Când îți spune cineva că azi dimineață a văzut delfini roz lângă plajă poți reacționa în două moduri: îl pocnești pentru că te ia peste picior ori îl trimiți să se adreseze medicului sau farmacistului. Doar un miștocar sau un diliu poate susține asemenea aberații.
Am fost de cinci ori la Khanom in ultimii trei ani și n-am văzut niciun delfin roz. Ale naibii bâzdâgănii fie dispăruseră înainte să apar eu, fie apăreau imediat după plecarea mea. De unde am trans concluzia că localnicii ori n-au toate țiglele pe case ori s-au vorbit să îmi joace farsa nou-venitului: zi-i-o p’aia cu delfinii roz.
Azi dimineață m-am dus să mă conving cu ochii mei că delfinii roz nu există și să închei subiectul. Am arvunit barca domnului Boy cu domn cu tot și, la opt trecute fix, am pornit către nord, spre locul unde – zice-se – ar fi șanse mai mari să văd năzdrăvănia.
Trei ceasuri mai târziu, pe marginea unei farfurii pline de creveți pane, am tras următoarele concluzii:
– Delfinii roz există. Este vorba despre o sub-specie a delfinului alb chinezesc (Sousa chinensis chinensis). Culoarea roz este dată de vasele capilare de la nivelul pielii, care ajută animalul să se regleze termic.
– În toată lumea trăiesc sub 2000 de exemplare, între Marea Chinei de Sud și Oceanul Pacific. Efectivele sunt în scădere din cauza poluării, a pescuitului, a braconajului și a altor activități umane, cu precădere chinezești.
– Vecinii nu-s nebuni și nici miștocari; sau nu în această privință. Le datorez câte o bere de căciulă.
– Dacă există delfini roz șansele să existe și unicorni cresc dramatic.
Foto & video: Brad Florescu. Echipament: SONY NEX-7 (18-200 mm).
Comentarii - 2 Comentarii
Lasă un comentariu
[…] bilet ieftin spre Thailanda a ajuns mai rar la vedere decât un delfin roz. Țara Zâmbetelor a cunoscut o creștere spectaculoasă a numărului de vizitatori, iar […]
[…] principală a zonei o reprezintă colonia de delfini roz. Însă delfinii nu sunt singurul motiv pentru care merită să vii la Khanom Avem și o mică […]