Tedoo cu Brad Florescu

Europe Exotica (11). O vacanță de două săptămâni și 4 insule în Caraibe. Rețeta mea.

Cum să-ți faci o vacanță în Caraibe: Martinica, Guadeloupe, Dominica și St. Lucia pe cont propriu. Rețeta completă.

Dominica.

Am sugerat o zi plină pe Nature Island, dar ideal al fi să îți iei două. Una pentru frumusețile uscatului, alta pentru cele ale apelor adiacente, mai ales dacă ești pasionat de scufundări. Împrejurimile Dominicăi sunt un paradis al mamiferelor marine, începând cu balenele și terminând cu delfinii. Cum eu nu am avut timpul necesar explorez și adâncurile, o să-ți recomand punctual doar ce m-a impresionat pe uscat.

Scott’s Head – unul dintre landmark-urile definitorii ale Dominicăi, o limbă stâncoasă care se înfige către ape, despărțind Atlanticul de Marea Caraibilor. În vârf sunt rămășițele unor foste fortificații. Urcă până acolo și vei avea o panoramă splendidă.

Dominica Europe Exotica-7090

Scott’s Head. În dreapta e Atlanticul, în stânga e Marea Caraibilor.

Carib Territories – ultima rezervație de etnici caribi din insulele care le poartă numele. 3000 de suflete împrăștiate în 8 sate. Pentru informații la prima mână despre istoria și obiceiurile acestor oameni legendari vizitează Kalinago Barana Aute (Muzeul Satului Carib, ca să traduc și adaptez).

Dominica Europe Exotica-7138

Bunicuță Carib. Citește mai multe despre ea în articolul dedicat Dominicăi.

În rest, dacă timpul îți permite, dă o raită pe la cascade, sunt o mulțime, și încheie-ți ziua pe plajă lângă Portsmouth, sorbind o bere rece și privind cum răsare luna din spatele palmierilor, ca în Cartea Junglei.

Guadeloupe.

Așa cum explicam în articolul dedicat Guadeloupelor, avem de-a face nu cu o insulă, ci cu mai multe. De aceea, o vacanță în Guadeloupe reprezintă o experiență densă care cere planificare minuțioasă.

În afară de cele două insule mari – Basse-Terre și Grande Terre – arhipelagul guadaloupean mai cuprinde alte câteva ostrovuri, unele mici cât un teren de tenis, altele mai dodoloațe. Important e de știut că fiecare dintre ele are un alt profil și un alt vibe. În 5-6 zile nu o să le poți vedea pe toate, cum nu am putut nici eu. De aceea am să îți recomand doar lucrurile care m-au fermecat definitiv, lăsându-ți timp să descoperi tu altele la fel de minunate.

Les Iles, du Ciel – micuța companie ținută de un breton și un spaniol (foarte simpatici) oferă zboruri de agrement cu un hidroavion ultra-ușor. Îi pun primii pe listă întrucât un asemenea survol ar trebui să fie primul lucru pe care-l faci când ajungi aici, ca să te familiarizezi cu destinația. Apoi, în funcție de ce-ai văzut din cer, te decizi ce vrei să explorezi de la nivelul mării.

Grand Cul du Sac – un parc marin superb, cu ape verzuri și limpezi punctate ici și colo de bariere de corali și de câteva insulițe idilice. Dintre acestea Ile Caret este cea mai populară printre iubitorii de bălăceli.

Guadeloupe-7846

Ilet Caret, Grand Cul du Sac, văzut din hidroavion.

Pointe des Chateaux – este echivalentul guadaloupean, la scară titanică, a Scott’s Head-ului din Dominica. Să privești de acolo, de sus, cum Atlanticul se ia la trântă cu uscatul, e o experiență care-ți va aminti că ești doar un boț de humă pe fața Pământului. La intrarea în traseu sunt câteva restaurante locale adorabile atât ca aspect cât și ca ofertă.

Guadeloupe-7625

Pointe des Chateaux, Guadeloupe.

L’Anse a la Gourde – după mine este cea mai frumoasă plajă de pe insulă, la câțiva kilometri vest de Pointe des Chateaux. E neamenajată – trebuie să-ți aduci totul cu tine, ca pentru picnic – dar e amplă, cu nisip fin, apă limpede și, cel puțin în timpul săptămânii, aproape pustie. Cea mai apropiată cazare este Chez Honore.

Guadeloupe-7692

L’Anse a la Gourde

Artizanat – pe drumul de la St. Francois la Pointe des Chateaux există câteva centre comerciale care adună produse manufacturate local. Nu e loc de chinezăreli. Am văzut câteva lucrușoare superbe acolo, de la bijuterii din lemn sau scoică la rochii, statuete, decorațiuni sau dulciuri și băuturi locale (inclusiv rom vechi la promoționalul preț de 700 EUR sticla).

Route de la Falaisescenic drive-ul pe care orice conducător auto respectabil trebuie să-l întreprindă pentru deliciul pasagerilor. Șoseaua urmărește coasta înaltă și, ici sau colo, există locuri unde poți parca și continua drumul la pas până aproape de buză. E amețitor la propriu și la figurat. Cel mai spectaculos POV este La Pointe de la Grande – Vigie.

Guadeloupe-7744

Route de la Falaise, vedere din La Pointe de la Grande – Vigie

Parc de Mamelles – o combinație de zoo și parc natural pe care o recomand cu precădere familiilor cu copii. Vasta proprietate adună animale și plante din tot ecartul tropical al Americilor, inclusiv feline mari (panteră neagră, jaguar, ocelet), maimuțe și păsări. Da, tehnic e un zoo, chiriașii stau în țarcuri, dar partea bună este că țarcurile sunt foarte mari și integrate în mediul natural.

Jardin Botanique Deshaies – o enciclopedie horticolă în aer liber. Curatorul grădinii a adunat specii de plante din toată lumea tropicală și sub-tropicală (inclusiv din Africa sau Australia) și le-a așternut într-o mirifică armonie pe cele 7 hectare ale parcului. Pe lângă plante există și câteva specii de păsări. Un loc în care să te rătăcești cu cea mai mare plăcere. Adiacentă grădinii se află vila fostului proprietar, comedianul Coluche. Se poate închiria toată pentru 2700 EUR pe săptămână. Are 4 dormitoare.

Guadeloupe-7393

Jardin Botanique Deshaies

St. Francois – un satorășel de pescari veșnic picotind, cu o plajă superbă (Plage des Raisins Clairs) la intrare și câteva restaurante creole aliniate de-a lungul falezei.

Les Saintes – unul dintre arhipelagurile secundare ale Guadeloupelor, considerat de mulți cea mai frumoasă destinație din proximitatea insulelor principale. Caracterul unic al Sfinților decurge din originea bretonă a coloniștilor. O atmosferă tipit creolă populată de plete blonde și ochi albaștri. Plaja mea preferată: Pompiere.

Guadeloupe-8063

Les Saintes, La Plage de Pompiere.

Ar mai fi și altele de văzut dar, așa cum spuneam, menționez doar ce mi-a plăcut foarte mult. Dacă ai timp și te ține volanul cotrobăie peste tot. Locurile/experiențele de mai sus, deși foarte frumoase, nu sunt cotropite de turiști. Pe aceștia îi găsești pe plaja de la Sainte-Anne, claie peste grămadă. (Dă pagina pentru meteo și buget)

1 2 3 4 Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 14 Comentarii

  1. Cristina says:

    Pentru vacanta in Guadeloupe, eu as recomanda si Les chutes du Carbet (o cascada impresionanta cu trei caderi, fiecare cu calea ei de acces), vulcanul La Soufrière (daca e vreme frumoasa, vederea de sus e superba), Muzeul Costumelor si Traditiilor din Gosier, cu gradina si replica unei case vechi creole (turul e oferit de proprietarul muzeului, un fost profesor de engleza, care si-a dedicat toata viata colectionarii de obiecte creole), iar iubitorilor de scaldat nocturn, plaja De La Datcha din Gosier este iluminata pana tarziu (un detaliu pe care multi nu-l stiu e ca soarele apune foarte devreme in Caraibe).

    • @Cristina: mulțumesc pentru completări. Pe mine m-a cam dezamăgit Muzeul Costumelor și Tradițiilor și de aceea nu am scris despre el. Proprietarul era probabil în vacanță. Era doar casiera care mi-a atras atenția de 7 ori să nu fac fotografii. Am citit ce era scris pe pereți, nu am avut cui să-i pun o întrebare.

  2. Iulia says:

    În St Lucia se merita sa vezi Marigot Bay de pe deal, de pe catamaran și cu kayakul. Sunt experiențe și peisaje diferite, minunate. Dacă ai ocazie sa mai vizitezi St Lucia se merita sa mergi cu kayakul din Marigot Bay pe mare, pe lângă stânci vreo 10-15 minute pana ajungi într-un loc unde marea întâlnește râul Roseau. De acolo poți sa intri cu kayakul pe râu. Laguna râului Roseau e spendidsa. Altfel, se merita sa urci Gros Piton. Peisajul din vârf e superb dar hike-ul prin pădurea tropicala e o experiență de neuitat.

  3. Ovidiu Căpriță says:

    Brăduț, vreau să-ți mulțumesc pentru articolele din seria Europe Exotica. Sincer. Și vreau să-ți explic de ce.

    Împreună cu grupul vesel cu care, în februarie anul acesta, am petrecut două săptămâni de vis în Thailanda, hotărâsem ca în februarie 2016 să mergem în Cuba. Doar că, între timp, s-au întâmplat două lucruri care ne-au făcut să ne schimbăm planurile: 1) Ai publicat articolele tale din această serie, în care ai descris (mult prea atractiv pentru a rezista tentației) experiențele trăite de tine în insulele din Caraibe, și 2) Nicio linie aeriană nu a avut încă vreo ofertă pentru Cuba, cel mai ieftin bilet de avion Bucuresti-Havana și retur fiind peste 1.200 Euro.

    Așa că, atunci când am văzut promoția Air France din septembrie, cu bilete pentru Fort de France la 490 Euro/persoană dus-întors, n-am mai stat pe gânduri și am cumpărat două bilete. În aceeași zi, am convins înca două cupluri de prieteni să ni se alăture și au cumnpărat și ei biletele. Deci, vom fi șase persoane care vom merge în Martinica în a doua jumătate a lui februarie 2016. De-abia așteptăm!

    Ideea este aceea că articolul tău a venit exact la fix! Ca “organizator” al excursie, chiar aveam nevoie de sugestii și opinii suplimentare față de articolele precedente din serie, de o astfel de sinteză din care să ne putem face o imagine mai clară unde să mergem, ce să vedem, cât să stăm într-un loc sau altul… toate astea.

    Îți mulțumesc pentru efortul tău și pentru faptul că, indirect, ne-ai ajutat.

    Și chiar ți-ai ales bine sponsorii 🙂 Nu mi-a venit să cred ce ofertă am găsit la Air France! Merci, Brad!

  4. Horica says:

    Ehey, anul trecut ne-am organizat 30 oameni pe 3 barci pt o saptamana in Thailanda, iar dupa ce am coborat de pe barci si ti-am cerut ajutorul pt a incropi o ruta buna pt uscat ne-ai ajutat cu una EXACT pe gustul nostru. Se pare ca ne tinem lant de tine in continuare…pentru ca sezonul asta de sailing il incheiem la inceput de ian 2016 in Marea Caraibilor!! Si ce sa vezi, Bradut ne-a dat deja tipps and tricks pentru perioada premergatoare plecarii pe mare. Si nu numai. Noi aterizam la sfarsitul anului in Martinique (Bineinteles cu AirFrance), numai bine sa ne acomodam 5,6 zile cu clima, inainte de a urca 50 de suflete pe 5 barci. Planul pentru uscat nu exista deloc, insa cum anul trecut am crezut orbeste in tine, anul asta va fi la fel. Deja am organizat cateva cazari prin Airbnb in jurul Trinite. Daca lui Bradut ii place acolo, atunci este bun si pentru noi. Plus ca ai scris acolo ceva de romul din St. Marie si ce sa vezi… chiar acolo vom sta :)) Noi din Martinique punem curs St. Lucia cu oprire in Rodney Bay. Daca zici ca Marigot e overrated, mergem la marinarii nostri, am inteles ca sunt multe carciumi pt marinari. Din St. Lucia mai la sud pana in Union and back.

    Oricum, la intoarcere, tot pe MArtinica vom sta inca 3-4 zile, deci poti fii sigur ca vom bifa toate recomandarile tale. Thanks for the tipps and tricks si sa ne revedem sanatosi!

    O intrebare am totusi: pe Martinica se pot inchiria si scootere? Sau merita mai mult masinile?

    • @Horica: vânt de unde vă vine bine (deși el bate de unde vrea). Nu vă recomand scuter pe Martinica. N-are rost. Distanțele sunt destul de mari, iar pe autostradă nu e niciun fun să te dai cu scuterul. Luați mașini.

  5. Ionut Florea says:

    Salut,
    Felicitari pentru frumoasele articole despre Guadeloupe, Martinica si Caraibe in general.

    Pentru zboruri catre Guadeloupe si Martinica nu neglijati si compania low cost franceza cu zboruri catre aceste destinatii Air Caraibes.
    http://www.aircaraibes.com/

    Caaltorii placute!

  6. Monica says:

    As vrea sa ma ajutați cu.o informație,am vrea sa ne petrecem vacanta în Martinica doar ca locuim în franta (nu suntem cetățeni francezi)cam care ar fi procedeul și ce acte sunt necesare (cu 2 copii minori).

    • @Monica, Martinica este teritoriu francez si face parte din Uniunea Europeană. Așadar actele necesare sunt aceleași cu cele pentru călătorii în interiorul UE. Zborul Paris-Fort de France este unul intern.

  7. Cotoc carmen says:

    Va rog sa ma ajutati cu cateva infirmatii.
    Voi calatori in Martinica in luna septembrie. M-ar interesa sa ajung si pe insulele din jur cu fery. Ati putea sa-mi dati informatii despre orare, costuri, recomandari. Ma ajuta fiecare informatie.
    Multumesc. Sa va bucurati de fiecare destinatie va doresc!!!

  8. Dumitru says:

    Va rog pentru un sfat,mai este timp ,cum sa procedez in vederea unui sejur in Martinica/Guadalupe perioada flexibila dinIanuarie 2023?Multumesc anticipat,o seara frumoasa!

  9. […] dar exotică.  Eu am citit cu mare drag poveștile Andreei din Cuba. Despre Martinique în schimb a povestit Tedoo. Și povestește atât de frumos că m-aș urca în avion […]

Lasă un comentariu