Fără sa emit pretenția că aș fi un mare fotograf în viață, am să vă împărtășesc câteva lucruri pe care le-am învățat în timp, din experiență, cărți și de la profesioniști. Nu e un manual de fotografie de travel, ci un ckeck-list util pentru cei care vor să se întoarcă acasă cu amintiri digitale frumoase. Întrucât sunt Nikonar, îmi cer scuze din start celor care folosesc alte mărci.
Overall, sunt doar câteva branduri de luat în calcul: Nikon și Canon (liga I), Pentax, Olympus și Sony (liga a doua). Panasonic mai mișcă ceva pe la compacte.
1. Alegerea aparatului
Alegerea camerei trebuie să țină cont de doi parametri: calitatea imaginii și ușurința transportului și utilizării în condiții de călătorie. Există aparate excepționale din punct de vedere tehnic, dar care pot deveni un coșmar logistic în momentul în care pleci cu ele la drum. Când ești pe munte cu rucscacul în spinare, fiecare kilogram în plus contează. Chiar dacă tentația de a lua cu tine o cameră profesională e mare, efortul de a umbla cu un astfel de aparat, plus obiectivele de rigoare, este, după părerea mea, nejustificat.
Un prieten, mare meseriaș, mi-a spus că aparatele mari, impunătoare, semnalizează un fotograf “profesionist”; drept urmare, subiecții fie refuză să fie fotografiați, fie cer bani în schimb. Pentru noi, e important să trecem cât mai neobservați. Un aparat mai mic și o figură distrat-tembelă de turist îi relaxează pe oameni și ușurează accesul către imagini veritabile.
Personal, deși tentații au fost multe, am rămas fidel modelului Nikon D80 (cu corespondent la Canon în 400D). E un aparat ușor, relativ simplu de folosit, nu atrage atenția prin dimensiuni, are o construcție robustă și o calitate foarte bună a imaginii. Din gama prosumer de la Nikon recomand și frații mai mici D40 și D60. De curând, s-a lansat D90-ul. Nu l-am testat, deci nu pot să mă pronunț. Un D80 costă 2749 RON la F64.
Dacă nu vreți DSLR, ci o compactă care să încapă ușor în buzunarul de la geacă, vă recomand Canon G10. E foarte aproape de DSLR-uri din punct de vedere al electronicii și funcțiilor. Firește, nu e la fel de luminos, iar obiectivul built-in are limitări. Dar overall calitatea imaginii este excelentă pentru un aparat din această clasă. Plus rezoluția de 14.7 Mp. La F64, un G10 costă 2143 RON. L-am văzut în aeroportul din Dubai la 450 USD.
2. Obiective
Capitolul ăsta îi privește exclusiv pe cei care au ales varianta DSLR. Aparatul nu e totul. Pentru o captare bună a frumuseților ce vă trec pe sub ochi, e nevoie de lentile bune și adaptate condițiilor. Kitul de bază pe care îl recomand e următorul:
- o lentilă „de toată ziua” cu plaja focală mare și luminozitate decentă. Eu am optat pentru un Nikkor 18-200 3.5-5.6 VR, cu care pot face și peisaj și portret și care oferă un zoom decent.
- o lentilă „wide”, foarte utilă pentru fotografierea de peisaje și pentru interioare. Mă înțeleg foarte bine cu un Sigma 10-20 5.6.
Dacă vreți să intrați în detalii, vă mai pot recomanda două lentile specializate:
- Un obiectiv fix de 50 de mm excelent pentru portrete (există două variante la Nikkor, una cu 1.4 și una cu 1.8 luminozitate)
- Un obiectiv fix de 35 de mm, așa-zisul „obiectiv de reportaj”. Am încercat această lentilă legendară de la Nikkor și se mișcă excelent în spații mici cu lumină medie și acțiune multă.
Firește, există lentile mai bune decât cele de sus. Eu vă spun doar ce am ales eu, atent fiind la raportul calitate-preț. Nu vă recomand să goliți buzunarul și să umpleți ruccsacul cu lentile fish-eye sau tilt&shift, sunt hiper-specializate, n-o să aveți nevoie de ele.
În privința tele-urilor („zoomuri” cum li se mai spune), rămân la părerea că un 200 mm e mai mult decât suficient dacă nu vreți neapărat să fotografiați ciocul păsării în vârf de baobab. În plus, teleurile de calitate sunt foarte grele și foaaaarte scumpe. La un preț decent va fi greu să găsiți un tele cât de cât luminos, cu imagine clară și focalizare rapidă.
3. Accesorii
Avem aparat, avem obiective, dar povestea nu se termină aici. Mai avem de luat cu noi niște obiecte mici care să ne facă viața mai ușoară și pozele mai frumoase. Uite cu ce umblu eu:
- Filtre UV pentru toate obiectivele; pe-astea le montați pe obiective și le lăsați acolo tot timpul. Protejează lentila și, evident, elimină radiația UV care dă un ton albăstrui nedorit fotografiilor.
- Filtre de polarizare circulară: dacă vreți să prindeți apa aceea turcoaz și coralul de pe fundul mării, polarizatorul circular e un must. Jucăria asta elimină reflexele soarelui în apă și pe alte suprafețe (mai puțin metal) și face cerul mai frumos, mai dramatic.
- Cel puțin o baterie de rezervă. Nu știți niciodată când dați peste un subiect genial. Ar fi păcat să rămâneți fără curent chiar în mijlocul sesiunii foto.
- Un trepied mic și ușor (e opțional).
- Două carduri de memorie de măcar 4GB. Dacă vă luați unul de 8GB e posibil să vi se strice (sau să vă cadă în apă sau să-l pierdeți pe undeva). E bine să aveți back-up tot timpul.
- Un dispozitiv de măsurare a balansului pe alb. Varianta ieftină e cartonașul gri. Varianta mai scumpă e capacul de WB. Măsurarea balansului e foarte utilă în condiții de cer înnorat sau atunci când fotografiați în interior la lumină arificială.
- O telecomandă cu care să puteți declanșa de la distanță. E utilă atunci când fotografiați cu timp de expunere mare (nu mai declanșați manual, deci nu mai transmiteți aparatului vibrații) sau atunci când vreți să fotografiați neobservați. Lăsați aparatul undeva, faceți setarile manual și declanșați de la câțiva metri. Nimeni n-o să-și dea seama că i-ați făcut poza. Nu e un accesoriu obligatoriu, dar ajută. Cu el am reușit să fotografiez ceremonia dervishilor de la Saruhan, deși nu aveam voie să fac asta.
- Un hard disk extern cu display. Ca să nu vă cărați cu laptopul după voi, cumpărați-vă un astfel de dispozitiv, în care puteți descărca pozele direct pentru stocare și vizualizare. De regulă, HDD-urile pentru foto sunt prevăzute cu sloturi pentru orice tip de card, așa că nu va trebui decât să introduceți cardul în slot și să descărcați fișierele. Eu am un VOSONIC și sunt foarte mulțumit de el. Cumpărați-i și o baterie de rezervă.
- Un set de curățare obiective și senzor. Mai intră o scamă, un fir de nisip, e bine să le aveți la voi. Cereți la magazin, știu ei ce să vă dea.
- Bineînțeles, o geantă sau un rucsac foto. Rucsacul are avantajul că, pe lângă aparat și accesorii, mai puteți îndesa în el un laptop, două-trei haine și o sticlă cu apă. În orice caz, investiți un pic mai mult într-o țesătură waterproof, ca să stați fără griji. Eu am o gentuță și un ruccsac LowePro și sunt foarte mulțumit de ele: ergonomice, inteligent compartimentate și foarte rezistente la tăvăleală.
Specialiștii vă vor spune că există jdemii de alte accesorii. E adevărat, dar noi suntem călători și nu vrem să ne cărăm cu tot șifonierul foto după noi. Doar dacă vreți să vă specializați într-un anumit gen de fotografie (wildlife, macro, aerial, etc.) merită să faceți o investiție suplimentară.
4. Pregătirea de luptă
Echipamentul trebuie pregătit de seara, pentru a avea totul gata în caz că, la prima rază a dimineții, vi se arată un peisaj divin. Când ați terminat ziua de fotografie și ați revenit în cameră, faceți următoarele manevre:
- Puneți cardul la descărcat în HDD-ul mobil.
- Scoateți bateria din aparat și puneți-o la încărcat.
- Puneți bateria de rezervă în aparat.
- Puneți cardul de rezervă în aparat (dacă e gol).
- Verificați dacă, peste zi, nu s-au depus particule pe senzor, obiectiv sau oglindă; e simplu: fotografiați un obiect alb și apoi studiați cu atenție imaginea; dacă apar puncte întunecate sau scame curățați obiectivul și verificați din nou. Dacă sunt tot acolo, curățați oglinda. Doar în ultimă instanță apucați-vă să curățați senzorul.
- Verificați ISO. În cazul în care, înainte de a vă întoarce în cameră, ați făcut poze pe lumină slabă, e de așteptat să fi folosit un ISO mare. Resetați-l la o valoare potrivită luminii pe care vă așteptați să o aveți a doua zi dimineață (100-250).
- Verificați WB-ul. Dacă l-ați setat în timpul zilei pentru un anumit tip de lumină, setarea va rămâne în aparat și e foarte probabil să nu se potrivească cu ce veți întâlni a doua zi. Pentru siguranță, puneți WB-ul în modul Auto.
- Reveniți la HDD. Verificați dacă pozele s-au descărcat complet și corect. Formatați cardul și puneți-l la locul lui în geantă/rucsac.
- Montați pe aparat obiectivul „de toată ziua”. Puneți aparatul și celelalte obiective și accesorii în geantă/rucsac la locul lor.
- Dimineața, dacă apucați, scoateți bateria de la încărcat și puneți-o la locul ei în rucsac. Sunteți gata pentru o nouă zi de fotografii.
5. Alte sfaturi
În fotografia de travel, de foarte multe ori e esențiala reacția rapidă. De aceea, e important să avem întotdeauna lucrurile la îndemână. Rucsacul foto trebuie organizat ca un rastel. Fiecare lucru pus la locul lui, întodeauna același, ca să fie ușor de găsit. Nu aruncați filtre, obiective și carduri unul peste altul și, mai ales, nu le schimbați locurile. Încercați să organizați bagajul în așa fel încât lucrurile de trebuință imediată (un card sau o baterie) să fie cât mai ușor de accesat. Dacă un subiect interesant v-a făcut să întoarceți totul cu fundul în sus, reorganizați-vă imediat după încheierea ședinței foto, ca să fiți gata pentru următoarea provocare.
Drumuri bune și poze frumoase!
Comentarii - 4 Comentarii
Lasă un comentariu
[…] astea sunt furate de pe amazingrace. De ce e necesar să le mai aduci aminte oamenilor din când în când? Pentru că sunt sătul de […]
[…] sfrancioci rosiatici care se zbenguiau in lege pe un gard de sarma ghimpata. Sau mai puteti gasi sfaturi utile aici. (thnx Zoso pentru […]
[…] i-am pus o husă de cauciuc şi îl ţin aruncat în rucsacul care nu bate la ochi. Citiţi şi acest ghid despre cum să călătoriţi cu aparatul […]
[…] i-am pus o husă de cauciuc şi îl ţin aruncat în rucsacul care nu bate la ochi. Citiţi şi acest ghid despre cum să călătoriţi cu aparatul […]