Tedoo cu Brad Florescu

Review Samsung Galaxy S4 Zoom. Telefon cu cameră sau invers?

E telefon? E cameră? E un pic din amândouă. Un review de foto-călător după cinci luni de utilizare a Samsung Galaxy S4 Zoom.

Imagini Thailanda plaje

Nu sunați. Ies eu din când în când.

Anunț pe această cale că urăsc să vorbesc la telefon. Orice conversație mai lungă de trei minute mă scoate din sărite. Ce nu se poate spune în cele trei minute trebuie fie discutat față în față, fie detaliat pe mail. Dacă ai chef de vorbă vino pe la mine, nu mă suna. Dealtfel, după cum vei observa, nici nu prea răspund la telefon. Îl țin tot timpul pe silent. Dă-mi SMS, răspund eu din când în când.

Galaxy S4 Zoom telefon cu cameră

Galaxy S4 Zoom-ul nu l-am cumpărat ca să schimb impresii, ci ca să am tot timpul în buzunar un mic birou și o cameră foto decentă. După ce-am alergat o jumătate de zi prin magazinele din Surat Thani testând tot ce-a scos industria telefoniei mobile în ultimul an, am descoperit într-un colț din standul Samsung o mică drăcovenie care nu semăna cu nimic din ce văzusem până atunci: un telefon-cameră. Sau o cameră-telefon. E greu de spus de unde începe și unde se termină Galaxy S4 Zoom. L-am cumpărat imediat și l-am pus la treabă. După cinci luni de utilizare intensivă sunt – cred – în măsură să scriu un review despre dânsul.

Pentru buzunare largi.

Primul lucru pe care-l remarci când pui mâna pe Zoom e că e mare și greu. Dimensiunea ecranului e aceeași ca a unui S4 Mini, dar grosimea dispozitivului îl face greu de băgat și de ținut în buzunarul unui șort sau al unei perechi de blugi. Greutatea e dublă față de iPhone 5S.

Nici când îl scoți din buzunar lucrurile nu sunt mai simple, fiindcă nu știi cum să-l pui pe masă. Dacă-l ții cu fața în jos expui la riscuri ecranul (n-ai idee cât nisip poate fi pe o masă curată aproape de mare), dacă-l ții invers riști să zgârii sticla obiectivului. Am optat pentru prima variantă, în ideea că e mai ușor să găsești folie protectoare pentru ecran decât să înlocuiești lentila built-in.

Cum arta cere sacrificii, am fost de acord să trec peste orice discomfort ca să am în permanență la mine un senzor CMOS de 1/2.33 inch și 16 megapixeli și o lentilă cu zoom optic x10, combinație pe care n-o găsești la niciun alt telefon de astăzi. Am plătit cei 310 EUR și am plecat fericit acasă.

Imagini Thailanda plaje

N-am apucat să mă bucur prea mult timp de noul meu device că au apărut primele probleme hardware. Telefonul se încingea – mai ales după ce foloseam camera, chiar și câteva minute – și consuma bateria într-un ritm devastator. La un moment dat ajunsesem la o autonomie de două ore. Am făcut încă două drumuri la Surat ca să depistez și să repar problema: main board-ul trebuia schimbat, că avea nu știu ce defect din naștere. Se întâmpla și pe vremuri, la Daciile 1310.

Un compromis bun pentru călătorii.

Calitatea imaginilor obținute, deși nu fantastică, e net peste nivelul telefoanelor mobile. N-am fost foarte mulțumit de modul în care aplicația built-in procesează imaginile, dar am rezolvat problema folosind softuri dedicate ca VSCO Cam, Camera 360 sau Aviary. Cu o lumină potrivită și filtre alese atent rezultatele pot fi spectaculoase, așa cum poți vedea în galeria articolului.

La drum, S4 Zoom e un compromis acceptabil între un telefon și o cameră compactă. Aplicația proprietară oferă și un mod auto, pentru cine are nervi să-l încerce, iar telefonul e prevăzut și cu filet pentru trepied. În caz că-ți tremură vocea.

Recitind ce-am scris mai sus îmi dau seama că laudele sunt mult mai puține decât criticile. N-aș vrea să las impresia că S4 Zoom nu e un aparat bun. E mai puțin bun decât telefoanele de vârf și mai puțin bun decât o cameră foto care doar asta știe să facă. Dar combinația gândită de cei de la Samsung este foarte potrivită pentru un călător. Așa cum spuneam într-un articol anterior, cea mai bună cameră e cea pe care o ai la tine. Din acest punct de vedere, Zoom-ul e o combinație ingenioasă și practică. Într-una dintre călătoriile recente nici n-am mai luat NEX-ul cu mine, fiindcă eram cu motoreta și mă temeam că, dacă pic, o să-l distrug.  Zoom-ul s-a descurcat decent în condițiile date.

Imagini Thailanda plaje

Problemele pe care le-am listat și altele, minore, asupra cărora nu insist aici, sunt oarecum inerente primei serii din orice model. Sunt convins că noua generație Zoom, dacă va apărea, o să rezolve o parte din neajunsuri.

Da:

–  Combinația de telefon cu cameră zoom e foarte utilă la drum.
–  Construcția solidă, l-am scăpat de câteva ori și n-a pățit nimic. Husa de protecție nu e inclusă, dar te-aș sfătui să îi iei una.
–  Prețul. Acum e sub 300 EUR în Thailanda, deși în România văd că ajunge la aproape 500.

Nu:

–  Grosimea și greutatea. La telefon mă refer.
–  Viteza de procesare. Are un dual core de 1.5 GHz și 1.5 Mb de RAM fapt pentru care uneori se mai îneacă.
–  Durata de viață a bateriei în condiții de utilizare extinsă a camerei foto. Ia-ți o baterie de rezervă sau una externă dacă te duci la photo shooting cu el.
–  Zecile de aplicații preinstalate care ocupă câțiva Gb din memoria internă. În fine, asta nu e o problemă a modelului în sine.

Fotografiile din galerie sunt realizate cu S4 Zoom în Sudul Thailandei. Mai puțin cea cu S4 Zoom-ul, evident, care e făcută cu Nikon-ul Elenei.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 5 Comentarii

  1. bogdan says:

    ar fi fost interesant sa faci un test extins si cu un lumia 1020. ei se lauda ca au cea mai buna camera pe un mobil.

  2. […] Foto și video realizate cu o cameră SONY A7 și cu un telefon Samsung Galaxy S4 Zoom. […]

  3. […] K Zoom este cel mai nou model din seria de camera phones lansate de Samsung odată cu Galaxy Zoom (despre care am scris pe larg aici). Telefonul are incorporate o cameră de 20,7 megapixeli cu senzor de 1/2,3” și un obiectiv […]

  4. […] Mai multe imagini din drăguțul de Khanom găsești în galerie. Foto: Brad Florescu. Echipament: SONY A7 și Samsung Galaxy Zoom. […]

Lasă un comentariu