În lipsa unei tăblițe cu porunci, thailandezii se mulțumesc cu superstițiile. În absența sfinților, aceiași thailandezi se închină spiritelor. La un cot de șosea, în grădina unui resort de 5 stele sau în curtea unei case de oameni poți vedea silueta colorată a unui mic altar închinat spiritului sau spiritelor casei: Phra Phum Chao Tee. Casa spiritelor.
Spiritele aparțin primilor descălecători în locul respectiv. Primii proprietari, ca să zic așa, cărora li se cuvine tot respectul nostru, cei veniți mai târziu. Imaginile înaintemergătorilor apar în căsuță sub forma unor mici și simpatice statuete. Spiritele au putere asupra pământului și energiilor. Dacă te pui bine cu ele, ai doar de câștigat. De exemplu, dacă treci cu mașina pe lângă o astfel de căsuță, se cuvine să claxonezi în semn de respect (culmea e că thailandezii consideră claxonatul în trafic o formă de impolitețe).
Cum locuința în care ne-am mutat acum trei zile e dotată cu un astfel de lăcaș al spiritelor, prietena noastră Nadia și, mai apoi, proprietara, doamna Dee, ne-au învățat câteva “principii de utilizare”.
- Spiritele au și ele nevoie de hrană. În fiecare zi – sau cât de des îți permite programul – e bine să le lași o farfurie cu mâncare și un pahar cu apă. Preferă fructele și orezul.
- Dacă ești plecat mai mult de-acasă, lasă-le spiritelor provizii mai serioase, ca să aibă grijă de gospodărie cât ești departe. Când te întorci, verifică paharul cu apă. Dacă e aproape plin, o să ai baftă și belșug. Dacă e gol, spiritele nu sunt mulțumite de tine. (Eu aș zice că treaba asta depinde de cât soare și câtă ploaie au fost între timp, dar nu îndrăzesc să insist pe idee, că se supără spiritele).
- Căsuța spiritelor trebuie ținută într-o perfectă curățenie. I se pot adăuga ghirlande de flori, lumânări și bețișoare parfumate. Cu cât eși mai atent cu spiritele, cu atât vor fi și ele mai atente cu tine.
- Când intri în curte, primul lucru pe care trebuie să-l faci e sa te înclini respectuos în fața Phra Phum Chao Tee-ului.
Am luat în primire căsuța, cu spirite cu tot. Azi le-am pus apă și portocale, iar în față am presărat semințe de ochiul boului și mixandre. Aflând că se dă mâncare, au apărut imediat și patru pisici de prin cartier. Sper să ne înțelegem bine. Doamne-ajută!
Seria “Ultraportabile – povești ușoare și rapide” este editată cu un ultrabook Portégé pe care TOSHIBA România mi l-a oferit ca să-mi fie mai ușor la drum. Și-mi este.
Comentarii - Un Comentariu
Lasă un comentariu
[…] simbolic, într-un mic altar amplasat lângă poartă. Ți-am povestit despre asta pe larg aici. Se întâmplă uneori ca respectiva construcție să fie demolată sau vândută. Ce facem cu zeii […]