Tedoo cu Brad Florescu

Khao Luang: Parcul Național de Distracții pentru Copii care Iubesc Natura (PNDCIN)

Avem leoparzi, tapiri, porci spinoși, cerbi, macaci, languri, bursuci și cică ar fi și niște tigri pe aici, dar n-am avut ghinionul să mă întâlnesc personal cu ei.

Ziua 9
Locație: Parcul Național Khao Luang

Kilometri parcurși: 800

Dragi copii, buna ziua și bine ați venit în Parcul Național de Distracții Khao Luang. Vă rog să vă puneți bocănceii, să vă dați cu spray anti-țânțari și să vă luați aparatele foto. Am să vă fac o tură.

La parter avem satul Kiriwong, cunoscut în toată Thailanda pentru agricultura organică, integrată, practicată de localnici. Cum adică? Adică oamenii plantează pe lângă casă tot ce le trebuie, fructe, legume, mirodenii, într-o perfectă armonie cu mediul. Şi vedeți ce haine colorate poartă? Le colorează singuri, extrăgând vopseluri naturale din fructe și scoarță de copac. Nu, nu pentru că sunt săraci, ci pentru că așa e meșteșugul pe-aici.

Înainte de a merge mai departe, vă rog să luați loc și să serviți din specialitațile locale: Nam Prik, delicioasa pastă de creveți pe care n-o veți mai găsi în altă parte. Sau chompoo, un fruct dulce și zemos, combinație de pară și pepene galben. La final, un păhărel de…nu e miere, e mangostine wine. E la fel de vâscos și de parfumat ca mierea, dar bâzâitul pe care îl veți auzi în cap nu e de la albine 😉

La etajul 1 avem 10 cascade

Vă puteți alege după pofta inimii. Mai mici, mai mari, cu unul, două, trei sau șapte nivele, mai aproape sau mai departe. Nici nu e de mirare că sunt atâtea, având în vedere că tot parcul e înțesat de râuri, pârâiașe și izvoare. Vreți una mai la îndemână? Poftiți: Namtok Mai Pak. Puteți face baie, să vă mai răcoriți.

La etajul 2 avem flora

Priviți acele ferigi gigantice, de peste 20 de metri înalțime. Spuneți sărutmana. Fac parte din cea mai veche specie de ferigi din lume: Cyathea podophylla. Vă duc cu gândul la Jurassic Park? Nu sunteți prea departe: datează din Triasic. Priviți-le bine, că nu le mai vedeți altundeva în lume.

Sau această floare, pe numele ei Singto Achan Tem (Bulbophyllum smitinandi): a cea mai nou descoperită orhidee din lume. Aceea mare, cu flori de peste 1 metru lungime, e tot o orhidee care se numește Ueang Sai Soet (Coelogyne rochussenii). Parcul nostru găzduiește și alte plante unice pe Terra, precum și o colecție impresionantă de rododendroni și begonii.

Etajul 3 este dedicat faunei

Avem privighetori, ciocănitori și bufnițe, vulturi și fazani, precum și alte specii pe care nu știu cum să vi le traduc acum în română, pentru că la noi nu există. În total, peste 200 de specii. Dar cel mai mult de mândrim cu grupul noastru de tucani (hornbills), pe care îi puteți privi drăgălindu-se la altitudini de peste 1200 de metri. Rușinoșii să se uite în altă parte.

Ce mă întrebați? Dacă există și mamifere? Firește, dragi copii. Avem leoparzi, tapiri, porci spinoși, cerbi, macaci, languri, bursuci și cică ar fi și niște tigri pe aici, dar n-am avut ghinionul să mă întâlnesc personal cu ei.

La etajul 4 (și ultimul) avem însuși piscul muntelui Khao Luang

Vârful se ridică la 1835 de metri și e cel mai înalt din Sudul Thailandei. Relaxați-vă câteva minute privind frumusețea din jur, munții scăldați în ceață și pădurea tropicală neatinsă.

Şi acum haidem înapoi în sat, unde ne așteaptă gazdele noastre. Pentru doar 500 de baht pe zi, vom dormi și vom păpa 3 mese acasă la săteni. Nu vorbesc engleza, dar sunt niște oameni atât de buni încât nici nu trebuie să le cereți ceva, că știu ce vă doriți.

Mulțumim pentru vizită. Vă mai așteptăm.

Comentarii - 3 Comentarii

  1. superb…noi traim in Bangkok…de 5 ani shi am mai facut shi noi ture nord shi sud…sper sa ajungi shi prin nord la chaing mai, pai, mae hong song…

    noi citim….avand 2 copii mici suntem mai putin mobili…

    drum bun!

    Carmen

  2. […] 5 nopți în Parcul Național Khao Luang, una dintre minunile Thailandei și ale întregii […]

  3. […] Parcul Național Khao Luang, unde ne-am dorit noi mult să ajungem. Din păcate nu am reușit, dar poate ajungeți voi și ne povestiți cum a fost! […]

Lasă un comentariu