Încep astăzi cronica unei călătorii nebuneşti care m-a ţinut departe de voi în ultima lună: înconjurul lumii împreună cu Alianţa SkyTeam. Călătoria de 21 de zile a inclus 3 continente, 10 oraşe, 11 zboruri, totalizând 35.000 de kilometri şi zeci de prieteni noi, vorbitori de limba română şi trăitori în satul global. Un proiect în premieră pentru România şi pentru Alianţa SkyTeam.
Unde dai şi unde zboară. Cum a început totul.
Bucureşti, septembrie 2010. Sunt în ţara-mumă cu nişte trebuşoară. Îmi sună telefonul. Număr necunoscut. Răspund. La celălalt capăt, o voce de femeie.
– Bună ziua, domnul Brăduţ Florescu?
– Da, doamnă.
– Sunt Nicoleta Vişan de la Air France. Vă citesc site-ul şi, aflând că sunteţi în ţară, v-am sunat ca să vă invit la o discuţie. Poate găsim o modalitate de a colabora.
Două zile mai târziu, urc la etajul 2 al clădirii din Buzeşti care adăposteşte sediul comun Air France/KLM. Nicoleta mă aşteaptă cu o cafea caldă şi mă invită să ne tutuim. Intrăm în sala de şedinţe. După un scurt schimb de complimente şi noutăţi, începem să explorăm orizontul unei colaborări. Discutăm despre noile produse Air France şi KLM, despre rute noi, tarife promoţionale, bannere, advertoriale şi alte forme de promovare mai mult sau mai puţin tradiţională. În timp ce Nicoleta îmi vorbeşte cu pasiune despre siguranţă şi confort, privirea mi se opreşte pe panoul SkyTeam de pe perete şi ceva face click.
– Nicoleta, stai o secundă. TAROM a intrat în SkyTeam vara asta, nu?
– Da, în luna iunie.
– Asta înseamnă că românii pot zbura în jurul lumii cu plecare din Bucureşti şi retur în Bucureşti, folosind doar companiile din alianţă?
– Sigur, se poate.
– Păi atunci, hai să facem asta. Înconjurul lumii cu SkyTeam, pornind din România. Cum îţi sună?
Zâmbetul ciudat al Nicoletei îmi spune că ideea o sperie la fel de mult pe cât o încântă. Şi invers.
– E o nebunie, Brăduţ. N-a mai făcut nimeni asta în alianţă. Dar ideea îmi place şi o să mă străduiesc s-o impun. Cred că e fix ce ne trebuie. Pune totul într-un document, ca să am ce le arăta colegilor mei. Şi dă-mi câteva zile.
Imediat ce ajung acasă, mă aşez la laptop şi încep să scriu. Mintea zboară, degetele zboară, ideea creşte şi înfloreşte. Scriu, salvez, îi trimit Nicoletei documentul şi îmi fac trei cruci. La câte idei frumoase am văzut omorâte în România ultimelor două decenii, ar fi culmea ca tocmai asta să scape cu viaţă. E o nebunie prea mare.
După câteva zile, primesc un telefon de la Nicoleta.
– O facem. AirFrance, KLM şi Delta sunt „in”, am primit OK-ul de principiu de la biroul central SkyTeam. Iar colegii de la TAROM s-au arătat încântaţi de idee şi au decis să o susţină. Sigur, mai sunt multe detalii de pus la punct, dar ideea e că pleci în jurul lumii.
Echipa Cerului.
Înainte de toate, se impune să ne definim puţin termenii. O alianţă aeriană reprezintă un acord între mai multe companii aeriene care decid să-şi pună resursele la un loc pentru a-şi deservi mai bine pasagerii şi pentru a scădea costurile operaţionale. Mai pe româneşte, două companii aliate vor împărţi birourile de vânzări, facilităţile de mentenanţă, catering şi check-in, resursa umană, vor face achiziţii împreună pentru a obţine discount-uri mai mari. Pentru pasageri, zborul cu o alianţă presupune tarife mai mici (rezultate din costuri de operare mai mici), mai multe opţiuni de zbor, transferuri mai rapide, puncte de fidelitate obţinute pe toate zborurile companiilor partenere, acces la mai multe lounge-uri şi posibilitatea de a cumpăra bilete Round-The-World.
Înfiinţată în 2000, SkyTeam este cea mai tânără alianţă aeriană din lume, dar a urcat deja pe locul doi ca număr de membri şi cotă de piaţă. SkyTeam transportă anual 475 de milioane de pasageri, adică un sfert din traficul global, fiind în acelaşi timp alianţa cu cea mai rapidă creştere. Celor patru membri fondatori – Air France, AeroMexico, Delta Airlines şi Korean Air – li s-au adăugat în 11 ani tot atâtea companii: China Airlines (Taiwan), China Eastern (cu baza principală în Shanghai), China Southern (Guangzhou), Vietnam Airlines, Aeroflot (Rusia), Air Europa (Spania), Alitalia, Czech Airlines, Kenya Airways, KLM şi Compania Naţională TAROM.
Alianţa se va extinde în 2012, când Aerolineas Argentinas, Garuda Indonesia, Middle East Airlines (Liban), Saudi Arabian şi Xiamen Airlines (China) vor semna aderarea la SkyTeam.
Cele 15 companii aeriene acoperă împreună 926 de destinaţii din 173 de ţări, pe care le deservesc prin 14.000 de zboruri zilnice. Cu un route map de asemenea dimensiuni, alcătuirea unui itinerariu în jurul lumii devine o provocare halucinantă pentru imaginaţie.
Cum să planifici un Round-The-World Trip cu SkyTeam.
Emanuela Ghyka, directorul de marketing al Air France şi KLM, a trecut la manşa proiectului, secondată de Nicoleta, de echipa TAROM şi de biroul SkyTeam de la Amsterdam. Erau de făcut un miliard de lucruri până la prima decolare. Primul şi cel mai important: traseul.
Prins cu scrisul, cu proiectul Thailander, cu turele în Sumatra sau în Nordul Thailandei, nu puteam aloca mai mult de o lună pentru RTW, incluzând aici şi câteva zile în Bucureşti. Timpul mă presa, dar voiam să acopăr cât mai mult din reţeaua SkyTeam şi să adun multe poveşti interesante.
“Eu înţeleg că vrei să vezi cât mai multe, Brăduţ, dar pentru noi e important să te întorci viu acasă.”, îmi scria Emanuela într-un mail. Da, la asta nu mă gândisem. Urma să vin din Thailanda în România, să fac ocolul lumii şi să mă întorc în Asia de Sud-Est. Adică 55.000 de kilometri şi 34 de ore de fus orar într-o lună de zile. Nici piloţii n-au voie să zboare atâta.
Am agreat în cele din urmă asupra următorului itinerariu RTW: Bucureşti-Londra-Amsterdam – Roma – Praga – Paris – New York City – Los Angeles – Shanghai – Dubai- Bucureşti. Adică 11 stopuri pe 3 continente, câteva dintre hub-urile esenţiale ale alianţei şi 7 companii membre SkyTeam: TAROM, Air France, KLM, Alitalia, Czech Airlines, Delta şi China Eastern în ordinea zborurilor. Cifra 11 se lega frumos de aniversarea a 11 ani de la înfiinţarea alianţei. Am căzut de acord să programăm călătoria în aşa fel încât să fiu înapoi la Bucureşti cu ocazia evenimentului aniversar, programat pe 11.11.2011. Asta dacă nu venea sfârşitul lumii, programat şi el pentru dimineaţa aceleiaşi zile.
Dă click aici ca să vezi tot traseul. Povestea continuă pe următoarea pagină.
Comentarii - 18 Comentarii
Lasă un comentariu
Cred ca pentru biletul ala in jurul lumii te invidiez mai mult decat pentru toate tailandele la un loc 🙂 Si ce frumos se printeaza el, of…
L-am vazut pe Facebook pe Brad Florescu si mi s-a parut la inceput interesanta activitatea lui. Insa cand am inceput sa-i descopar replicile si implicit o imagine a caracterului, m-a plictisit total si iremediabil acest Bradut Florescu. Ca deschizator de tari, locuri extraordinare si drumuri si prezentator al lor, daca esti imbuibat in aroganta si sarcasm de doi lei si plin de aere gen:”uita-te la mine cat de destept si norocos sunt ca bat lumea intreaga” ajungi sa pierzi mult din audienta. Va dau un exemplu. Intr-una din fotografiile postate pe facebook, se afla Bradut intr-o barca intr-un loc minunat de frumos, undeva pe langa o insula, si-l intreb unde anume se alfa, la care el imi raspunde sec “in barca”. Bine mai Sherlock! In concluzie, sunt o gramada de documentare pe discovery sau proiecte cu alti romani normali, fara fitze… la care ma voi uita cu placere.
Un RTW ticket cu plecare si sosire in Bucuresti este o idee originala.
Asemenea exemple ofera multora informatia ca un tur in jurul lumii este perfect accesibil, chiar si pentru cei care vor sa calatoreasca doar ca parte a unui concediu.
Mi-ar fi placut si un oras cumva “a bit off the beaten track” in itinerariu.
Orisicum, felicitari si drum bun in continuare!
ce rost a avut trecerea prin 5 capitale europene – Londra-Amsterdam – Roma – Praga – Paris?
@Mihai: Amsterdam, Roma, Praga si Paris sunt principalele hub-uri ale unor companii membre SkyTeam: KLM, Alitalia, CSA si Air France. La Londra am fost pentru Terminalul 4, unde SkyTeam are o zona dedicata.
cred ca as face asa daca as avea si eu un bilet din ala http://bit.ly/bAFNfG
Oaw! Felicitari- tie pentru premiu (sunt sigura ca ai muncit mult pana ai ajuns aici) si companiei care-a venit c-o idee atat de ….maiestuoasa!
[…] locurilor interesante cu un dans sutpid si sublim de copilaresc. Il stiu de cativa ani. Citind asta, mi-am amintit de el. Imi face o deosebita placere sa vad filmuletul asta de fiecare data. Imi […]
[…] va puteti da seama cat de mult mi-am dorit sa fac eu asta. Felicitari, Bradut, super […]
[…] Florescu, aici Trimite prin email. […]
[…] locurilor interesante cu un dans stupid si sublim de copilaresc. Il stiu de cativa ani. Citind asta, mi-am amintit de el. Imi face o deosebita placere sa vad filmuletul asta de fiecare data. Imi […]
[…] proiect: “În Jurul Lumii, cu SkyTeam și Românii” este o campanie de comunicare inițiată de Tedoo.ro și susținută de SkyTeam România și […]
[…] “Around the world, with Romanians“, a project made by SkyTeam Romania and Tedoo.ro, ranked 1st in “Best Communication (including e-communication)” category at the annual contest organized by SkyTeam between its national branches on markets where the alliance is active. The competition awards excellency in marketing and sales activities and reunites projects of the 39 national branches in Europe, Africa and Middle East. SkyTeam Romania is at its 1st participation in the contest. […]
[…] Si mai pe lung despre proiect. […]
[…] 1 – IN JURUL LUMII CU SKY TEAM SI ROMANII – AIR FRANCE KLM ROMANIA Locul 2 – HITCHHIKING TO AURORA BOREALIS – STANDOUT Locul 3 […]
[…] IN JURUL LUMII CU SKY TEAM SI ROMANII – AIR FRANCE KLM ROMANIA […]
[…] proiect frumos a fost În jurul lumii cu românii, iar pe sufletul motocicliştilor, sau mai bine zis motociclistelor din LumeaMare, e şi proiectul […]
[…] IN JURUL LUMII CU SKY TEAM SI ROMANII – AIR FRANCE KLM ROMANIA […]