Ziua: 37+7
Kilometri parcurşi: 3700 + 2020
Localizare: oraşul Mae Hong Son, provincia Mae Hong Son, Nord-Vestul Thailandei
Echipaj: Brăduţ Florescu şi Delia Dumitrescu
Delia conducea regulamentar scuterul închiriat, având grijă să se ţină pe partea stângă a drumului, să evite băltoacele, maşinile care virau stânga-dreapta fără a semnaliza şi pietonii care treceau strada fără să se asigure. Nu avea mai mult de 40 de kilometri la oră când, de după colţ, îi sări în faţă conţinutul îngheţat al unei găleţi cu apă. Izbită în plină figură de pumnul lichid, Delia se dezechilibră şi căzu în mijlocul străzii, spre amuzamentul grupului de adolescenţi care iniţiase atacul. Din fericire, purta cască.
La o scurtă evaluare a pagubelor, Delia sesiză cu deosebită neplăcere că, deşi nu are nicio zgârietură, bunurile sale cele mai de preţ erau compromise: apa îi distrusese camera foto şi telefonul mobil, îi udase paşaportul şi portofelul. Motoreta era julită pe dreapta şi avea o oglindă ruptă. Cel puţin 2000 THB pentru reparaţii, ca să nu zicem mai rău.
Când ne-am reîntâlnit, 30 de minute mai târziu, era complet murată la propriu şi la figurat. Cu apa şiroindu-i pe chip – sau poate erau lacrimi – se aşeză cu un pleosc lângă mine şi mă întrebă:
– De ce nu mi-ai zis, răule?
– Pentru că n-am apucat. Dar îţi zic acum.
Câteva cuvinte despre Songkran, Anul Nou buddhist
Sunt multe de spus despre Songkran, dar dacă mă apuc să intru în originile şi semnificaţiile acestei sărbători ar trebui să scriu o teză de doctorat. Pe scurt, Songkranul, un ritual cu origini indiene, este o sărbătoare a purificării înainte de intrarea în noul an. Şi, pe teren laic, o şedinţă colectivă de răcorire reciprocă, foarte binevenită în condiţiile în care luna Aprilie este cea mai călduroasă şi mai uscată din Ţara Zâmbetelor.
Oamenii mari merg la temple şi spală, simbolic, statuile lui Buddha şi mâinile călugărilor, de la care primesc binecuvântarea. Tineretul se înarmează cu butoaie, găleţi, furtune şi puşti cu apă şi stropeşte tot ce mişcă. Doar monahii şi bătrânii scapă neudaţi. Poliţia şi armata, nu.
În Nordul Thailandei, Songkranul durează trei zile. 13 Aprilie e ultima zi a vechiului an. Splash! 15 Aprilie e prima zi a noului an (în cazul de faţă, anul 2555 după calendarul buddhist). Splash! Cât despre 14 Aprilie…e o zi de trecere, o zi a nimănui, suspendată în timp. Splash!
Sfaturi ca să scapi cu viaţă dintr-un Songkran
- Pune-ţi aparatul foto şi telefonul în pungi de plastic sau, şi mai bine, într-un dry bag (ca cele folosite de diveri).
- Lasă-ţi paşaportul la hotel şi ţine la tine o copie.
- Lasă-ţi şi portofelul la hotel; ia ceva bani la tine, ţine-i la loc uscat, eventual sub şaua motoretei.
- Când te apropii de un grup de stropitori, nu accelera, că e mai rău; mergi încet, eventual opreşte; o găleată de apă turnată paşnic în cap e mai puţin nocivă decât una recepţionată în plină viteză.
- Poartă cască, poartă cască, poartă cască.
- Nu te răsti la stropitori să te lase în pace; mai rău îi aţâţi.
- Dacă ai o zi mai lungă înainte, ia-ţi nişte haine de schimb la tine, să nu te apuce noaptea cu straiele jilave.
- Doamnele şi domnişoarele care nu vor să dea detalii despre anatomia proprie sunt sfătuite să poarte sutien şi aşa mai departe.
- Pentru a fotografia, foloseşte o carcasă subacvatică, un aparat waterproof sau găseşte un loc ferit de unde să poţi trage cu un zoom. Pozele pe care le vezi la începutul articolului sunt realizate printr-o combinaţie a acestor trucuri.
- Dacă nici în ruptul capului nu vrei să ai deranj ud între 13 şi 15 aprilie, stai în cameră şi vezi Songkranul pe Tedoo.
Notă: Delia Dumitrescu este al treilea membru al echipajului “Thailander 2 – Trei roţi pentru o viaţă”, campanie dedicată strângerii de fonduri pentru exploratorul român Alin Totorean. Dacă vrei să fii parte din următoarea poveste, înscrie-te printr-o mică donaţie. Ai toate detaliile aici.
Foto şi video: Brăduţ Florescu, Aprilie 2011.
Comentarii - 10 Comentarii
Lasă un comentariu
ba pardon, 14 aprilie e ziua mea :))
si, da, sustin: “Poartă cască, poartă cască, poartă cască. “
Care sunt implicatiile (in afara de muuuuuulta apa) pentru locurile turistice? Va fi mai liber Bangkokul sau nu? E recomadat sa fii la plaja sau in bangkok?
@Kimmy: e preferabil să fii la plajă, e ideal să fii în apă. Ca să nu te ude 🙂
[…] Dacă eşti obosit de atâta alergătură după hill tribes şi elefanţi prin munţii din jurul Mae Hong Son-ului, ia-ţi o zi liberă şi vino […]
[…] în luna aprilie: stai în cameră cu aerul condiţionat dat la 16 grade, ieşi în stradă să te stropească nebunii sau te duci la Pha Sua şi te răcoreşti pe cale […]
[…] Perfect. A doua zi urma să plec abia după amiază, Pantip era în drumul meu, luam aparatul reparatul şi îmi vedeam de drum spre Mae Hong Son. Am petrecut o seară frumoasă, fantazând la gândul imaginilor superbe pe care urma să le realizez aruncându-mă fără teamă în şuvoiala Songkranului. […]
[…] Tănculețul românesc în care am colindat străzile din Mae Hong Son în prima zi a Songkranului, stropind cu apă tot ce mișcă și fiind ciuciuliți, la rândul nostru, de tot ce […]
[…] la noi pe-aici a fost iar Anul Nou, pentru a treia oară pe 2013. De data aceasta am sărbătorit Songkran-ul, Anul Nou Thailandez (budhist), care ne-a prilejuit o călătorie de 2500 de kilometri în […]
[…] cald și toată lumea-i veselă și fericită. Mai mult pe tema asta v-a povestit Brăduț, pe Tedoo. La mulți ani tuturor buddhistilor, precum și tuturor celor care-și sărbătoresc astăzi numele […]
[…] iar pe parcursul unui an se țin aici câteva dintre festivalurile iconice ale diverselor culturi. Songkran-ul etnicilor Dai, pe care-l găsim sub aceeași formă în Thailanda, se ține în aprilie. […]