Tedoo cu Brad Florescu

Thailandeluxe (2). Le Méridien Koh Samui. Pendulul cu Feng Shui.

Un resort care nu se cere vizitat, ci răsfoit. Un manual de Feng Shui, o poveste despre călători, o vacanță cu semne și cifre norocoase.

Spațiul este construit în formă octogonală, lucru care simbolizează, Yin-ul și Yang-ul de care vorbeam mai sus, ideea de familie și cele 8 puncte cardinale și sub-cardinale. În numerologia chineză cifra 8 (ba) este cea mai norocoasă, echivalentă cu prosperitatea și reușita socială.

Tot la intrare, spre mirarea călătorului neavizat, se află două firide ample în care tronează, luminate de spoturi…nimic. Ba nu, acel nimic pe care-l vede ochiul rece al vesticului este exact opusul Nimicului, opusul Golului: este Potențialul sau, dacă vrei, Viitorul căruia trebuie să-i păstrăm loc în casele și în viețile noastre. Într-un spațiu plin de obiecte Potențialul nu mai are loc să se așeze.

Un alt element a cărui înțelegere se face în cheie orientală este piscina din lobby-ul open air. Găvanul de marmură de 20 pe 20 de metri pe fundul căruia clipocesc doar trei degete de apă nu-i pus acolo pentru scăldat. E un reflection pond, o oglindă pentru cer, pentru stele și pentru gândurile noastre. Din acest havuz se lansează lampioane în fiecare seară, la ora 19.19 fix. Un alt număr norocos.

(Ceremoniile prilejuite de aniversările Regelui și Reginei Thailandei încep la exact aceeași oră pe tot cuprinsul țării).

Sunt doar trei mici exemple, trei vederi în detaliu. Dar întreaga amplasare a Le Méridien s-a făcut în urma consultărilor cu Khun Kriengrai, un respectat maestru Feng Shui din Bangkok. Resortul începe la baza un deal – a cărui creastă formă de liliac se crede că stimulează fertilitatea – și realmente curge către mare într-o cascadă de spații și clădiri.

Mulțumită scării umane a proprietății și acestei gândiri fluide, care se întinde de la intrare și până pe plajă, oaspeții pot ajunge cu ușurință, fără opreliști și rătăciri, din orice punct în orice punct în două, trei minute.

De la văcuță la fluture. Povestea unor coloniști.

Le Meridien Koh Samui (33)

Asemenea oricărei cărți bune, Le Méridien oferă un al doilea plan al poveștii: cel alegoric. Cu știința sau neștiința lor, oaspeții (sau cititorii) acestui resort sunt personaje în reconstituirea istoriei călătorilor chinezi care au colonizat insula cu cincisprezece secole  în urmă.

Istoria e codificată subtil în structura și design-ul fiecărui tip de camera, iar ansamblul reflectă, la nivel metaforic, stratificarea socială a unei colonii insulare, deloc diferită de cea a unui resort de cinci stele.

În suitele Verandah și Terrace, cele mai accesibile ca preț, se cazează cei mai noi coloniști. Tineri plecați de curând de-acasă cu visul unor depărtări norocoase. Pentru a sugera bucuria ajungerii cu bine la destinație și entuziasmul unui nou început, designerii au aplicat acestui tip de camere culori vii, vesele.

Pe pereți sunt desenate în tușe aurii siluete de găini și văcuțe, în amintirea gospodăriei lăsate în urmă. Mici surprize sunt ascunse prin toate cotloanele camerei: daruri de bun venit din partea celorlalți coloniști.

Plunge Pool Suite e nivelul următor, destinat celor care s-au așezat deja bine la casa lor și au apucat să-și sape o fântână. Pentru că da, elementul spectaculos al acestei camere este mini-piscina care face legătura între dormitor și baie. O oază de răcoare și intimitate fix în mijlocul casei.

1 2 3 4 Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu