Tedoo cu Brad Florescu

Jurnalul vizual al unui leneș. Trei luni de fotografii doar cu telefonul. #dowhatyoucant

Nu toate fotografiile se pot face cu un telefon mobil. Dar în mare parte din situații te descurci cu ce ai în buzunar. În cazul de față, un Samsung Galaxy S8 Plus pe care l-am folosit drept cameră foto timp de 3 luni.

(Acest articol conține referiri la mărci comerciale.)

Am umblat în 2017 de mi-a ieșit pe nas. N-am să fac aici o trecere în revistă a tuturor călătoriilor ca să nu se înțeleagă că mă dau mare (apropo de articolul cu selfismul). Una peste alta, nu am petrecut mai mult de două luni acasă anul trecut, adunat. Dream job, sigur.

Pentru că am avut atât de umblat, și nu întotdeauna pentru a documenta o destinație, mi-am permis din când în când luxul de a lăsa camera foto fie în rucsac, fie în cameră, fie acasă, de tot, urmând să mă descurc fotografic cu ce-am prin buzunare. Cu telefonul mobil adică.

Lângă Chiang Mai, Thailanda.

Lângă Chiang Mai, Thailanda.

Un smartphone, oricât  de performantă i-ar fi camera, nu poate rezolva toate situațiile fotografice care apar în cale. De pildă, când dădeam prin jungla din Borneo de câte o maimuță sau pasăre rară, n-aveam cum să zumez până la ea. La portrete (nu autoportrete) în general nu folosesc telefonul pentru că lentila e wide și deformează (fie lățește, fie alungește modiglian figurile). La lumină scăzută e recomandabilă o cameră foto serioasă cu trepied pentru a evita blur-ul și noise-ul. Și tot așa.

Un templu nou în provincia Phang Nga, dedicat noului rege, Rama al Zecelea.

Un templu nou în provincia Phang Nga, dedicat noului rege, Rama al Zecelea.

Totuși, făcând un târg între fotografie și comoditate, aș spune că un telefon bun este suficient în 60-70% din cazurile în care vrei să surprinzi o imagine la calitate decentă atât artistic cât și tehnic.

Peisajul este o specie fotografică pentru care telefoanele mobile par a fi cel mai bine pregătite. Smartphone-urile se descurcă binișor la fotografiat mâncare, micuțenii, arhitectură (cu condiția să anulezi distorsiunea din editare), panorame, flori, pisici, iar dacă ai o mână stabilă sau un dispozitiv steady poți filma superb cu ele.

Am atașat acestui articol câteva exemple de fotografii (și un video) realizate cu un telefon Samsung Galaxy S8 Plus (următoarea generație după S7 Edge) în mai multe destinații din Thailanda (Surat Thani, Phang Nga, Chiang Mai, Chiang Rai, Nakhon Si Thammarat) și Borneo (Sabah). Sunt editate tot pe telefon, în aplicația Snapseed, pe care ți-o recomand călduros dacă nu o folosești deja.

Poți vedea mai multe imagini în galeria articolului și încă și mai multe, la rezoluție mai bună, pe blogul meu foto.

Lângă Chiang Mai, Thailanda.

Lângă Chiang Mai, Thailanda.

Cheow Lan Lake, Surat Thani, Thailanda.

Cheow Lan Lake, Surat Thani, Thailanda.

Doi Mae Salong, Thailanda.

Doi Mae Salong, Thailanda.

Pe râul Kinabatangan, Sabah, Borneo.

Pe râul Kinabatangan, Sabah, Borneo.

 

Chiang Rai, Thailanda.

Chiang Rai, Thailanda.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 2 Comentarii

  1. Rebeca says:

    De curand am inceput si eu sa folosesc telefonul in schimbul aparatului foto(l-am uitat acasa intr-o zi) si pot spune ca mi-a facut o placere surprinzatoare atunci cand a venit vorba de calitatea imaginii. A fost placut sa las in urma grija aparatului foto pentru o perioada de timp.

  2. Deci eu nu pot sa cred ca fotografiile astea sunt facute cu telefonul mobil. Unele sunt incredibile O.o Ai vreun secret?

Lasă un comentariu