Când inginerii de la SONY s-au apucat să proiecteze seria Alpha 7 – cu modelele A7 și A7R – cred că s-au gândit în primul și în primul rând la fotografii de travel. Eu, cel puțin, de când am pus mâna prima oară pe un A7, am simțit că mi-a fost dedicat.
A7 a fost și rămâne în continuare cel mai ușor aparat foto full frame din lume, cu o greutate de 470 de grame incluzând bateria și cardul. Dacă mai pui pe el și un obiectiv de genul prime-ului de 35 de milimetri sari un pic de jumătate de kilogram, ceea ce este fantastic pentru o cameră full frame.
Am scris de două ori full frame în paragraful de mai sus și poate că ar trebui să explic nițel termenul pentru cei care nu sunt atât de familiarizați cu tehnica foto.
Camerele au diferite tipuri de senzori, pe diferite dimensiuni. Cu cât senzorul este mai mare, cu atât calitatea imaginii obținute este mai bună. A7 are un senzor Bionz X de 24×36 mm, echivalent cu o fotogramă de film, adică full frame sau cadru întreg. Pe scurt, A7 conține tehnologie foto cât un aparat profesional, dar reușește să o înghesuie într-o carcasă extrem de compactă. Ceea ce este minunat pentru fotografii de travel.
Nu mi-a plăcut niciodată să scriu review-uri pentru aparate foto întrucât consider că imaginile ar trebui să vorbească în numele lor. Totuși, pentru că dincolo de imagini se ascund întotdeauna mici detalii de ergonomie sau fiabilitate care se cer transpuse în vorbe, am să expun mai jos, schematic, plusurile și minusurile pe care le-am depistat la A7 de-a lungul celor 15 luni în care am avut plăcerea să-l utilizez la drum. Precizez că nu sunt expert în tehnologii foto, motiv pentru care evaluez aparatul strict din perspectiva utilizării în regim de călătorie.
Plusuri.
– E rezistent. L-am trecut prin foc și sabie (la figurat, firește), așa cum fac cu toate aparatele pe care le dețin. N-a crâcnit. Body-ul este solid, bine izolat, s-a zgâriat un pic dar nu mi-a făcut nicio problemă.
– Îl pot ține la gât aproape în orice situație. Și când merg cu motocicleta, și când mă cațăr pe vreun deal. Nu-l simt, nu-mi afectează echilibrul, pot să-l am la îndemână tot timpul fără să stau cu grija lui. Ceea ce pentru un aparat foto este esențial.
– Pot face fotografii cu o singură mână, mare avantaj în cazul în care cu cealaltă trebuie să mă țin de ceva. Sau să fumez.
– Poate fi folosit cu lentile pe montură NEX, cu inevitabilul crop și scădere de rezoluție. Pe A7 se pot utiliza obiective de la aproape toți producătorii, mulțumită gamei largi de adaptoare.
– Aparatul comunică prin WiFi cu telefonul mobil, care poate funcționa atât ca o telecomandă cât și ca o stație de editare sau publicare a fotografiilor. Transferi imaginea de pe cameră pe telefon, o editezi un pic și o pui pe Facebook. Totul durează un minut.
– Comportamentul în condiții de contrast mare, mulțumită unui sistem DRO (Dynamic Range Optimizer) foarte performant.
– Calitatea superbă a imaginilor, atât pe modul foto cât și pe cel video. Dar despre asta las galeria să vorbească. Pentru video voi publica un material separat.
Minusuri.
– Focusul manual necesită îndemânare de prestidigitator (meteahnă moștenită de la seria NEX) și un antrenament solid în prealabil. Nu e mai puțin adevărat că focusul automat își găsește ținta în 90 la sută din cazuri.
– Meniul le poate da bătăi de cap celor neînvățați cu camerele SONY și nu doar lor. După mai bine de un an de folosință, tot îmi ia 30 de secunde să găsesc opțiunea de formatare a cardului. Sau poate sunt eu amețit.
– Încă nu există o lentilă de portret (în ecartul 85-135 mm). În general, la acest moment oferta pe montură FE e destul de restrânsă (24-70, 28-70, 70-200, 35 și 55 mm), dar SONY anunță că, până la finalul anului, vor exista 15 obiective dedicate.
– Butonul de înregistrare video parcă e pus să nu-l găsești dacă n-ai citit prospectul.
În concluzie, SONY Alpha A7 este un aparat ideal pentru foto-călătorii care își doresc un echipament profesional compact, ușor și rezistent. Îl recomand cu toată căldura și responsabilitatea.
Specificații complete și detalii despre seria Alpha 7 găsești pe site-ul SONY România.
Un kit A7 cu obiectiv 28-70 mm (3,5-5,6 OSS) costă 6,559 RON la f64, iar seria nouă, A7 II, pornește de la 8,199 RON (doar body-ul).
Comentarii - 3 Comentarii
Lasă un comentariu
Salutare ! La mine nu merge link-ul cu Sony Romania. Poate verfici. Spor!
@Babicu: mulțumesc, am reparat.
[…] Travel Camera Review. SONY Alpha A7. Un full frame cu dedicație pentru foto-călători. […]