The Holiday este un film ușurel de duminică după-amiază, film din care merită reținut un singur lucru: există în lume oameni care fac schimb de case pe durata vacanței, tăind astfel costurile de cazare din bugetul călătoriei. O idee pe cât de simplă pe atât de strălucită. De ce nu m-am gândit eu la asta?
Ideea a fost pusă în aplicare de Debbie Woskow, o englezoaică pasionată de călătorii. Debbie și-a dat seama că un hotel nu oferă confortul, intimitatea și facilitățile necesare celor care călătoresc cu familia (copii, bunici, soacre, golden retrieveri). Așa a luat naștere Love Home Swap – un site unde poți face schimb de casă pe perioada vacanței.
Cum funcționează?
Tu pui la bătaie casa de la Moeciu, John pune la bătaie vila din Bahamas. Luați legătura pe site, stabiliți condițiile și datele schimbului. Când vine vremea vacanței, tu te duci în Bahamas și stai în vila lui John, iar acesta vine la Moeciu și stă în vila ta. Castelul Bran e la doi pași. Bau!
Schimbul de case poate fi făcut simultan sau decalat. Tu poți vizita Bahamas în februarie, iar John îți poate întoarce vizita abia în vară, când tu vei face deja un alt home swapping cu Dietrich, proprietarul unui lodge în Alpii Elvețieni.
Iată, mai detaliat, pașii pe care trebuie să îi urmezi:
1. Îți postezi casa de împrumut. Ideal ar fi să oferi cât mai multe detalii despre număr de camere și băi, facilități incluse, de făcut și de văzut în zonă. De asemenea, ajută foarte mult să completezi câmpurile destinate proprietarului – 3 lucruri importante despre tine și destinațiile preferate pentru schimb.
2. Cauți o casă de împrumut pentru următoarea vacanță. La întâmplare, dacă nu ai stabilită deja o destinație. Pe hartă, dacă ai o țintă precisă. Prin formularul de căutarea avansată, dacă știi deja clar ce fel de proprietate îți dorești.
3. După ce ai ochit o casă, iei legătura direct cu proprietarul și stabilești detaliile schimbului. Până semnați contractul, e preferabil să cădeți de acord asupra tuturor detaliilor, inclusiv numărul de prosoape disponibile pentru oaspeți. E bine ca regulile casei să fie clare de la început.
Cât costă?
Perioada de grație pe Love Home Swap este de 28 de zile, pentru care plătești o taxă simbolică de un dolar SUA. După expirarea celor 28 de zile, ți se debitează de pe card taxa de membru pentru 1 an de zile, în valoare de 159 de dolari.
Ce fel de proprietăți sunt listate?
Așa cum sugerează și sloganul site-ului – “Stylish Home Exchange Vacations for less”, oferta abundă în vile de lux. Există însă și ceva apartamente, căbănuțe și case de oameni normali cărora le-ai putea oferi la schimb un P+1 în Pipera fără nicio jenă.
Mi-a luat ochii 8 Clifton, o vilă senzațională din Africa de Sud. Patru nivele, 2 piscine, jacuzzi, camere enorme și luminoase, cu vedere la ocean și la Table Mountain plus un manager aflat în permanență la dispoziția oaspeților. Ofer la schimb o căsuță cu două camere în Chiang Mai, pe o stradă liniștită și plină de flori, cu vedere la muntele Suthep plus un motan aflat în permanență pe canapea. Să văd ce răspuns îmi dă proprietarul :-).
Alte detalii
Nu există limite pentru perioada unui schimb și nici restricții pentru numărul de schimburi pe care le poate face un membru LHS.
Comunicarea între membri se face prin intermediul serviciului de mesagerie de pe Love Home Swap. Datele personale nu sunt dezvăluite nicăieri pe site, membrii află detalii numai în momentul semnării contractului electronic de schimb.
Nu există limită pentru numărul de proprietăți listate de un membru și nici nu se plătește un fee suplimentar pentru fiecare casă scoasă pe site la împrumutat.
Comentarii - 5 Comentarii
Lasă un comentariu
Geniala ideea.
Numai sa ai ce sa dai la schimb…
Pe la inceputul anului am gasit si eu chestia asta care mi s-a parut o idee senzationala pana am vazut vilele puse la bataie (asa cam ca cea aleasa de tine). Un apartament de bloc la et.10 in Bucuresti ar putea fi tentant doar pentru Couch Surfing 🙂
Grupurile de discutii de pe Couch Surfing ofera o multime de oferte home swap, ceva mai “down to Earth”, adica pentru oameni fara vile.
Dar comunitatea Home Swap ramane valabila si pentru cei care au case obisnuite in Salajean ori Berceni, ori o casa a bunicilor in Ardeal. Exista suficiente oportunitati pentru a nu se pune problema ca nu ai “ceva de dat la schimb”.
Cunosc cateva cazuri de persoane din comunitatea Home Swap care au schimbat apartamente obisnuite pe vile tropicale. Un amic din Chisinau, spre exemplu, a stat doua luni intr-o insula greceasca pentru simplul fapt ca grecul avea treaba la Chisinau si nu dorea decat o camera, o baie si o bucatarie, in schimb cauta pe cineva care sa aiba grija de vila lui cu plaja perfecta. Unii dintre cei care folosesc Home Swap sunt interesati de fapt de a gasi pe cineva pentru House Sitting.
Mai exista si idealisti care nu cer neaparat conac paradisiac contra conac paradisiac.
Buna ziua, tuturor,
Hristos a inviat!
…da, buna ideea, eu am postat un anunt si credeti-ma, din ce am experimentat pana acum, am ajuns la concluzia ca strainii prefera orice, dar NU ROMANIA.
Am devenit, ca natie, un gen de PERSONA NON GRATA, din pacate. La nivel extern suntem extrem de prost reprezentati, atat de oficialitati (care nu stiu decat sa-si reprezinte propriile interese, de regula MATERIALE), cat si de conationalii nostri care au predat lumii lectia furatului, cersitului si inselatoriei iar rezultatul se vede, lumii ii este lehamite de NOI.
Cu bine,
Maria
Excelent articolul si ideea, cu care m-a atins…. O casa in inima Bucovinei, intre manastiri, munti, pastravarii si paduri, ecologica, cu ferma auto-sustenabila, imi suna excelent! Felicitari, scrii foarte bine si cu miez!