Pândesc locșorul acesta încă de acum trei ani, când am aterizat pentru prima oară aici cu proiectul Thailander. Amicul Charlie îmi descria Khanom-ul drept “Cel mai bine păzit secret al Thailandei” și îmi garanta că lucrurile se vor schimba rapid.
S-au schimbat, dar nu atât de iute și de amplu cum s-ar fi așteptat amicul. S-au mai construit câteva mici resorturi de familie, au mai apărut două-trei cafenele și restaurante și s-au înălțat câteva case de închiriat pentru cei care vor să petreacă aici mai mult de câteva zile.
Într-una dintre aceste case m-am mutat și eu săptămâna trecută, după ce-am condus 1450 de kilometri de la Chiang Mai, cu 14 lăzi pline de lucruri, o mașină de spălat, un motan și o Elenă la bord. (Elenă care a condus înapoi, să lase mașina și revine peste câteva ore cu o altă mașină; ca la nebuni).
Chiang Mai a fost foarte bun cu noi, dar nu mai puteam trăi fără mare. Iar astrele s-au aliniat în direcția Khanom, pe țărmul Golfului Siamului, la nici 100 de kilometri de prima mea bază thailandeză, Koh Phangan.
Acest articol nu este un update despre viața și situația mea locativă, ci prezentarea mai detaliată a unei destinații despre care am scris frugal în 2010. Din câteva puncte de vedere, Khanom poate fi considerat unul dintre cele mai potrivite locuri din Asia pentru cei care vor o evadare comodă în liniște și frumusețe. Permite-mi să-ți prezint aceste puncte de vedere.
1. Plaja. Satul ființează de-a lungul unei plaje lungi de nouă kilometri și late de 20-30 de metri. Nisipul foarte fin și aproape alb se întinde de la linia cocotierilor până hăt în larg. Nu-s corali, nu-s pietre, apa e limpede. Am văzut multe plaje la viața mea. Cea din Khanom intră lejer în top 5.
2. Vremea. Cu excepția celor trei săptămâni din noiembrie cât musonul de nord-est aduce ploi și valuri mari, vremea e superbă. De când am ajuns a plouat doar câteva ore, în condițiile în care Phuketul – spre exemplu – se confruntă cu ploaie și furtuni. În fiecare zi ies la plajă măcar o oră. Marea e calmă ca o băltoacă.
3. Oamenii. Khanom e un sat de pomicultori: cocotierii, mangotierii, arborii de cauciuc și palmierii pentru ulei abundă. Doar câțiva dintre localnici s-au convertit la turism și nici aceia pe de-a întregul; după-amiezele ies cu maimuța printre bungalow-uri ca să adune nuci de cocos. Khanomezii sunt oameni liniștiți și drăguți, foarte săritori (ne-au ajutat cu diverse lucruri fără să ne cunoască) și par încă neatinși de comercialismul galopant pe care l-am întâlnit în alte locuri binecuvântate cu plajă, mare, soare. Puținii străini rezidenți – mare parte profesori de engleză în sat – excelează și ei prin amabilitate și bun simț. Sper ca următoarele luni să nu-mi infirme această primă impresie.
4. Amplasarea. Khanom se găsește între trei aeroporturi: Surat Thani (100 km) și Nakhon Si Thammarat (80 km) pe continent și Samui, aflat pe insula omonimă, la 45 de minute cu feribotul rapid. Avem de ales între zeci de variante de zbor către Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore, Hong Kong, Phuket sau Krabi. Portul Donsak, care deservește Koh Samui, Koh Phangan și Koh Tao, e la 20 de kilometri. Cu autobuzul facem 5 ore până la Phuket și tot atâtea până la granița cu Malaezia.
5. Natura și atracțiile. Atracția iconică a Khanomului este colonia de delfini roz care-și face veacul pe-aici, patrulând zilnic de-a lungul coastei. La nord-est este un parc național, la vest – alt parc național. Pe raza satului sunt două cascade și o peșteră. 20 de kilometri în jos sau în sus sunt alte câteva plaje perfecte. Munții din jur sunt acoperiți cu junglă sănătoasă, plină de păsăret colorat. Ca să nu mai vorbim despre toate minunile naturale din provinciile Nakhon Si Thammarat (de care ține administrativ Khanom) și Surat Thani (de care ține de facto), aflate la numai o oră-două distanță.
6. Piața. La zece minute cu motoreta de casa noastră e un sat de pescari. Lângă râul care leagă munții de mare se întind, din când în când, tarabe cu de toate: toate fructele tropicale pe care ți le poți imagina, ochelari de soare Ray Ban la 2 euro (originali, firește), zeci de soiuri de pește (ieri am văzut și rechini) și fructe de mare proaspete, papuci de plajă, butelii de aragaz și tot ce-i mai trebuie omului prin casă. Ce nu se găsește la piață se găsește la magazinele întinse de-a lungul străzii principale. Inclusiv mobilă.
O mențiune specială li se cuvine pescăreselor care, aflând că am motan, îmi dau de fiecare dată câțiva peștișori gratis pentru el. Judecând după scandalul pe care-l face cotoiul încă de când intru cu ei în curte, trag concluzia că-s proaspeți.
7. Liniștea. Deși oriunde în lume o plajă ca cea de la Khanom ar fi ticsită de oameni, aici domnește liniștea. Ies după-amiaza pe plajă și singurele ființe cu care împart imensitatea sunt cei doi căței ai lui Cho și câte-un pescar care-și întinde năvoadele un kilometru mai încolo. Khanom e practic necunoscut turiștilor străini. Doar thailandezii ce-l mai frecventează. Dar, așa cum cred că am explicat la un moment dat, asiaticii nu ies pe plajă ziua, ca să nu se bronzeze (aici ești cu atât mai frumos cu cât ai pielea mai albă). Și plaja asta de carte poștală stă pustie.
Se găsesc cazări de toate felurile (nu printre cele mai ieftine din Thailanda, totuși), restaurante pescărești cu duiumul și câteva case și apartamente de închiriat până în 100 de metri de la plajă. Dacă vrei să vii și tu dă-ne un semn să te ajutăm cu una, cu alta.
Voi reveni cu imagini și informații.
Comentarii - 35 Comentarii
Lasă un comentariu
Facem schimb? 🙂 Doua ore pana la Paris,doua pana la Londra cu TGV-ul,o ora jumatate pana la plajele din Dunqerque si Oostende,o ora jumatate pana la Bruges,Bruxelles,Charleroi si trei ore pana la Amsterdam,Koln si Luxemburg!Oras calm,rezidenta la fel! Preturi…ei,aici un pic mai complicat dar lasam masina cu plinul facut!
Sa va tihneasca in noua locuinta!
La cum ai descris, cu asa pofta de viata, maine ma mut acolo… poate facem un cartier romanesc in zona aceea 🙂 !
Cand vorbesti de alea 3 saptamani de muson in noiembrie, cred ca sunt exact alea 3 care vreau sa le petrec eu in Thainlanda. Vrem sa avem baza pe undeva in Koh Lanta, deci la o aruncatura de bat de voi, asa ca cine stie poate servim o bere intr-o zi.
In Lanta o sa fie bine atunci.
Ce tentant!!! Mai c-as lasa Zurichul pt asa un paradis..
acu’ chiar ca te vizitez. aduc vinu’ promis. Nu in cele 3 saptamani de ploaie, ca ai treaba cu Elena. Sa nu va deranjez. DAr in rest …
Facem si cartier romanesc!
Eu vin cu gratarul si ca orice roman care se respecta, prajim un delfin roz!
In rest… frumoasa viata acolo departe!
ok Brad ( cu transcrierea fonetica bread, ca painea), acum am citit cu sufletul la gura 5 texte. Comentariile mele sunt nimic in comparatie cu arta dumitale de a transmite imagini prin cuvinte potrivite – mamiferi si mamifere, chiar roz, localnicii ies cu maimuta, invitatiile repetate de a vizita paradisul thailandez (ce-ti mai trebuie Paris cand ai o Elena) cotoiul si cei doi depanatori picati din cer ( sa le dea Dumnezeu sanatate) care au facut posibila vizionarea textelor si fotogafiilor.
salutare bradut!
care sunt cele 5 plaje,din topul tau personal?
scrie mai multe articole despre aceasta noua casa a ta….pune si ceva preturi de referinta!
merci!
cand e petrecerea de casa noua ? : ))) sau de ‘plaja’ noua? : )) va pup si sa fie totul asa cum trebuie.
Salut Brad, ce inseamnă “cazări de toate felurile”? – mă refer la cesele si/sau apartamentele de închiriat. Adică, cam ce sume?
În altă ordine de idei, mustesc liniștit de invide… una prietenească, desigur. Tocmai am fost pe malul munte-negrean al Adriaticii; în imaginația mea trebuia să fie ceva stâncărie liniștită. De fapt nu știam de ce să mă feresc mai repede – de bărci, de mașini, de oameni în straturi…
@Dan: inseamna ca exista cazari de la bungalow cu baie comuna la 7-8 EUR pe noapte la resorturi de 5 stele, unde pretul e ultima problema. Exista si case si condo-uri de inchiriat.
Referitor la celalalt subiect, ai luat-o si spre granita cu Albania (Ada Boyana, Skodra)?
Doar putin prin Albania, la intoarcerea spre Romania. Mai mult ca sa vad unde a construit Bechtel. A construit mult si bine – merita sa vezi o autostrada taiata zeci de km prin stanca bruta! Kosovo de asemenea uimitor de viu si dezvoltat. Unde a fost razboiul? Recomand oricui lacul Skadarsko Jezero, intre Muntenegru si Albania; frumos, curat, nuferi, pelicani si oameni de treaba!
Servus Brad,
Intamplarea face ca si noi ajungem in Khanom cam in 2 saptamani. Ai ceva sugestii de cazare? Sa fie frumos, liniste, aproape de mare (pe cat posibil nu resort-uri, sau poate unele mai prietenoase cu natura). Merci mult.
Buna ziua,
va urmaresc de mai mult timp si imi place mult felul in care va traiti viata! 🙂
Visez de o vreme sa iau o pauza de viata profesionala si sa calatoresc cateva luni,as vrea sa incep in ianuarie februarie cu Thailanda.Puteti sa ma sfatuiti ?
Cam cu cat se inchiriaza o casuta modesta, dar curate si cat-de-cat moderna in Khanom?
Multumesc,
Ionut Ciuca
@Ionut: lasa-ne un mesaj in formularul de mai jos si continuam discutia pe mail.
Multumesc pentru raspunsul rapid!Cred ca aveti deja adresa mea de mail,nu?
Buna Tedoo (Brad),
Numele meu e Georgiana. Noi (famile cu un copil de 6 ani) ne am luat bilete pentru Bangkok la sfarsitul lui Februarie 2014.
Asi dori un sfat. Am tot citit si ghiduri (Lonely planet) si pe internet dar e foarte greu sa alegi ceva mai ales ca noi vrem ceva care
nu e nici prea turistic (ruinat de turism cum se zice) dar nici total nedezvoltat,
nici pentru petreceri dar ceva nici complet fara viata,
ceva cultura,
plaja frumoasa si apa limpede si natura 🙂
cum ti am zis, greu sa alegi ceva care nu e nici prea prea dar nici deloc.
Ne gandim la Ko Lanta…desi am citit ca plaja nu e prea grozava … ce parere ai?
Multumesc pentru sfat…
Nu am mentionat…o sa stam in jur de 2 saptamani.
Georgiana
Georgiana, va asteptam la Khanom. Ne-am mutat aici cautand acelasi lucru ca si tine.
Salut,
Ma tot gindesc sa vin la sfirsitul lui martie. Vreau sa stau citeva luni, cine stie.
As vrea sa te intreb ce as putea sa fac acolo in cazul in care bugetul e pe duca dar eu vreau sa mai stau? Gasesc ceva de lucru la o adica?
Multumesc.
salut.
am booked pe final de februarie si ajung in 28. idea era sa ma duc in Koh Lanta, dar am observat ca plaja e cam vulcanica pe acolo, apa nu stiu cum e. noi cautam clear waters and white sand 🙂 si nu multa lume. din ce vad cam asta e in Khanoum.
problema e ca aterizez in Krabi…ce zic merita Khanoum ? sincer vreau sa mai revin in Thailanda si de aceea doresc ca prima aventura tailandeza sa fie a happy one.
@Ra: doar tu poți decide dacă “merită”. La Khanom (nu Khanoum) nu avem plajele albe și apa cristalină la care te aștepți. Pe acestea le găsești în alte zone, problema fiind că aproape oriunde e nisip alb sunt și foarte mulți turiști. De la Krabi la Khanom faci aproximativ 3 ore cu o mașină. Îți recomand să bați mai întâi secțiunea Thailander de pe Tedoo, cu accent pe sud și centru, poate găsești ceva care să corespundă perfect așteptărilor tale. Anyway, noi te așteptăm cu drag la Khanom.
@Brad – thanks a lot. ma apuc acum de inspectat pe Thailander. Is curios si de Koh Lanta , am inteles ca sunt plaje destul de si mi ar placea. Acum sper sa gasesc ceva nisip alb , oricum revin cu questions. Super cool btw Tedoo 🙂
Buna din nou,
am scris mai sus.
Noi venim in Tailanda la sfarsitul lui Februarie. Vad ca sunt demonstratii si stare de alerta in Bangkok. Toate ministerele de externe sfatuiesc sa nu se calatoreasca in Tailanda.
Sunt cam stresata ca venim si cu ala mic. Care e atmospera pe acolo?
Crezi ca e periculos. Noi vrem sa stam si vreo 2 zile prin Bangkok si pe urma restul in Koh Lanta si om mai vedea la fata locului.
Merci pentru sfat, Georgiana
@Georgiana: nu pot să-ți spun “la prima mână” cum e atmosfera în toată Thailanda. Eu acum mă plimb prin sud și nu pare să fie nicio problemă. La Bangkok, din ce am înțeles, e mai agitație și se mai întâmplă să apară câte un nebun care să tragă cu Kalașnikov-ul în manifestanți. Vă recomand să anulați șederea în capitală și să mergeți direct în Lanta.
@Georgiana – cand o intindeti . si eu plec pe 27 din BUD. safe trip!
Salut,
Tocmai ce ne am intors din Thailanda. In Bangkok am stat 2 zile…un oras nebun… interesant de vazut o data. Nu a fost absolut nici o problema cu demonstratiile… alarma falsa 🙂
Am fost pana la urma in Ko Lanta. Cred ca am facut o alegere foarte buna. Insula e destul de mare si dezvoltata dar nu exgerat. Ai tot ce iti trebuie plaje lungi, restaurante,…etc. dar nu pare deloc aglomerata chiar daca sunt multi turisti.
Cea mai buna plaja e prima din nord dar e si foarte dezvoltata. Daca vrei plaje pustii si atmosfera de Vama Veche gasesti in sud.
Noi am facut si excursii in insulele vecine (Trang islands) si Phi Phi. Phi Phi a fost o adevarata dezamagire,…dezastru ecologic.
In Lanta nisipul e alb dar nu foarte alb iar apa e cristalina dar nu foarte cristalina, dar nu ne a deranjat absolut deloc. Apa e asa calda si temperature asa placuta ca ne am simtit perfect si ne am relaxat total.
Sa va fie de bine!
Dragilor, o cazare decenta la 8000-10000 THB / luna se gaseste pe acolo? Cam pentru 3 luni sau chiar mai mult.
Superb! Datorita acestui articol eu si prietena mea, ne-am rezervat 3 zile in Khanom… Vom ajunge acolo duminica, in 24 ianuarie. Ne poti recomanda ceva autentic? si un ghid, eventual? Multumesc ( adresa mea de mail este vivianafloca@gmail.com)
@Viviana: ți-am răspuns pe mail.
[…] ne-am mutat în Khanom ne-am gândit că viața noastră se va schimba în bine, că va fi și mai frumoasă, în special […]
[…] un țărm și o livrează – gratuit – pe celălalt, oricât ar fi acesta de departe. De când m-am întors la plajă mi-am făcut un obicei de a inspecta zilnic ce aduce marele poștaș albastru. Și încerc să-mi […]
[…] 25, 2013 by admin 3 Comments Le aveam în casă de dinainte să ne mutăm din Chiang Mai. Din când în când mai presăram din ele pe o salată. Nu prea știam ce să fac cu semințele de […]
[…] la drum. Despre unde ne-am mutat a scris deja Brăduț și nu are rost să repet informația, poți citi aici pe îndelete. Eu mai degrabă îți spun că sunt super, super încântată de bucătăria din noua […]