Tedoo cu Brad Florescu

Cuba lui Fidel vs. Cuba mea.

Cuba nu este o insulă, ci un arhipelag, format din insula mare, Isla de la Juventud (Insula Tineretului) și mai multe insulițe. E aproape cât jumătate din România la fel de mare ca Bulgaria, cu 110.860 kilometri pătrați și 11 milioane de locuitori. Dar mai are și un lider maximo în persoana lui Fidel Castro, care a instaurat revoluția socialistă în 1959. Așteptați-vă, așadar, la multă propagandă și magazine goale, sau magazine în valută cu prețuri prohibitive pentru cetățenii cubanezi.

La Gran Teatro au loc spectacole de muzică și balet clasic, nu vă imaginați că știu să danseze numai salsa și toate balerinele arborează pene de struț, biletele pentru turiști sunt 20 CUC.

Pe lângă monumente și muzee, există și barurile istorice La Bodeguita del Medio, preferatul lui Hemingway pentru Mojito și La Floridita pentru Daiquiri. Mie mi s-au părut dedicate exclusiv turiștilor, cu prețuri cu tot, și am preferat să beau la o terasă pe malul mării sau în orice alt loc de pierzanie. La terasa-cafenea a hotelului istoric Inglaterra vă puteți așeza la mese decorate manual de artiști cubanezi contemporani, care au pictat și dalele încastrate în trotuarul din față. Nu se plătește intrare, dar muzicienii vor trece cu mâna întinsă la pauză sau la final, asta e valabil în toate restaurantele și barurile cu muzică live.

Banii

Există două monede: valuta și moneda nacional. CUP e peso neconvertibil, 1 CUC valoarează 24 de CUP. Pentru a-și asigura controlul asupra tuturor valutelor care intră în țară, statul impune folosirea CUC de către turiști. Cel mai bine este să veniți cu bani gheață, care se pot schimba fie la bancă, fie la casa de schimb CADECA. E posibil să vi se ceară pașaportul în momentul schimbului. Pentru cartea de credit se percepe comision, ca și pentru dolarii americani. Un Euro era în ianuarie 2010 1.33 CUC. În general în restaurante, hoteluri, casa particular, magazine, se plătește în CUC. În locurile unde se plătește în CUP se poate plăti și în CUC, cu restul în moneda națională, însă.

Cazare

La hoteluri cu siguranță e mai scump (de la 100 CUC în sus) și nu ai ocazia de a interacționa, cum se întâmplă dacă stai la “gazdă” sau casa particular. Majoritatea oferă baie privată, prețul între 25 și 40 CUC, eventual oferă și două mese pe zi, micul dejun 3 – 4 CUC, cina 8 – 10 CUC. Habana Vieja și Centro Habana nu oferă condiții atât de bune ca Vedado și Miramar și nici viața de noapte de acolo nu e prea animată.

Vedado, cuibul clasei medii înstărite după sfârșitul secolului XIX e situat suficient de aproape de obiectivele turistice. La piața de pe strada 19 între A și B am găsit tot felul de fructe și legume, ceva pește la intersecția dintre 19 și 4. O altă intersecție comercială este cea dintre străzile 25 și 12. Punctul nevralgic este strada 23 cu L, unde se află celebra înghețată Coppelia, hotelul Habana Libre (Havana Hilton cândva), un cinema și mai multe cluburi și restaurante pe străduțele din jur. Hotel Nacional (1930), Habana Libre și Melia Cohiba sunt cele mai și cele mai din Vedado.

De-ale gurii

Cafeaua este excepțională peste tot, dar bucătăria cubaneză nu se remarcă prin finețe sau varietate, mai ales că ingredientele nu abundă (pentru noi astea sunt amintiri din copilărie), au o pasiune pentru prăjeli și nu folosesc condimente, mirodenii sau ierburi aromatice.

Așteptați-vă la omniprezența orezului, alb, galben sau amestecat cu fasole neagră (numit congri) și a cărnii de porc. Garnitura alternativă sunt viandas fritas sau cocidas (rădăcinoase tip yuca, cartofi sau boniato – cartof dulce, prăjite sau fierte) și platano (banană mare verde) prăjit. Se găsește și pui, mai rar pește și fructe de mare. Salatele sunt fie de roșii cu varză, fie asortate și cu ceva castraveți.

Senvișul cubano îl puteți încerca și acasă: 3 felii subțiri de șuncă, 3 felii subțiri de friptură de porc, 3 felii subțiri de cașcaval, căteva felii de castraveți murați, pâine cu coajă crocantă.

Cel mai bine se mănâncă la marile hoteluri. Pentru a experimenta adevărata bucătărie criolla, căutați un paladar, un restaurant particular familial de maxim patru mese. În Habana Vieja mi-a plăcut la Casa de las Infusiones, o cafenea historica cu muzică live și prețuri mici și Café Mercurio, lângă San Francisco de Asis. Vizavi de Habana Libre: Pizzeria de pe 23 și paladarul El Monguito de pe L sunt la îndemână în Vedado.

Transport

Am văzut un singur taxi cu aparatul pornit. Oricum, în general, taximetriștii nu dau rest. De la aeroport în oraș nu ar trebui să fie mai mult de 15 CUC. Vedado – Habana Vieja, maxim 4 CUC. Mașinile americane din anii 50 funcționează ca taxiuri numai pentru cubanezi, pentru turiști sunt Moskvici sau Hyundai. Există autobuze cu trei circuite turistice pentru 5 CUC (valabil toată ziua) – HabanaBusTour, și autobuze municipale cu 40 de cenți CUP sau 5 cenți CUC pentru două persoane. Eu am circulat cu ele fără probleme și n-a mai trebuit să mă târguiesc cu taximetristul. Pentru Varadero sau alte destinații din afara Havanei – autocarele Via Azul.

Cumpărături

Rom Havana Club sau Guayabita, trabucuri Cohiba și alte mărci. Artizanat, obiecte de artă, pălării de pai sau frunze de palmier, cămăși tipice guayaberas. NB: Dacă aveți nostalgia pozelor cu Tovarășul, cumpărați-vă fotografii cu Fidel sau Che Guevara, ba chiar o bască sau o tichie kaki de guerrillero. Deși e pe toate gardurile, Che nu e nici îndrăgit, nici admirat în Cuba, pentru ei este un mercenar argentinian oportunist, care a ucis cu mâna lui destui cubanezi, inclusiv în închisoarea La Cabaña.

Viața de noapte

Turiștii de meserie se duc la cabarete în stil parizian sau new-yorkez ca celebrul Tropicana, în cel mai bun caz ajung la Gato Tuerto (Motanul Chior – 5 CUC) sau Havana Jazz Café (10 CUC) în Vedado. Pentru o experiență autentică Casa de la Musica, în ambele variante: Centro Habana sau Miramar e locul de cinste; sau cluburile Dos Gardenias, Amelia și El Diablo Tun Tun, tot în Miramar.

Când să te duci

Din noiembrie în aprilie s-ar spune că este anotimpul uscat, iar din mai în octombrie plouă mai mult. Uraganele bântuie și ele, mai ales în Septembrie și Octombrie.

Cum ajungi în Cuba

Cu Iberia sau AirFrance. Prețul unui bilet dus-întors pentru luna aprilie este de aproximativ 900 Euro.

IMPORTANT : Românii au nevoie de viză pentru Cuba
Ambasada Cubei, Str. Mihai Eminescu nr. 44-48, Et. 2, Apt. 5, Sector 1
Tel: 211 8739, 211 8795, 211 8671
Fax: 211 8916
Email: embacuba@kappa.ro,embajada@embacuba.ro

1 2

Comentarii - Un Comentariu

  1. […] Dacă vrei să ştii ce-i de făcut şi de văzut în Cuba, citeşte-o pe Antoaneta Roman aici şi aici. […]

Lasă un comentariu