Nota lui Brad: Cerul poate fi, vorba unei reclame Air France, cel mai frumos loc de pe Pământ. Pentru asta însă e nevoie de două lucruri: să avem timp să ne uităm la el și să știm cum, când și unde să ne uităm. Avem nevoie de un ghid. L-am găsit: este vorba despre astronomul Adrian Șonka de la Observatorul Amiral Vasile Urseanu din București.
Începând de astăzi, Adrian ne va oferi în fiecare lună un mic îndrumar al observării principalelor evenimente astronomice din diverse locuri de pe glob. Să aveți drumuri bune precum în cer așa și pe pământ.
Cei cinci prieteni de la răsărit
Text și imagini: Adrian Șonka.
În unele locuri este iarnă, în altele vară. În anumite regiuni plouă, iar în altele nu s-au mai văzut picături de ploaie de zeci ani. Într-o parte a globului oamenii stau cu capul în jos, iar în alta invers, dar toți vor putea vedea în ianuarie/februarie cinci planete pe cerul de dimineață.
Atunci când vrei să vezi ceva pe cer, esențial este să știi când și unde să privești. În cazul de față trebuie să privești înspre locul de răsărit al Soarelui, cu două ore înainte de răsăritul acestuia. Unii oameni se întreabă: „Cum pot eu să găsesc locul de răsărit al Soarelui?”. Alții răspund: „Privește într-o dimineață răsăritul Soarelui și îl vei afla!”.
În următoarele săptămâni (sfârșitul lui ianuarie, începutul lui februarie), de oriunde de pe glob veți putea vedea cu ochiul liber cinci planete pe cerul de dimineață, adică toate planetele cunoscute în antichitate.
Priviți, deci, înspre locul de răsărit al Soarelui cu două ore înainte ca acesta să răsară efectiv. Nu toate planete se află în acel loc, dar de acolo vom porni.
Din emisfera nordică, latitudinea de 45° (adică și de la noi), planetele se văd înspre sud-est și sud, începând cu ora 6:30 a.m. ora României (ora 4:30 GMT). Le veți vedea înșirate de la orizont pe o diagonală care pleacă înspre sud-vest, în următoarea ordine: Mercur aproape de orizontul sud-estic, Venus puțin mai la dreapta, Saturn mai sus, Marte înspre sud și Jupiter înspre sud-vest, cel mai sus pe cer. Venus este cel mai strălucitor obiect, urmat de Jupiter, Saturn, Marte și Mercur. Mercur se vede cel mai greu pentru că este foarte aproape de orizont, pierdut puțin în lumina răsăritului.
Desigur că dacă privim cerul de pe alt continent, ordinea planetelor va fi aceeași. Dar poziția lor față de orizont va fi diferită.
Din Australia (emisfera sudică) le veți vedea tot înainte de răsăritul Soarelui, însă de la est-sud-est înspre est, nord est și nord. Jupiter se va afla înspre nord, cel mai sus față de orizont în comparație cu toate celelalte planete. Ora de observație este 5:30 ora locală, până când răsare Soarele.
Vom merge acum undeva la 5-10° latitudine nordică, prin Thailanda, Malaezia sau Indonezia. De acolo cele cinci planete se vor vedea tot înainte de răsăritul Soarelui, aranjate pe o linie aproape verticală față de orizont (adică în loc să le căutați la stânga sau la dreapta vă veți uita de la orizont în sus). Porniți dinspre est-sud-est înspre punctul situat deasupra capului. Jupiter la ora 5:30 (ora locală) se va afla aproape deasupra capului.
Nu vom vedea mult timp cele cinci planete împreună pe boltă. Mercur și Venus dispar împreună în razele Soarelui la mijlocul lui febuarie, rămânând vizibile doar Jupiter, Marte și Saturn, care ne vor însoți în toate nopțile următoarelor câteva luni. Ochii pe cer și să ne revedem cu bine la rubrica de luna viitoare.
Adrian Șonka și colegii săi de la Astro Urseanu vă invită între 23 ianuarie și 27 februarie la o serie de prezentări despre astronomie desfășurate la Palatul Șuțu. Mai multe detalii pe site-ul Observatorului.
(va urma)
Comentarii - Niciun comentariu