Tedoo cu Brad Florescu

Sfaturi pentru un zbor plăcut.

Murphy n-a inclus-o în legile lui, aşa că o zic eu acum: cu cât o destinaţie de vacanţă e mai frumoasă, cu atât e mai dificil de ajuns la ea. De multe ori intervine între noi şi paradis un drum luuung şi obositor cu avionul.

Murphy n-a inclus-o în legile lui, aşa că o zic eu acum: cu cât o destinaţie de vacanţă e mai frumoasă, cu atât e mai dificil de ajuns la ea. De multe ori intervine între noi şi paradis un drum luuung şi obositor cu avionul. Ştiu oameni care nu zboară niciodată mai mult de patru ore de frică sau de teama disconfortului.

Am veşti proaste: nu am găsit soluţia pentru teleportare, deci nu te pot scăpa de chinul mai sus menţionat. Pot, însă, să îţi spun câteva trucuri prin care să diminuezi efectele neplăcute ale zborului long-haul.

Locul în avion

Dacă ştii că poţi să dormi în orice condiţii, alege-ţi un loc la fereastră ca să sprijini de peretele avionului. În schimb, dacă eşti genul neobosit, ia-ţi loc la culoar pentru a “scăpa” uşor când simţi că nu mai poţi sta locului.

Hainele

Îmbracă-te în haine comode, cât mai elastice, care nu te strâng şi nu-ţi provoacă iritaţii. Ia la tine bluze care pot fi uşor îmbrăcate sau date jos (the layer style) ca să fii pregătit pentru diferenţele de temperatură.

Valabil pentru femei – un pic de loc dacă mai ai în geantă, pune un şal moale, îţi poate folosi pe post de pătură sau pernă.

Oamenii

  • Împrieteneşte-te cu un însoţitor de bord. Zâmbeşte, spune o glumă. Sau leagă o conversaţie încercând să ghiceşti din ce ţară este – pe zborurile companiilor non-europene echipajul este foarte pestriţ şi asta e una dintre cele mai uşoare metode să-i câştigi simpatia. Odată stabilită legătura te-ai asigurat de servicii bune tot drumul; practic sunteţi prieteni, tu nu ai nicio jenă să îl chemi, el vine binedispus să te ajute.
  • Poţi să ai ghinion şi să nimereşti lângă somnorici-sforăici. Sau şi mai rău, mă abţin să dau exemple. Nu ezita să-i spui însoţitoarei de bord ce te deranjează. Dacă prima soluţie oferită nu te ajută, dopuri de urechi, de exemplu, cere să ţi se dea alt loc în avion. Cine ştie, poate te mută la Business.

Deshidratarea

  • Evită băuturile alcoolice. Un pahar de vin în aer face cât trei la sol şi ştii că alcoolul deshidratează ca nimic altceva.
  • Pune-ţi pe faţă o batistă şi lasă aerul condiţionat din tavan să bată numai pe ea. Bumbacul filtrează aerul şi efectele uscăciunii se simt mai puţin.
  • Din oră-n oră dă-te cu cremă pe mâini, faţă, corp. Dacă ai un spray cu apă termală e şi mai bine, foloseşte-l de câte ori simţi că ţi s-a uscat pielea.

Confortul

  • Instructajul de dinainte de decolare îţi spune să te mişti odată la oră. Ştiu ei ce ştiu, aşa că încearcă să îi asculţi şi plimbă-te pe culoar, întinde-te, fă genoflexiuni.
  • Ia o aspirină la începutul zborului şi încă una după primele cinci ore. Ajută la fluidizarea sângelui în organism, diminuând riscul de tromboză venoasă – o afecţiune din ce în ce mai frecventă printre călătorii clasei Economy.
  • Mestecă gumă ca să nu-ţi mai pocnească urechile.
  • Mănâncă uşor, evită să faci experimente înainte de zbor şi în timpul lui.
  • Doamnelor, atenţie cu ce vă prindeţi părul. După două ore în care vă sprijiniţi capul de speteaza scaunului şi un simplu elastic poate să vă dea dureri de cap.
  • Evită să porţi lentile de contact, sunt foarte incomode din cauza aerului uscat.
  • Încearcă să amâni somnul până după servirea mesei – deseori regulamentul de zbor stipulează ca scaunele să fie în poziţie verticală în timpul acestei operaţiuni. Dacă adormi înainte, vei fi trezit fără prea multe menajamente şi invitat să stai drept.
  • Ca să reducă din costuri, multe companii au renunţat să mai dea călătorilor trusă de toiletries la clasa Economy. Mai bine ia-ţi de acasă periuţă şi pastă şi foloseşte-le oricând te simţi obosit, buimac, plictisit. Te revigorează şi îţi schimbă dispoziţia măcar pentru câteva minute.
  • Dacă zborul long-haul e doar parte din călătoria ta şi ştii că mai ai încă un segment cu avion, barcă sau maşină, ia-ţi un rând de haine în bagajul de mână şi schimbă-te de cum ai aterizat. În astfel de situaţii haina-l face pe om să se simtă mai în putere pentru a-şi continua drumul.

Tu ce trucuri foloseşti ca să ai un zbor confortabil?

Comentarii - 10 Comentarii

  1. maniak says:

    pai cand am zburat departe mi-am facut check-in-ul cu o seara inainte in functie de locurile ramase nevandute. Astfel am stat 2 persoane pe 3 locuri . A tinut si la dus si la intors.
    AM mai vazut o tipa care si-a dat jos sandalele , le-a bagat elegant sub scaun si a scos niste chestii d-alea de balerina 🙂

  2. stefan says:

    Pentru un zbor de 9 ore peste Atlantic am ajuns prea devreme la aeroport, fiind primii care am facut check-inul din tot avionul, fapt pentru care ne-au fost date locuri pe ultimul rand de scaune. Rand care oferea un spatiu la picioare mai mare decat restul locurilor, cam cu 30cm.

    Iar ca truc, folosesc un PlayStation Portable :D, tine 4-5ore bateria.

  3. beeX says:

    vin cu o completare:
    nu te urca racit in avion, mai ales la zbor lung!
    de cate ori am zburat nu am avut probleme, ma simteam excelent (e adevarat ca erau zboruri scurte), insa ultima data, un zbor foarte scurt (de 3 ore) a fost un calvar din cauza ca eram foarte racita si aveam urechile infundate. la 30 de minute de la decolare au inceput dureri atroce, insuportabile de urechi, apoi si de cap.., senzatii groaznice de intepaturi puternice in urechi.. au tinut pana aproape de aterizare apoi s-au mai diminuat insa le-am mai simtit si la 2 zile dupa.
    stiu sigur ca e din cauza racelii pentru ca la intoarcere, cand raceala mai trecuse (dupa 6 zile), nu au mai fost la fel de intense.
    asa ca ai mare grija sa nu racesti in apropierea datei unui zbor.. 🙂

  4. Adi says:

    Mai exista cateva trick-uri care merita incercate:

    – in general zborurile intercontinentale se fac cu avioane mari, prevazute cu cate 10 locrui pe rand simulte iesiri de urgenta. incearca sa iti iei un loc la una din iesirile de urgenta sau, daca reusesti, primul rand din fata panourilor de separare. O sa fii uimit cand, dupa cateva ore , vei avea cum sa iti intinzi picioarele.

    – niste papuci de unica folosinta sau sosete curate te ajuta sa te simti mult mai relaxat

    – cum scria si mai sus, incearca sa te imprietenesti cu insotitorii de cabina, intotddeauna vei avea de castigat. Chiar daca nu interactionezi ff mult cu ei, un zambet rupe multe bariere.

  5. cornel says:

    Sunt excelente locurile de la iesirile de urgenta… loc sa te intinzi cat incape… in general se pun oamenii mai vanjosi acolo pentru ca in caz de accident trebuie sa poata ridica usa aia de cateva zeci de kilograme. In rest, unul-doua paharele de whisky aduc somnul mai usor…

  6. Holme says:

    O perna de gat ( travel cuhsion) !

    Si clar, miscare din 2 in 2 ore macar!

  7. lala says:

    @beeX: ai mare dreptate – am patit-o si eu si are urmari dintre cele mai urate.
    am auzit ca s-ar numi otita barica sau ceva in genul si, da, daca esti racit, chiar si putin, urechile sufera enorm in timpul zborului dar si dupa.

    adaug , tot din proprie experienta, cateva sfaturi pentru cei care sufera de o mare fobie in fata zborului:
    – lasati ‘air crash’ de pe national geographic pentru cei mai tari de inima – emisiunile de genul acesta va vor face sa credeti in timp ca fiecare zbor este destinat… well, unei aterizari mai mult decat fortate;
    – incercati sa nu va mai ganditi deloc la zborul in sine – chestii de genul ‘cum va fi cand va decola / ateriza’, ‘cum sunt turbulentele’ etc.; incercati sa priviti zborul ca pe oricare alta calatorie, preocupandu-va mai mult de pregatirile legate de confort decat de cea psihologica – am observat ca incercand sa ma pregatesc psihic nu reuseam decat sa-mi alimentez fobia; in momentul in care am uitat de zbor, a disparut si o mare parte din frica;
    – pentru multi dintre noi aceasta fobie dispare dupa cateva zboruri ( clasicul ‘face your fear’), pentru altii nu – incercati sa intelegeti ca teama vine din lucrurile pe care nu le puteti controla si nu de la zbor;
    – incercati sa dormiti cat mai mult pe timpul zborului – lucru greu de realizat pentru ca adrenalina va va tine sigur cu ochii larg deschisi si urechile atintite pe fiecare zgomot – daca nu puteti, un ajutor ‘extern’ (la mine se numeste ‘bien dormir’ desi poate nerecomandabil) s-ar putea sa fie benefic…
    – last resort: daca se intampla sa calatoriti frecvent si nu functioneaza nimic, vorbiti cu un medic psihiatru pentru recomandari in caz de anxietate – in mod normal un xanax inainte de zbor rezolva orice probleme legate de frica (cu toate avertizarile aferente).

    sa aveti zboruri multe si cat mai placute!

  8. […] Cred că am petrecut aseară vreo trei ore citind articole despre câteva insule din Thailanda, despre zborul lung cu avionul și despre cea mai frumoasă plajă din […]

Lasă un comentariu