Tedoo cu Brad Florescu

10 mituri despre Thailanda. Să le demolăm.

Insula Krabi, consulatul ucigaș, feribotul Phuket-Samui, pustietatea din Phi Phi și alte mituri și bazaconii despre Thailanda.

Dacă aș avea un dolar pentru fiecare sfat de vacanță livrat în ultimii cinci ani probabil că n-aș mai ști ce să fac cu banii. Cred că doar în ultimele șase luni am răspuns la sute de întrebări de la “cam care-s prețurile prin Asia, pe-acolo?” la genialul “da’ nu există ambasadă a Thailandei la Bangkok?”

Cu cât sunt mai mulți cei care-mi adresează întrebări cu atât pot observa, statistic, recurența unor mituri – ca să nu le zic bazaconii – care nu fac altceva decât să trimită oamenii pe piste greșite irosindu-le timpul și banii. Cu riscul de a părea arogant am să încerc să clarific câteva dintre aceste aspecte. Intenționez pe această cale și să-mi conserv energia, pentru că e obositor să explici același lucru de fiecare dată. Și te mai și enervezi și zice omul că ce-ai cu el.

1. “E greu să-ți iei viză. Vă spun eu, că mie nu mi-a dat.”

“E greu să-ți iei viză de Thailanda” a devenit o formulă populară printre “cunoscători”. Vinovată de această situație este, zice-se, “doamna cea rea de la ambasadă”, care a refuzat să ne dea viză în ciuda faptului că noi ne-am prezentat curați ca lacrima.

“Doamna cea rea”, româncă de-a noastră, este funcționar consular la Ambasada Regatului Thailandei la București. Sunt convins că, dacă Thailanda i-ar aparține, doamna respectivă nu doar că ne-ar da vize, dar ar ridica obligativitatea lor pentru cetățenii români. Dar, ce să-i faci, Thailanda aparține poporului thailandez. Iar funcționarul consular acționează în baza unui set de reguli impuse de autoritățile statului respectiv.

Nu doamna de la Ambasadă cere extras de cont, formular completat corect, bilet de ieșire sau rezervare la hotel, ci Regatul Thailandei, prin instituțiile abilitate. Vrei să vizitezi Thailanda, te supui legilor sale. Dacă nu vii cu toate documentele cerute ce rost mai are să te deplasezi până acolo?

Încă două lucruri utile. Unu: clădirea din Vasile Conta 12 unde funcționează Ambasada și Consulatul este teritoriu thailandezconform uzanțelor diplomatice din întreaga lume. Pe acest teritoriu se aplică legile Thailandei. Replici de genul “sunt la mine în țară” sau “eu vă plătesc salariul” sunt nu doar deplasate, ci denotă o gravă lipsă de cultură.

Doi: la intrarea în clădire telefonul mobil trebuie închis. Nu pus pe silent sau pe airplane mode, ci închis. Off. Dacă-ți sună telefonul în timp ce completezi formularul să nu te miri că vei fi invitat imediat afară. N-are nimeni nimic cu tine, acestea sunt regulile de securitate într-o reprezentanță diplomatică.

Din 2004 până azi mi-am luat mai multe vize de Thailanda din țară și n-am avut niciodată nicio problemă.

În fine, cine s-a simțit abuzat la Consulatul Thailandei ar trebui să aplice pentru o viză de SUA. Am scris un articol detaliat despre viza de Thailanda, găsești acolo tot ce te interesează.

2. “În Krabi, la Krabi, pe Krabi”.

Știu că dă bine să zici “merg la Krabi”, “salutări din Krabi” sau “sunt PE Krabi”.  Înlocuiește “Krabi” cu “Constanța” ca să-ți dai seama ce nu e în regulă.

Krabi e numele unei provincii din sudul țării (lângă Phuket) și, totodată, numele orașului reședință de provincie. Orașul în sine e cel mult un punct de tranzit, nu are nimic de oferit. Nu e nici stațiune, nici plajă, nici insulă, nici laguna aia din The Beach.

Foarte mulți dintre cei care cred că se duc LA Krabi poposesc de fapt în Ao Nang – cea mai populară stațiune din provincie – nu în orașul propriu-zis. Revenind la paralela cu Constanța, Krabi Town e Municipiul Constanța, Krabi e județul Constanța, iar grosul turiștilor se duce la Mamaia.

Dacă vorbim despre destinații în provincia Krabi putem enumera Ray Leh (scris și Rayley), Koh Phi Phi, Koh Jam, Tubkaak sau Tha Lane, aflate la distanțe de zeci de kilometri una de alta, fie pe continet fie în larg. Când zici că mergi ÎN Krabi interesează-te exact unde mergi de fapt. Sau unde-ai fost de fapt 😉

3. “E eftine prețurili?”.

Cine vine în Thailanda așteptându-se  să trăiască regește o lună cu 500 de euro e ușor dezinformat. Așa cum am mai explicat, Thailanda e ieftină doar pentru cei care vin din țări cu prețuri și venituri mari. Ca etalon, salariul minim în Regat este un pic mai mare decât cel din România. În plus de asta, serviciile turistice se scumpesc vizibil de la un sezon la altul, după modelul “mărim prețul în high season și îl lăsăm așa și în low season, după care mărim prețul la următorul high season”.

Biletele de avion de 4-500 EUR către Bangkok despre care ai auzit au câteva mici probleme: ba apar cel mult o dată pe an (dacă apar), ba nu acoperă sezonul de vârf, ba sunt din Frankfurt sau din Roma. Dacă vrei cu adevărat să vii încoace, orice bilet între 600 și 700 de euro e bun. Ia-l și nu mai aștepta.

 4. “M-am uitat pe Accuweather”.

Am explicat pe larg în articolul “Ca la meteo” cum e cu vremea în Thailanda. Materialul prezintă niște pattern­-uri meteo observabile pe termen lung. Pe termenul scurt al vacanței tale e posibil să apară deviații de la model. Ori o perioadă excepțional de uscată și calmă, ori vreo coadă de furtună tropicală. De la un timp e tot mai greu să faci o prognoză pentru că apar tot felul de mutanți meteorologici imposibil de prevăzut (cum a fost taifunul Hayian din Filipine). Nimeni, absolut nimeni nu-ți poate spune exact cum va fi vremea acolo peste x săptămâni. Valabil, cred eu, pentru orice loc din lume.

Pentru cei care cred orbește în tehnologie am un sfat: băgați telefonul înapoi în buzunar.  Eu mi-am șters toate aplicațiile de prognoză meteo la capătul unei săptămâni în care telefonul îmi zicea că plouă non-stop și nu se vedea niciun nor pe cer. Singurul site care știe cât de cât ce vorbește este cel al Departamentului de Meteorologie al Thailandei. Au și aplicație de smartphone.

5. “Thai Massage, hă hă hă.”

O veste pentru flăcăi: masajul thailandez în sine nu are absolut nimic erotic. E o pârâire generală de oase și ligamente – uneori dureroasă – prestată adesea de o mătușă de 50-60 de ani. Aveți mai multe șanse să vă răcoriți burlăcia la un karaoke bar.

O veste pentru toată lumea: masajul thailandez nu se găsește pe absolut toate drumurile. În stațiunile turistice da, pentru că e rost de făcut bani. Dar dacă umbli off-the-beaten-track poți să dai cu bazooka și nu găsești un salonaș. Motivul este simplu: acolo unde nu vin turiști thailandezii nu au nevoie să vândă masaj. Există în fiecare cartier (sau casă) o bunicuță care știe tehnica și la care oamenii se duc pentru masaj. Cum era la noi pe vremuri cu vecina de la care cumpăram borș.

Excepție fac orașele mari, unde cei veniți din provincie nu și-au adus și bunicuțele. Acolo găsești saloane pe stradă.

6. “De la Phuket la Samui luăm feribotul.”

Am observat că legenda feribotului care te duce din Phuket în Samui în loc să dispară se propagă cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună. Modul în care sunt vândute pachetele de transfer induc ideea că e un țup-țup de pe o insulă pe alta.

Uitându-ne pe hartă observăm că, dacă un astfel de feribot ar exista, el ar trebui să coboare toată coasta de vest, să înconjoare străbată Strâmtoarea Singapore și să urce iar câteva sute de kilometri în Golful Thailandei. Ceea ce ar dura, probabil, o săptămână.

Loading
Center map
Traffic
Bicycling
Transit

Transferurile din Phuket (sau Phi Phi, Krabi Town) către coasta de est (Samui, Phangan) se fac cu autobuzul până la portul Donsak și abia de acolo cu feribotul. Cu totul, povestea poate să ia 6-9 ore, adică o zi întreagă pe drum. Există și zbor direct de la Phuket la Samui, cu Bangkok Airways. Durează 45 de minute și costă aproximativ 150 EUR dus-întors, cu taxe.

7. “Luna de miere în Koh Phi Phi.”

Am obosit să tot spun asta: nu vă duceți în Koh Phi Phi cu imaginea unei plaje pustii pe care sunteți doar voi. Cele două insule – Phi Phi Leh, unde e The Beach și Phi Phi Don, unde se află cazările – sunt indescriptibil de aglomerate. La Maya Bay (plaja vieții) trebuie să stai în picioare că nu ai loc să te întinzi de miile de turiști care ocupă plaja. Iar de înotat nu poate fi vorba, că-s bărcile legate una de alta pe toată lățimea golfului. Plus că există riscul serios să-ți iei o elice de longtail boat în scăfârlie.

La fel de dezamăgiți vor fi și cei care-și propun o lună de miere pe Koh Phi Phi (Don). Pe insula mare e mega-scandal de la toate bărulețele de pe plajă, care insistă să dea muzica dincolo de maxim. Zona ceva mai liniștită din nordul insulei – Laem Thong Beach – e scumpă, izolată și are o plajă foarte îngustă (la flux practic nu mai există plajă). Există multe alte opțiuni de honeymoon în Thailanda.

Koh Phi Phi e un must see pentru că e promovat, faimos și pentru că se fac bani grămadă acolo. Nu din alte motive. Să te duci în Koh Phi Phi pentru liniște sau romantism e ca și cum ai bea Coca-Cola ca să-ți protejezi sănătatea.

 8. “Ce vaccinuri îmi trebuie?”

Singura boală tropicală la care ești expus în Thailanda e febra dengue, împotriva căreia nu există vaccin. Maladia are patru forme, din care cea mai gravă (dengue hemoragic) poate fi letală dacă nu e tratată la timp. Eu am prins un dengue ușor abia după trei ani de trăit aici. Am zăcut la pat, am luat antibiotice de cal și m-am făcut bine după patru zile. Cea mai bună prevenție în cazul febrei dengue – ca și în cazul malariei – este un sistem imunitar solid. Odihnește-te, mănâncă, dă-te cu spray anti-țânțari și totul va fi ok.

Malaria, deși oficial eradicată, mai face victime – de ordinul zecilor pe an – în zonele de frontieră cu Burma (Myanmar). Este, însă, destul de puțin probabil să ajungi acolo. Nu-ți chinui degeaba ficatul cu profilactice.

Either way, cum nici pentru dengue nici pentru malarie nu există vaccin, consider încheiat subiectul “mi-a zis mie cineva că trebuie să mă vaccinez”. Cel puțin până când oamenii de știință britanici vor descoperi injecția-minune.

9. “Am două săptămâni. Vreau să văd tot. Și Cambodgia.”

Traseul consumatorului de Thailanda arată cam așa: două zile în Bangkok, trei zile în Chiang Mai, trei zile la Phuket (sau pe Krabi), trei zile în Koh Samui, două în Koh Tao, încă una la Bangkok, după care pa.

Ca să–ți dai seama ce înseamnă asta am să aplic aceeași logică unui turist străin în România: două zile la București, două zile la Sibiu, una la Sighișoara, două la bisericile fortificate, trei zile în Maramureș și Bucovina, trei zile la Mamaia și încă una la București. Gata. A consumat turistul toată România? A consumat-o.

Revenind la Thailanda, cei care își doresc s-o viziteze pe toată după rețeta descrisă mai sus vor sfârși prin a cheltui o căruță de bani pe transport și prin a pierde mai mult timp transferându-se și orientându-se decât văzând efectiv ceva.

Ca să arunc niște cifre pe masă am să amintesc un pic de turele pe care le organizez din când în când pentru prieteni și cititori. Ambele – și cea din nord și cea din sud – durează două săptămâni, din rațiuni de “atât concediu ne pot da”. În cele paisprezece zile pot să acopăr cel mult 4-5 provincii  în condițiile în care sunt motorizat, știu drumurile și am toată logistica aranjată dinainte (nu pierd vremea să caut cazări, bărci, alte cele). 4-5 provincii din 76, câte are Thailanda.

Recomandarea mea este să vă concentrați pe o zonă compactă – două-trei provincii învecinate – și s-o explorați fără grabă. La următoarea vacanță alegeți-vă altă zonă și veți fi surprinși să descoperiți o altă Thailandă. E o țară mare și diversă, un melting pot al Asiei de Sud-Est în care se amestecă armonios diverse culturi și etnii din regiune. Sunt mai multe țări la un loc.

După patru ani și jumătate și câteva zeci de mii de kilometri de Thailanda estimez că am văzut  40% din ea. O parte dintre locurile pe care le-am văzut sunt prezentate în secțiunea Thailander. Mai sunt încă o dată pe atâtea despre care nu am scris.

10. “Cum adică n-are mango?”

Toată lumea care vine în Thailanda se așteaptă să mănânce mango imediat ce coboară din avion. Și eu am sperat același lucru, că-mi place fructul de mor. Dar, ce să vezi, nesimțitul de mango nu ține cont de dorințele turiștilor și se coace numai când vrea el, adică între martie și mai. În restul anului îl găsești greu și plătești pe el cât nu face (mi-a cerut o tanti 3 euro pe un fruct, în condițiile în care kilogramul costă 1 euro în sezon). Vorbesc despre mango-ul local, nu despre importuri.

Și alte fructe iconice au prostul obicei de a se pârgui doar în anumite perioade: durianul între mai și iunie, licele între aprilie și mai, mangostinele și rambutanul între mai și iulie.

Să nu disperăm, totuși. Destule fructe tropicale se găsesc din belșug în orice lună a anului: nucile de cocos, bananele, pepenii, ananasul, papaya, mandarinele și portocalele.

UPDATE la punctul 10 (de Elena): Pepene roșu, ananas, banane de mai multe feluri și papaya găsești, într-adevăr, oricând și oriunde în Thailanda. În cazul fructului de mango ciclurile de coacere sunt diferite de la o zonă la alta, deci e mai degrabă o chestiune de noroc dacă îl găsești sau nu. Portocalele thailandeze se coc din noiembrie până în martie. Există tentative de a forța pomii pentru o a doua producție anuală, însă chiar și în cazul în care aceasta există, fructele sunt disponibile în arii restrânse (zona de nord). Din martie până în mai găsești căpșune, însă tot pe arii restrânse – nord, Bangkok și destinațiile foarte turistice.

Dacă mai depistez bazaconii scriu o continuare. Sper să nu fie cazul.

Comentarii - 61 Comentarii

  1. Laura says:

    Acum se poate lua visa on arrival, iti trebuie o poza, biletul de intoarcere si 1000 de baht. Nu mai trebuie sa stai la ambasade.

  2. anca ciuciulin says:

    Bradut, scrie si despre teoria aia cum ca mancarea din Thailanda e facuta sa iti rascheteze gura si stomacul prin condimente napraznice. Multi cred ca nu e posibil sa gusti fara sa iei foc. Eu una (alergica la spices, alune, creveti si toate vietatile cu cochilii, tentacule sau solzi) am gasit de fiecare data variante alimentare inofensive – atat in destinatiile turistice consacrate, cat si in provinciile alea din est, unde nu prea umbla picior de farang.

  3. Adina says:

    Foarte pertinent articolul, ca de obicei 🙂
    As adauga ca nu mi se pare o pretentie deplasata ca doamna de la ambasada sa fie amabila si sa aiba formulare pentru viza in ambasada (nu, nu au). In plus, daca tot s-a deschis subiectul cu Koh Phi Phi, ce alternative ar fi? Multumesc frumos.

    • @Adina. Mulțumesc pentru comentariu. Partea cu formularele mă depășește. Poate se face economie la hârtie sau la tonner. Nu știu. Alternative la Koh Phi Phi găsești din belșug aici: https://www.tedoo.ro/category/thailanda/. Studiază zonele Sud și Centru.

    • Dani says:

      Recomand Koh Samui, resortul Baan Talay. Am platit in jur de 4000 baht pentru 3 nopti cu mic dejun, cu rezervare pe booking, inclus transferul de la aeroport. Este pe partea estica, chiar pe plaja, cu piscina mare si camerele cu pat de 2.80×2.20 🙂

  4. parabone says:

    maestre, cu toata stima, ma asteptam la mai mult din partea cititorilor tai si, mai ales, a ta.
    ai ani in spate de Thailanda.nu stiu de ce te complici sa demontezi astfel de ”mituri”, mai ales ca nu sunt deloc mituri…un search pe net si gata treaba.iti stirbeste din reputatia de cunoscator al Thailandei…adica, din ce vad eu pe site-ul tau, tu te ocupi de chestii serioase, nu chestii d-astea pentru mireni…ori chiar asa de neinformati sa fie cititorii tai?

    imi permit o mica adaugire…la cele 15 zile VOA se pot adauga 7 zile extension.costa 1900 THB si se aplica la Oficiul de Imigratie din Bangkok.cred ca si in teritoriu se poate aplica.eu am primit extensia in Bangkok

    pt Adina : alta varianta decat Koh Phi Phi, ar fi Koh Samui, insa si asta e deja supraaglomerat, eventual cazare in Ang Thong, inclin sa cred ca e permis, insa posibil sa fie cam rustic.

    hai ca deja am scris prea mult.

    cu respect,

    un umil fan al (celebrei) rate fierte in sos de soia.

  5. parabone says:

    si as mai dori sa adaug…un overstay nu e chiar asa de pacatos, atata timp cat nu e de durata lunilor/anilor si nu te ia Politia la control inainte sa ajungi la aeroport.

    ai platit amenda, 500 THB/zi si la revedere, ne vedem data viitoare.

  6. Oana says:

    Foarte interesant articolul, mi-a placut mai ales partea cu consumatorul de Thailanda:). Cand mai faci excursii de 2 saptamani in 2014?(ma intereseaza a doua jumatate a anului, dupa luna august)

  7. @Parabone: nu toată lumea citește Tedoo de ani de zile, ca tine. Și nu toată lumea dă search pe Google (nu că acolo ar adăsta adevărul absolut, e plin de prostii pe prima pagină de rezultate pe multe căutări). Am scris articolul acesta ca să am la îndemână un îndrumar pentru “juniori” și ca să nu trebuiască să explic de fiecare dată aceleași lucruri. Așa cum am spus la începutul articolului.

    @Oana: aprilie, octombrie și decembrie.

    Mulțumesc amândurora pentru comentarii.

  8. Iulia says:

    Acum n-as vrea sa fiu carcotasa, dar doamna de la ambasada chiar reprezinta o problema! Eu n-am reusit sa o conving nici cu pachet turistic luat de la agentie, nici cu faptul ca mai fusesem in Thailanda de 2 ori, fara incidente, nici cu acte, cu nimic. Ba m-a si amenintat ca nu o sa primesc viza nici on-arrival! Pe care am luat-o fix in 2 minute. Credeam ca sunt singura care am avut probleme cu ea….

    • silvia says:

      doamna de la ambasada chiar este o problema !. merg de 2 ori pe an cu prietenii in thailanda si asta cam de vreo 10 ani…. si am ajuns sa improvizez sa ma pot duce in vacanta ca sa ocolesc ambasada din bucuresti si sa pot sta mai mult de 15 zile. O URASC ! m-am plins biroului de promovare de la Bucuresti , la cel dela Frankfurt dar inutil .

  9. Daniel says:

    inca nu a aparut in Romania conceptul de “visa brokers”?

  10. parabone says:

    este o afirmatie eronata(ori ironie subtila) sa spui ca citesc de ani de zile blogul tau.eventual de 1 an si ceva, neregulat.

    nu vroiam sa fiu carcotas, insa articolul asta ”initiator” si ”revelator” nu e atat de revelator.ce spui tu descopera oricine in 2 minute pe net sau 2 saptamani pe fuga in Thailanda.

    oricum, tot respectul pentru munca pe care o faci.
    mi-ar place sa stam de vorba odata pe cand sunt in Thailanda, desi baza mea este mereu Bangkok.

  11. Ralu says:

    La consulatul Thailandez din Milano primesti viza in 10 minute doar cu pasaportul, nu si acelasi lucru se intampla la Roma

  12. Oana Dumitrescu says:

    Buna,

    AS vrea sa stiu, te rog, apropo de comentariul Oanei, aceste excursii sunt in fiecare an, in aprilie, octombrie și decembrie? Unde pot afla mai multe informatii? Multumesc!

  13. Oana says:

    Off, pacat. Voiam sa merg la anul cu prietenul si povestesti asa frumos ca voiam sa vad tara prin ochii tai, mult mai degraba decat prin sfaturile unui ghid turistic. As fi pariat ca e mult mai autentic. Ce trebuie sa faca un om ca sa intre in acest cerc select? 🙂

  14. Raluca says:

    Apropo de vaccinari…se zice ca sunt necesare vaccinari impotriva hepatitei A si B si febrei tifoide. Ce zici?

  15. emilian says:

    Salut . Am platit avion tot pt 18 nopti in koh samui si nu mi s a acordat viza . Ce pot face ? O pot lua dupa aeroport?

  16. Anca says:

    Si dc totusi imi doresc cateva zile linistite intr un peisaj idilic, cu apa si nisip ca in poze , ce insula sa aleg?
    Tocmai ce ma gandisem la Phi Phi..

  17. alexa says:

    Buna ziua am citit comentariile voastre legate de visa sunt în thailanda de câteva zile am luat viza din aeroport la sosire pt 15 zile max si am platit 200THB cu tot cu foto si cum trebuie sa stau aici pana pe 10 sept imi fac o ieşire de 3 zile din tara si revin pt a primi visa pe încă 15 zile. Pt cei ce vor sa viziteze doar o perioada scurta este mai simplu decat sa te duci la ambasada , unde da peste doamna cu pricina

  18. Titi says:

    Interesante comentariile voastre dar eu apreciez si postarea, incerc sa pasesc de 1 martie in Tailanda si orice informatie este importanta. Asa am inteles si eu ca viza se sa in aeroport la intrarea in tara. Oricum am vaccinul pentru febra galbena, am vizitat Peru si acolo era recomandat. Vreau sa intreb de plaja, ni se propune Pattaya desi vad caceste statiune, ce recomandari imi dai pentru zona respectiva ? Sa aperam ca totul o sa fie bine !
    Cu stima, Titi.

  19. Razvan says:

    Maestre – vezi ca ambasada Thailandei nu este un mit – e o realitate si chiar trista pentru ca daca te uiti un pic pe net o sa vezi cazuri de refuzuri cum ca erau banii indioti, sau salariu prea mic pentru Thailanda desi omul avea 14 000 EUR in cont si bilet de avion return…..
    Daca ai mai trecut prin procesul de vize pe la ambasade o sa observi ca functionarul nu are dreptul sa iti refuze dosarul odata conditiile indeplinite. Acordarea de viza – fara justificare – precum si completari suplimentare la dosar se pot face doar de catre consul
    Suntem tara membra UE si desi pe situl MAE al Thailandei se cer minim 10 000 Baht/20 000 (familie) pe noi ne refuza o romanca dupa bunul plac, intr-un mod total comunist ce aduce aminte de asesorii populari din epoca apusa…

  20. Cati says:

    Buna,am luat un sejur cu Qatar in perioada2 martie-13 martie de 10 nopti: 3 nopti in Bangkok si 7 in Phuket la Rawai palm beach resort, este undeva in sudul insulei. Ce imi poti spune de plaja de acolo?
    Este in regula daca iau viza din aeroport?
    Îmi e cam teama sa ajungem pana acolo si sa ne intoarca.

    • @Cati: nu știu resortul propriu-zis, dar sudul Phuketului e OK, mai liniștit și mai puțin aglomerat decât restul insulei. E OK să luați viza de pe aeroport, desigur. Doar pregătiți-vă documentele necesare. Găsești pe Tedoo toate detaliile despre viza de Thailanda. Nu vă faceți griji, vin peste 20.000 de români în Thailanda anual și se întorc în viață 🙂

  21. Cati says:

    O sa fim la plaja Rawai.
    Ai vizitat-o, ce parere ai?
    Ce putem vizita in sud si ce insule merita a fi vizitate/
    La plaja Patong(din cate am vazut, ar fi centrul insulei…) cu ce putem ajunge?
    Multumesc

    • @Cati: nu, pe Rawai nu am ajuns. Phuket nu este specialitatea mea. În sud sunt foarte multe insule care merită vizitate. Despre o parte din ele am scris pe acest site în secțiunea Thailander. Într-unele puteți merge în day trips din Phuket, în altele nu. La Patong ajungeți cu taxiul.

  22. Laurențiu says:

    Buna ,

    In 16 luna aceasta voi vizita si eu Phuket si la un search pe internet am găsit pe mae.ro despre obligația vaccinări cetățenilor care au vizitat America de sud anterior, cunoaște cineva mai multe detali ?

  23. Paul DROSU says:

    La punctul cu vaccinurile: eu as fi de parere ca ar fi bine sa fii la zi macar cu vaccinul de hepatita A (eventual si B, daca ai de gand sa te imprietenesti mai “aprofundat” cu populatia locala) si vaccinul DTP (in special litera “T” – Tetanosul). Si, in afara de Febra Dengue, care e endemica, tot endemic este si virusul Zika (ca tot e la mare moda de cateva luni, de cand a aflat poporu’ ca exista si asa ceva, ha, ha). Si tot fara vaccin (inca) si nepericulos sau cu efecte foarte mici asupra unui om sanatos. Dar totusi gravidele ar trebui sa aiba grija deosebita…desi nici aceasta legatura nu e inca dovedita 100%. Iar malaria mai apare si la granita cu Cambodgia si chiar cu rezistenta la Mefloquine (Lariam). All the best!

    • @Paul: Zika nu e endemic, e pandemic din câte se pare. Nu știu dacă experiența mea e relevantă, dar n-am niciunul dintre vaccinurile enunțate, profilactice anti-malarie am luat o singură dată (în Sumatra) și, în afară de două runde de Dengue ușor n-am pățit nimic.

      • Paul DROSU says:

        Si Zika si Dengue sunt endemice in Thailanda (si, in general, in Asia de sud-est si nu numai). Pandemice au devenit in Brazilia (in special) si parti din Caraibe…Iar vaccinurile de hepatita A si tetanos (eventual si hepatita B, desi pe asta si eu am preferat sa nu il fac) sunt bune oriunde in lume, chiar si in Romanica. Bineinteles ca cineva tanar, sanatos tun si cu sistemul imunitar foarte bun si cu ceva noroc poate sa nu aiba nici un fel de problema, chiar daca nu are facut nici un vaccin elementar. Dar acesta este un caz particular, dupa mine. Insa, cand recomandarea se face pentru un numar mare de persoane, care au diverse nivele de sanatate/imunitate, ar trebui sa se adreseze statistic acelui numar de oameni, adica majoritatii, si nu celor minoritari, din capatul superior al clopotului lui Gauss, care au o sanatate/imunitate excelente. Plus ca vaccinurile de hepatita A si tetanos nu au nici efecte adverse si nici nu costa mult.

        • @Paul: înseamnă că avem definiții diferite pentru “endemic”. În rest, de acord.

          • Paul DROSU says:

            Acum vad ca, din viteza, am zis la plural, atat despre Zika, cat si despre Dengue “Pandemice au devenit in Brazilia (in special) si parti din Caraibe”. Ma refeream cu pandemia DOAR la Zika, evident…caci, la Dengue, din fericire, nu s-a ajuns inca pana acolo…cu Dengue se mai intampla unele “outbreak-uri”, pe ici, pe colo, inclusiv in Polynesie Francaise, mon amour…:)) Dar, dupa cum ziceai si tu, in general pas de probleme! Pe de alta parte, parerea mea e ca si cu Zika, daca nu incepea iuresul cu femeile gravide, nu prea cred ca se prindeau prea multi ca s-au imbolnavit, mai mult sau mai putin…caci simptomele sunt atat de slabe si asemanatoare cu ale unei raceali si dispar repede (in cateva zile).

          • @Paul: “endemic” în lumea vie înseamnă “nativ”, sau “specific unui anume teritoriu”. Nicio ființă (plantă, animal, bacterie) nu poate fi endemică peste tot. În textul citat de tine, CDC nu definește termenul, ci metodologia de măsurare și raportare care utilizează “endemicitatea” în mod gradual tocmai pentru a evalua cât de “nativ” e un virus pentru comunitatea/teritoriul unde a fost depistat.

            Păstrându-ne tot la nivel de pure definiții, pentru organisme cu mare răspândire există cuvântul “epidemic”, iar pentru cele omniprezente avem “pandemic”.

          • Paul DROSU says:

            Chiar este interesant sa discutam despre asta :)) In DEX, “endemic” inseamna ” ENDÉMIC, -Ă, endemici, -ce, adj. (Despre plante sau animale) Care trăiește numai pe un anumit teritoriu; (despre unele boli) care are cauze locale, specifice unei anumite regiuni); care are caracter permanent în anumite regiuni. – Din fr. endémique.”. Adica sunt 2 sensuri – unul legat de lumea vie, asa cum spui si tu – o vietuitoare, un animal sau planta care traiesc numai intr-un teritoriu specific. Dar este si al doilea sens, cel care se refera la o boala (de obicei cele tropicale) care are un caracter permanent in unele regiuni, cum sunt: malaria, Dengue, Zika, YF etc. Si in acest al doilea sens m-am referit si eu. Iar CDC-ul spune “The amount of a particular disease that is USUALLY present in a community is referred to as the BASELINE or ENDEMIC level of the disease.” (am pus eu capslock, pentru a sublinia). Adica si ei folosesc termenul tot in al doilea sens – privitor la permanenta unei boli intr-o regiune/comunitate. Permanenta care e data de un numar relativ constant de imbolnaviri pe an. Sunt insa de acord cu tine ca apoi notiunea de “endemic” este folosita de CDC pentru a defini gradualitatea termenilor de “sporadic”, “outbreak”, “epidemic” si “pandemic”. Dar epidemic si pandemic cred ca nu din punctul de vedere de cat de raspandit este un organism (virus, in speta) ci dpdv al efectelor pe care acel virus il are asupra oamenilor (al numarului de oameni imbolnaviti). Caci “epidemic” si “pandemic” au un singur sens de referire – numai la boli, nu 2 sensuri, cum are “endemic”, si la boli si la fiinte vii, plante si animale. :))

          • @Paul: sigur, sensul medical pare ceva mai larg, dar în esență respectă în oglindă sensul primar. Virusul Zika, de pildă, este originar din estul Africii. A fost endemic cât timp cauzele sale au fost locale și manifestările sale permanente. Din momentul în care a apărut în America de Sud, în Caraibe sau în Asia într-un interval de doar câteva luni de zile, nu mai are caracter local(izat) iar cauzele locale din definiție ar putea fi interpretate drept “condiții locale”, identice celor din spațiul originar (climă, umiditate, vegetație). În fine, deocamdată nu ne poate spune nimeni ce a declanșat pandemia de endemism a Zika.

          • Paul DROSU says:

            @Bradut: Conceptul de “localizare” difera in cele 2 sensuri ale cuvantului “endemic”: cand “endemic” se refera la organismele vii, “localizarea” acelor organisme pe un anumit teritoriu este sinonima cu originea lor, cu teritoriul initial de unde provin…si chiar daca acele organisme au ajuns sa fie prezente si in alte teritorii, se spune ca ele sunt endemice doar pe teritoriul initial, de unde provin, nu si pe teritoriile colonizate ulterior. De exemplu, minunatul arbore “flamboyant” (Delonix Regia) este definit ca fiind endemic in Madagascar si nu si in Caraibe, unde a ajuns ulterior, desi in Madagascar este pe duca, iar in Caraibe, chiar si in Florida, o duce infloritor..Sau “chiparosul lui Lambert” este endemic Californiei, caci de acolo provine, chiar daca ulterior a fost plantat in toata lumea. Pe de alta parte, “localizare” in sensul de “boala” al cuvantului “endemic” se refera nu numai la teritoriul initial de unde provine boala si unde este prezenta in permanenta, ci si la alte teritorii unde a ajuns si in care, la fel, este prezenta in permanenta. De aceea malaria se spune ca e endemica in zone DIFERITE ale lumii, conditia de endemism nefiind teritorialitatea, ci un numar relativ constant de imbolnaviri pe an – Amazonia, zona centrala a Africii, Papua etc. Sunt si tari in care doar o parte a teritoriului este declarat cu malarie endemica, cum ar fi Kenya. Acelasi lucru e valabil si atuci cand se vorbeste de “endemism” pentru YF, Dengue si Zika. Si modul acesta de a aborda endemismul, vazut din perspectiva unei boli, este valabil pe toate siturile/organizatiile specializate in sanatate – CDC ,WHO etc. Si, legat de Zika, stiu ca a aparut in Estul Africii, in Uganda, in 1947. Dar de-abia prin 1954 a fost izolat la om. Si eu am spus la fel, ca in America de Sud si Caraibe a aparut destul de brusc, sub o forma epidemico-pandemica, neexistand inainte in acele regiuni, deci nefiind endemica acolo. Nu a aparut insa si in Asia “intr-un interval de doar cateva luni de zile”, caci era deja endemica prin prezenta in Asia de sud/sud-est (Indonezia, Malezia, India, Pakistan, Cambogia) de mai mult timp (anii’60 – ’80), cazurile fiind insa rare. Si, oricum, lumea nu prea era preocupata, fiind considerata o boala minora, mai usoara decat Dengue si Chikungunya, cu care se confunda usor. In 2007 a fost primul “outbreak” in insulele Caroline din Pacific. Apoi in 2013 in insulele Cook, insula Pastelui, Polinezia Franceza – chiar eram in zona in acel timp, dar “pas de probleme” :)). Atunci a inceput sa se faca prima data legatura cu microencefalia la nou-nascuti. Si apoi in februarie-martie 2015 in Brazilia (si alte tari din America de Sud), unde se presupune ca “a explodat” fiind adus de multii turisti (din zone deja afectate) din 2014 de la Campionatul Mondial de Fotbal (ceea ce cred si eu). Adusa in zone in care conditiile de raspandire erau ideale…Si in 2016 in Caraibe.

  24. Paul DROSU says:

    Ha, ha..:)) Pai, “endemic” inseamna ca e mult mai bine decat “pandemic”. Endemica este si Yellow Fever in multe zone din America de Sud, ca un alt exemplu pentru acest termen. Sau “boala somnului” in jurul si, mai ales, vestul lacului Victoria din Africa. Sau Zika in Kenya si Tanzania. Definitiile termenilor date de CDC USA (Centers for Disease Control and Prevention), sunt: “The amount of a particular disease that is usually present in a community is referred to as the baseline or endemic level of the disease. This level is not necessarily the desired level, which may in fact be zero, but rather is the observed level. In the absence of intervention and assuming that the level is not high enough to deplete the pool of susceptible persons, the disease may continue to occur at this level indefinitely. Thus, the baseline level is often regarded as the expected level of the disease.

    While some diseases are so rare in a given population that a single case warrants an epidemiologic investigation (e.g., rabies, plague, polio), other diseases occur more commonly so that only deviations from the norm warrant investigation. Sporadic refers to a disease that occurs infrequently and irregularly. Endemic refers to the constant presence and/or usual prevalence of a disease or infectious agent in a population within a geographic area. Hyperendemic refers to persistent, high levels of disease occurrence.

    Occasionally, the amount of disease in a community rises above the expected level. Epidemic refers to an increase, often sudden, in the number of cases of a disease above what is normally expected in that population in that area. Outbreak carries the same definition of epidemic, but is often used for a more limited geographic area. Cluster refers to an aggregation of cases grouped in place and time that are suspected to be greater than the number expected, even though the expected number may not be known. Pandemic refers to an epidemic that has spread over several countries or continents, usually affecting a large number of people.

    Epidemics occur when an agent and susceptible hosts are present in adequate numbers, and the agent can be effectively conveyed from a source to the susceptible hosts. More specifically, an epidemic may result from:

    A recent increase in amount or virulence of the agent,
    The recent introduction of the agent into a setting where it has not been before,
    An enhanced mode of transmission so that more susceptible persons are exposed,
    A change in the susceptibility of the host response to the agent, and/or
    Factors that increase host exposure or involve introduction through new portals of entry.” Cu multa simpatie si numai bine!

  25. Ciprian says:

    Salut am și eu 3 întrebări dacă nu e cu supărare:)) . Intenționez să vizitez Thailanda mai precis KOH YAO YAI cazarea mă gândesc la SANTHIYA RESORT & SPA îmi poți spune dacă alegere este ok? Iar a doua întrebare: Am să călătoresc din Anglia am să îmi iau cam 1000 £ la mine există vreo șansă să nu primesc viza la intrarea în țară și cam ce acte trebuie îmi trebuie la vamă. Ultima întrebare este legată de sejur cum dovedesc dacă rezervarea o fac pe net (cazare și biletele de avion). Mulțumesc anticipat

    • @Ciprian: 1. Koh Yao Yai e o insulă extrem de scumpă. N-aș ști să îți spun de ce. E pur și simplu absurd de scumpă (mă refer la mâncare, băutură și servicii în general). Santhyia este, la rândul său, un lanț (un lănțuc mai exact) scump. Dacă banii nu sunt o problemă du-te liniștit. Întâmplarea face că am trecut pe lângă Santhyia Yao Yai acum 4 zile. Plaja Loh Paret e modestă, există plaje mult mai frumoase decât asta în Thailanda. Are însă avantajul că apa e adâncă de la mal, deci poți înota liniștit. 2. Există întotdeauna posibilitatea ca un aplicant să nu primească viza. Dacă ar primi-o toți, viza n-ar mai avea rost. În practică se întâmplă destul de rar însă. 3. Dai print la rezervare și la biletele de avion.

  26. Ion says:

    Ce bani sa avem la noi? Pentru reintrare in Thailanda din Cambogia se plataeste iar viza?”

  27. Anna says:

    Salut. Ce zona recomanzi pentru luna de miere?
    Viza de la ambasada se poate lua daca numai unu din noi lucreaza?

  28. Suzana says:

    Buna.

    Voi fi in SE Asiei (Thailand, Cambodia, Burma, Vietnam, Philippines, Malaysia, Indonesia) pt 6 luni si nu vreau sa fac nici un vaccin, nu vreau sa iau nici o tableta sau pilula contra malariei.

    Din cate am citit mai sus, impartim aceeasi parere insa ai aplica acest tratament in tot SE Asiei sau doar in Tailanda?

    Mersi.

    • @Suzana: Asia de SE e imensa. Depinde de zona unde mergeti. In Bali, de pilda, nu sunt probleme cu malaria, dar in alte zone sunt. Valabil si pentru Burma sau Vietnam.

  29. Eduard says:

    Salut, subiectul nu e inchis se pare, am si eu o intrebare stupida …
    Am luat bilete ptr Thailanda din august, ptr perioada 4-14 decembrie.
    Intre timp, impreuna cu sotia, ne-am pus pe “treaba” si e posibil sa fie insarcinata.
    O sa merg si la medic daca se adevereste pentru o parere avizata insa din ce citesc pe “net”, indicat ar fi sa nu mai calatoreasca in zona.
    @Brad : apelez la experienta ta de “habitat” acolo de mai multi ani : care sunt riscurile reale pana la urma ?
    Totusi, femeile care raman acolo insarcinate, doar nu iau toate Zika nu ? Sau nu au dezvoltat o imunitate speciala la acest virus, nu ?

  30. […] recomand să citești și articolul „10 mituri despre Thailanda. Să le demolăm.” Pentru alte informații și inspirații vizitează și secțiunea The Thailander de pe Tedoo, unde […]

Lasă un comentariu