Faimosul slogan al berii Guiness spune: “Good things come to those who wait”. În cazul Sandalwood Luxury Villas Samui s-ar putea aplica o parafrază: “Good views come to those who climb”.
Poate singurul motiv cu capul pe umeri pentru care cineva ar face alpinism, cățărări sau simple drumeții montane este vederea de la capătul urcușului, momentul acela când raportul dintre omul-furnică și Universul-gigant se inversează, când creatura, ridicându-se pe umerii Creatorului, îi împrumută fie și pentru doar câteva clipe sau ceasuri perspectiva demiurgică.
Mi-am terminat casa, e timpul să mă mut din ea.
Robert Dolgin, managing partner-ul Sandalwood nu a gândit atât de complicat în urmă cu 15 ani, când a urcat cu mașina pe un drum de nisip până în vârful dealului dintre Lamai și Chaweng. Omul, împreună cu fratele lui și cu un prieten, căuta un loc unde să-și facă, tustrei, câte o casă de vacanță pentru acele zile când în California e frig.
Îndrăgostiți de perspectiva magnifică asupra nord-estului insulei – și, peste mare, asupra Koh Phangan-ului învecinat – cei trei americani au realizat că de aici, din vârful dealului, au cel mai bun sea view posibil. S-au apucat de construit în această zonă sălbatică în care nimeni altcineva nu mai construise nimic. Firește, asta le-a atras printre localnici apelativul “nebunii ăia de farangi”.
Prin 2002 cele trei vile au gata, iar Robert și compania se pregăteau să deschidă șampaniile. Când, la poarta cetății, bătură niște cetățeni:
– Bună ziua.
– Bună ziua.
– Știți cumva, sunt de închiriat vilele astea?
– Ăăă…
Apoi, cetățeni diverși – majoritatea cu semnalmente de honeymooners – au continuat să-i bâzâie pe proprietari până când aceștia au decis că
– Ăăă…da, sigur, sunt de închiriat.
Și, pe măsură ce porumbei din toată lumea se bucurau de priveliștea minunată și de intimitatea desăvârșită a vilelor, americanii s-au pus pe treabă, au mai cumpărat teren și au mai construit 6 vile, o recepție, un restaurant și un spa. Dacă-i bal să fie bal.
Un resort făcut de mână.
Robert a rămas pe poziții. Conduce – din vârful dealului și ușor din vârful limbii – o echipă de 30 de oameni care îngrijesc de cei maximum 36 de oaspeți ai resort-ului. E tare mândru de proprietatea lui.
– Un lucru pe care îl pot spune – și cu care nu mulți se pot lăuda – e că Sandalwood e un resort handmade, îmi explică el dând ușor ochii peste cap, probabil în amintirea zilelor de trudă. Tot ce vezi aici e făcut de mână, pentru că n-am putut urca utilajele până în vârful dealului. Nici n-aveau cum să stea pe roți, uită-te ce pantă e. Amprentele noastre sunt peste tot. Și asta nu-i o figură de stil.
Design-ul proprietății trădează intenția inițială a constructorilor. Fiecare dintre cele 9 vile – deși diferite ca dimensiuni și arhitectură – dă o stare plăcută de acasă, rezultată din intimitatea pe care o oferă, din dotările generoase, grădinuțele pline de flori sau statuete și din culorile vii ale interioarelor (poate un pic cam prea vii pentru gustul meu și al Elenei).
Unele au piscină proprie, altele doar un jacuzzi, toate vin cu bucătărie complet utilată și, lucru mai rar întâlnit, cu un mini-bar care e de fapt un maxi-bar, adică un frigideroi XXL plin cu de toate. Că tot veni vorba, Sandalwood practică poate cele mai omenești tarife de minibar din câte am întâlnit în tura aceasta, aproape de cele din supermarket.
E un lucru mare având în vedere că, între Sandalwood și lume se pune de-a cumerzișul panta aceea terifiantă de 20 de grade. Alții proprietari de resort-uri profită de izolarea oaspeților și-i usucă la prețuri. De apreciat omenia lui Robert.
Dar, desigur, nu pentru cuptor cu microunde sau Coca-Cola ieftină se înghesuie clienții – printre care se numără ambasadori ONU sau staruri de televiziune – la Sandalwood. Ci pentru vedere. Sau, mai bine zis, pentru poziția aceea de deasupra a tot și a toate completată de calmul mării verzui și de linia strălucitoare a orizontului. Plus că, după ploaie, de la înălțimea vilei tale poți privi curcubeul drept în ochi. Să vedem cine clipește primul.
Părerea expertului culinar, Elena.
Sentimentul de acasă despre care vorbește Brăduț se extinde și la restaurantul resortului. Nu te apuci să gătești singur, e drept, dar poți oricând să comanzi din ușa de la intrare și să ceri să ți se aducă mâncarea în cameră. Și garantat va ajunge repejor la tine date fiind distanțele mici dintre clădirile ce țin de Sandalwood. Angajații sunt amabili și săritori, înțeleg limba engleză și, cu puțin efort, poți înțelege și tu ce-ți spun (accentul sudic poate da bătăi zdravene de urechi).
Două lucruri mi-au plăcut mult: supa de roșii și fish and chips. Prima a fost o surpriză totală pentru că era gătită din roșii adevărate și perfect aromată – lucruri rar întâlnite într-un restaurant cu chef thailandez. Fish and chips au fost cei mai buni pe care i-am mâncat vreodată în viață, fără nicio exagerare. Nu știu cum făceau peștele în cauză, dar cu greu te puteai opri din înfulecat.
Două lucruri nu mi-au plăcut: excesul de decorațiuni din plastic și faptul că bucătarul, pe cât de priceput era în anumite măncăruri, pe-atât de spectaculos rata altele (nu încerca pizza, de exemplu).
Halatul.
Site-ul Sandalwood Luxury Villas oferă câteva pachete promoționale pe care, spune managerul, nu le poți găsi nicăieri altundeva. Am luat ca repere cea mai ieftină și cea mai scumpă vilă, extrasezonul și ultrasezonul.
La Gardenia Villa, un pachet de 3 nopți costă 448 EUR în low season și 667 EUR în peak season. La vila Leelavadee, cea mai mare și mai izolată, plătești pentru 3 nopți 942 EUR și 1500 EUR.
Tarifele includ taxe, transfer de la și către aeroport, mic dejun, discount pentru tratamentele spa și alte mici atenții și măsline. Un lucru lăudabil este că Robert ține separat o viluță pentru oaspeții care au făcut check-out, dar au avion abia spre seară. “Pot sta aici, se pot odihni sau face un duș. Doar n-o să-i trimit în stradă”, explică managerul.
Despre #thailandeluxe
Proiectul este realizat cu sprijinul Autorității pentru Turism a Thailandei (T.A.T.), biroul pentru Balcani. Mulțumiri Mădălinei Nan și lui Bogdan Gligor pentru implicare și suport. Mulțumiri și managementului Sandalwood Deluxe Villas Samui pentru găzduire.
Fotografii de Brad Florescu și Elena Stanciu. Echipament utilizat: SONY A7, SONY NEX-7 și Nikon D90. Imagini din tot resort-ul găsești în galeria articolului. Scuze pentru atmosferă; am prins o vreme tare ploioasă.
Comentarii - Niciun comentariu