Tedoo cu Brad Florescu

Maldivele? Niște țărani.

Doi timișoreni care citesc Tedoo s-au dus în Maldive și au stat “la țărani”. Cum au procedat? Inteligent. Cât i-a costat? Puțin. Putem și noi? Da, dacă citim.

Vacanță în Maldive

Marile lanțuri hoteliere nu mai dețin monopolul turismului în Maldive. Localnicii au în sfârșit voie să facă turism și să ceară de zece ori mai puțin decât brandurile consacrate. Ce vrei, mă? Niște țărani.

Forma acestui articol și erorile aferente îmi aparțin. Conținutul, nu. Singurul meu merit e că am pus cap la cap informațiile pe care mi le-a trimis o cititoare Tedoo din Timișoara. Ana.

Ana Muscan, alături de Silviu Muscan și de alți patru prieteni, a fost în Maldive în martie 2012. Până aici nimic extraordinar. Multă lume cu dare de mână se duce înmaldive, ca să nu mai vorbim de cei cu dare de picior (Mutu, Chivu, Dănciulescu).

Deosebit este modul în care cei șase români au reușit să-și planifice o vacanță relaxată și accesibilă într-una dintre cele mai exclusiviste destinații din lume. Am să descriu în continuare rețeta pe care au folosit-o românii noștri, că nu se știe de unde sare luna de miere.

Când să mergi în Maldive.

În a doua parte a lunii martie, spre sfârșit de high season, când vremea este încă bună iar prețurile de peste iarnă și-au mai revenit cât de cât.

Unde nu dormim, iubitule?

Ana și Silviu au ales Rehendi Yellow Inn, pe insula Maafushi, pensiune ținută de o familie de localnici. Dezavantajul Rehendi Yellow Inn, spune Ana, ar fi că niciuna din camere nu are vedere spre afară. Toate dau în holul interior al pensiunii. Avantaje: situarea direct pe plajă, camerele mari, curățenia impecabilă, baia ensuite, aerul condiționat. Și prețul.

Pentru șapte nopți de cazare, românii noștri au plătit 450 de euro (pe cameră). Tariful ar fi fost și mai mic dacă nu i s-ar fi adăugat taxa locală de 8 dolari de persoană pe noapte și taxa de servicii de 16%. Rehendi Yellow Inn nu are website propriu, dar se rezervă cu Agoda sau Booking.com.

Alte cazări în apropiere de Rehendi, descoperite și recomandate de Ana: White Shell, Arena Lodge și Summer Villa. Merită să-ți dai un ochi și pe acestea.

Unde mă scufund, iubito?

De la Male până pe Maafushi poți ajunge în două prețuri. Cu barca rapidă, la 200 USD de persoană one way, ca bogătașii. Sau cu dhoni-urile motorizate care transportă localnicii între insule: 2 USD de persoană one way. În prețul biletului intră și o cutie de lapte cu cacao. Haios.

Pe Maafushi, spune Ana, nu e mare lucru de făcut. Doar plajă și relaxare. Iadul pe Pământ, cum ar veni. În schimb, maafushienii îți organizează excursii cu barca spre insule pustii, resort islands sau site-uri de snorkeling (scuzată-mi fie înșiruirea de barbarisme).

O tură de o zi costă între 45 și 85 de USD per barcă, funcție de itinerariu. Dacă ești împreună cu un grup de prieteni, prețul se sparge în mai multe bucăți. Și dacă nu ești, se găsesc întotdeauna alți duși cu care să împarți barca și costul. Unele excursii includ și masa de prânz.

Turele cu localnicii sunt de până la zece ori mai ieftine decât cele vândute de resorturi, precizează Ana și Silviu.

Pentru vizitele în insule deținute de resort hotels se plătește o taxă suplimentară care variază între 10-20 USD pentru proprietăți ca Fihalhohi, Maadhoo sau Biyadhoo și 100 USD dacă vrei să te lauzi că ai pus piciorul la Anantara sau Olhuveli.

Ana recomandă cu entuziasm excursiile de snorkelling, care i-au oferit ocazia să vadă broaște țestoase, clownfish (cunoscut în întreaga lume sub denumirea științifică de Nemo), pisici de mare și anghile. Silviu îi sfătuiește pe cei mai bărbați dintre noi să facă o tură de night fishing prin insule.

Mâncărică, băuturică.

Gașca de români a mâncat majoritatea meselor pe plajă, la restaurantul pensiuni care practica inconștientele prețuri pentru localnici. Consumația a costat în jur de 100 USD de persoană pentru toată săptămâna cu pricina. Curry-uri, pește, pui, orez și multe sucuri naturale de fructe. Bere nu găsești pe insulele locuite de om, iar pe cele locuite de turist costă de la 5 USD sticluța în sus. O săptămână de detoxifiere nu strică. Allah fie binecuvântat.

De neuitat.

Doamnele nu pot face plajă în costum de baie, adică bikini, decât pe insulele amenajate special pentru indulgențele creștine, adică la resorturi (care înseamnă arcuri, nu-i așa?).

Când schimbi euro sau dolari în moneda locala Rufiyaa (MVR), păstrează chitanța. Dacă rămâi cu bani la finalul vacanței nu poți să-i schimbi înapoi în valută forte fără chitanță.

Maldivienii își cam bat joc de țara lor, spune Ana dezamăgită. Gunoiul este adunat frumos în saci de plastic și apoi aruncat direct în ocean.

Cât e halatul.

Ana și Silviu lucrează pentru o companie aeriană și au beneficiat de tarife speciale. Stop, piua, nu se pune. La punctul ăsta trebuie să facem o scormoneală.

Cea mai ieftină variantă pe martie 2013 pentru muritorii de rând – ca mine și ca tine – e un zbor Aeroflot cu plecare din Istanbul și retur în București (segmentul lipsă îl completezi cu un one way TAROM sau Turkish Airlines). Cu totul, costă în jur de 670-690 de euro. E bine pentru ruta asta. Cine găsește mai ieftin să spună acum sau să tacă pentru totdeauna.

Dacă locuiești într-o țară civilizată ca Germania, Belgia, Franța sau Italia, poți găsi prețuri și mai blânde.

Adunând costurile de mai sus și aplicându-le unei vacanțe de două săptămâni în Maldive, ne rezultă un buget per cuplu de aproximativ 3.200 de euro care include transport, cazare, mâncare, excursii, transferuri și taxe de intrare.  Pentru o săptămână, undeva la 1.000-1.100 de euro de persoană.

Sigur, dacă te uiți prin ofertele agențiilor de turism de la noi, o să găsești sejururi la prețuri similare. Sunt de luat în calcul, totuși, niște mici particularități ale acestor oferte. Cum ar fi că zborul e din Frankfurt (și până acolo te descurci), că excursiile nu sunt incluse (trebuie să facă și hotelurile bani din ceva) și că ofertele la prețuri de 1.000-1.200 EUR sunt valabile doar pentru sezonul cât de poate de ploios.

Mulțumiri Anei și lui Silviu Muscan pentru informații și pentru fotografiile minunate.

UPDATE PE ZBORURI, de la Dragoș Grigore:

Uite cum zice inepuizabilul flight hacker Dragoș că am mai putea să zburăm (mulțumim, maestre):

Din Italia cu Turkish Airlines in jur de 560 euro (Roma, Milan, Bologna). Până în Italia cu Blue Air sau Wizz Air.

Sau…

Bucuresti-Dubai cu Pegasus 238 euro si Dubai-Male 355 euro cu Sri Lankan.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 21 Comentarii

  1. Ha, deci aveam dreptate când am zis (pe Facebook) că e în jur de 1800 EUR/persoană 🙂

  2. Elena says:

    Excelent tip!
    Chiar ma gandeam la o tura prin Maldive la inceputul verii (cand cei de la Swiss aveau o oferta Bucuresti-Male cu 500 euro dus-intors; foarte probabil sa o mai repede si la anul) dar cand am vazut cat costa hotelurile si transferurile intre insulitele mici si Male (la unele hoteluri nici macar nu era posibil sa mergi cu barca de bogatasi, ci doar cu hidroavionul de super-bogatasi care te ajungea la vreo 500$ ?!?) m-am dezumflat si am abandonat ideea.
    In conditiile pe care le povestiti voi mai sus, e cu totul alta poveste! Plus ca mi se pare de 1000 de ori mai fun sa fii la un loc cu localnicii (cu “oamenii” cum bine le spuneti voi) decat cu turistii de la AI
    Mersi de pont!

  3. Anca says:

    Iti multumim din nou,Brad!
    Noi vom merge in noiembrie,cu Swiss(500 Euro),oferta promovata de tine pe Fb!Cazare am rezervat tot pe Maafushi,la White Shell In si abia asteptam!!
    Multumim,multumim!!

  4. Anca says:

    Normal!!:D

  5. Odrida says:

    Mai cunosc doi pe care i-ati trimis in decembrie 3 saptamani in Maldive si cateva zile in Dubai. Multumim 🙂

  6. Razvan Alex says:

    @Anca pe cat noiembrie plecati?
    In cursa de 26 noiembrie (Swiss) o sa fiu si eu cu sotia si un alt cuplu de prieteni.
    Noi am rezervat la Island Cottage in Maafushi incepand cu 2 decembrie( pana atunci dam o tura prin Sri Lanka – am luat o cursa Sri Lankan Airways din Male).
    Ar fi super daca ar coincide macar in parte sejururile …da un semn! 🙂

  7. George says:

    Super articol, Bradut ! Respect, maestre … 🙂 Pentru cititorii recenti, e cineva interesat de o escapada in martie / aprilie 2013 ?!

  8. tukybuky says:

    @George … da, am fi tentati pentru sfarsit de martie, exista o oferta acum cu FlyDubay 556 eur Buc-Male..

  9. George says:

    @tukybuky – mai devreme de sfarsit de martie va tenteaza ? adica sa plecam pana-n 15 martie ? daca da, da-mi de stire pe vanillagxg at gimeil etc merci

  10. costi says:

    noi ne-am rezervat zborul pt data de 2 oct -9 oct 2013 si am dat 1210e cu flydubai zbor din bucuresti,iar cazarea ne costa cam 600 e cu mic dejun la kaani beach in maafushi island,aveti idee de pretul mancarii sau de cat costa excursiile de pescuit? multumesc

  11. Adriana says:

    Bradut, e ok si in feb? multumesc

  12. Adriana says:

    Buna, scuze de intrebarea laconica. Da, cum e vremea in februarie? Oferta Qatar e f atragatoare si au preturi similare in feb-martie…..E mai sigur in martie?
    Multumesc

  13. Adriana says:

    Multumesc.

  14. […] dacă aveţi buget de Maldive, găsiţi aici câteva informaţii utile, de tot […]

  15. […] într-o singură vacanță două destinații exotice de mâna întâi: Polinezia Franceză și Maldive. Pe lângă asta, dacă tot ajungi în Australia sau Noua Zeelandă, îți sunt la îndemână și […]

  16. […] într-o singură vacanță două destinații exotice de mâna întâi: Polinezia Franceză și Maldive. Pe lângă asta, dacă tot ajungi în Australia sau Noua Zeelandă, îți sunt la îndemână și […]

  17. […] cazărilor. M-am uitat după pensiuni cu aer local, evitând marile lanțuri de resort-uri, așa cum ne-au învățat Ana și Silviu. Nu mă așteptam să găsesc mare lucru în categoria aceasta, dar am fost surprins să văd că […]

Lasă un comentariu