fost obligați să iasă la pensie, studenții care au încercat să demonstreze au fost retinuți și amendați, kurzii și arabii sunt defavorizați. Şi apropo de Persepolis (filmul), turiști americani, de origine iraniană, au fost arestați și obligați să rămână definitiv în Iran.

1 2

Comentarii - 2 Comentarii

  1. Shark says:

    China a fost pentru mine prima “dragoste”, prima tara pe care am vrut sa o vad si pe care am respectat-o si am indragit-o desi nu am stiut foarte multe despre ea.
    La 11 ani visam cu ochii deschisi la momentul in care o voi “cunoaste”.
    Asta pana in ziua in care am “descoperit” fata ascunsa a Chinei:
    http://media.treehugger.com/assets/images/2011/10/puppy-cooked-alive.jpg
    Cruzimea fata de animale e fara margini acolo: caini fierti de vii, animale jupuite (cat inca se misca) pentru blana, pisici arse de vii s.a.m.d( da-ti un search pe Google; e plin de astfel de “minunatii”)
    Poate pentru multi asta nu este o piedica, dar, desi nu sunt vegetarian, nu incurajez tortura: nici fata de oameni, nici fata de animale.
    Si eu mananc soric, dar nu parlesc procul de viu, si nici nu arunc gaina in ciorba cat inca mai cotcodaceste.
    Pentru mine asta este cel mai important motiv “De ce sa nu mergeti?”.
    Acelasi lucru si in Coreea.
    http://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/c100.0.403.403/p403x403/390159_243321839129870_998220478_n.jpg

    Cuba lui Hemingway, pe de alta parte, m-a impresionat pana la lacrimi cu viata ei nestiuta, dincolo de luxul resorturilor. Stradutele necunoscute turistului, unde localnicii isi traiesc umil viata, in saracie, dar cu capul sus.
    http://www.jansochor.com/photo-essay/50-years-after-revolution/man-wheelchair-cuba-havana.jpg
    http://www.aliciafox.net/wp-content/uploads/01-Cuba-Alicia-Fox-Photography.jpg

    Sunt sigur ca fiecare are o fata nevazuta, si ar fi atat de bine sa stii despre ce este vorba inainte sa pleci la drum, sa se scrie in brosuri si in prezentari, si partile negative, nu doar cele pozitive. As vrea sa stiu toate aspectele, fara masca…
    “Maybe I’m a dreamer…”

    P.S: eu as mai adauga la lista si India…

  2. Angela says:

    Am vazut Siria in 2007.Mi s-a parut a avea un aer foarte prietenos.Dincolo de imaginea Presedintelui pe toate gardurile,sirienii sint foarte ospitalieri si nu fac diferente intre europeni,as zice ca sint chiar mai prietenosi cu noi decit cu altii.Poate pentru ca multi tineri au facut studii superioare la noi.Mi-a placut Palmyra mult,dar si Damascul.Am auzit “Tatal nostru “in aramaica la Mallula,m-am simtit ca la Mamaia in Latakia.Pacat de ce se petrece acum acolo.

Lasă un comentariu