Dacă Președintele Bush s-a amuzat când a primit un pantof în cap de la un “simpatizant”, în Asia și în țările arabe să îți arăți talpa piciorului e o mare insultă. Buddha spune că talpa este cea mai “joasă” parte a trupului, atât fizic, cât și spiritual. Nu-ţi sprijini piciorul gol pe scaunul din fața ta, că s-ar putea să iasă cu bătaie.
Pentru budhişti, e un sacrilegiu să atingi capul cuiva. Considerat a fi locul în care sălășluiește sufletul omului, capul nu poate fi atins nici pentru o mângâiere prietenească.
În țările mediteraneene, să te pupi pe obraz e considerat un gest natural, chiar şi între străini. În Japonia, gestul acela atât de fin, de înclinare ușoară în fața interlocutorului e la fel de natural și frecvent întâlnit. În Rusia, însă, e ghinionul de pe lume să dai noroc peste prag. Cum și la noi se crede că nu e bine să te săruți peste prag. Şi câte cupluri își iau la revedere dimineața astfel…
Musulmanii rezervă mâna stângă pentru practici igienice. Dacă intri într-un super-market să cumperi mâncare, nu atinge în veci pâinea sau fructul cu mâna stângă, că o să fii de râsul lumii. Coranul spune că Diavolul mănâncă și bea cu mâna stânga, probabil de aici dezgustul credincioșilor.
Cred că pe aia cu “dă noroc cu paharul, dar stai ochi în ochi cu partenerul” o știi. Tradiția a pornit de la ideea că dacă, cineva vrea să își otravească interlocutorul, o să fie reținut în a-l privi direct în ochi în secunda dinainte de a-l omorî. Varianta actuală, nu mai puţin înfricoşătoare, e că dacă dai noroc uitându-te la pahar o să ai 7 ani de sex prost.
În Thailanda am văzut o chestie extraordinară: oriunde ai intra, de la cel mai mic magazin din colț, până la centrele rent-a-bike, tabloul cu familia regală stă pe cel mai vizibil perete, în cel mai curat și mai semeț loc al încăperii. Cine nu respectă astfel conducătorii poate fi acuzat de “lese majeste” și chiar băgat în închisoare. Occidentali care, în cărţile lor, au criticat, ironizat sau insultat Familia Regală s-au trezit cu condamnări la închisoare, pe care le vor ispăși dacă vor călca vreodată pe pământul thailandez. Cel mai bine e să te abţii de la orice comentarii pe subiect, că nu se ştie cum poţi fi interpretat.
Dacă în India râgâitul, iar în China scuipatul sunt practici fireşti, în Coreea de Sud şi un simplu strănut e privit cu scârbă. Dacă simţi că hapciu, scuză-te și fugi la baie. Pentru japonezi, până și strănutul în batistă e considerat ca foarte nepoliticos.
Bețișoarele chinezești nu se manevrează după ureche. Niciodată să nu lăsa beţele în bolul cu orez în timp ce mesteci. Ele trebuie așezate unul lângă altul, pe marginea bolului. Bețele care stau înfipte în mâncarea din farfurie aduc moartea, pentru că seamănă cu cele de tămâie puse să ardă în această poziție lângă un om care a murit.
Chiar și cei mai open-minded vizitatori ai unei ţări arabe au fost șocați să vadă câți bărbați merg de mână pe stradă și în locuri publice. Nu înseamnă că sunt (toți) gay, gestul este semn de prietenie și mare camaraderie. Așa că dacă prietenul vostru arab vă prinde de mână într-o zi când ieșiți la plimbare și nu vă mai dă drumul, nu muriți de rușine, e semn că vă prețuiește sincer.
Comentarii - Niciun comentariu