- Grota Jeito, Liban – la 20 km de Beirut, are două galerii suprapuse prin care curge un râu de peste 6 km lungime. Peștera are 9 kilometri și în ea se află una dintre cele mai mari stalactite din lume – 8,20m. În anumite puncte, peștera este o adevărată catedrală naturală, ajungând la 100m de la nivelul apei până în tavan.
- Marea Moartă, la granița dintre Israel, Palestina și Iordan este cel mai jos punct de pe uscat – 420m sub nivelul mării. Marea este de fapt un lac cu apă extrem de sărată, motiv pentru care aici nu supraviețuiește nicio formă de viață, de unde și numele. Turiștii se distrează făcând pluta fără cel mai mic efort și împachetându-se cu nămol – dacă n-au fost niciodată la Ocnele Mari sau la Techirghiol, cred și eu că li se pare amuzant.
- Table Mountain, simbolul Africii de Sud – un munte cu vârful plat, în vârstă de 6 milioane de ani, adăpost pentru 1.470 de specii de plante.
- Vulcanii Noroioși, nu din România, ci din Azerbaijan, țară care de-a lungul coastei Mării Caspice adăpostește mai mult de jumătate din vulcanii noroioși de pe planetă
- Insula Bu Tinah, Emiratele Arabe Unite este o minune pentru specialiștii în biologie marină, care încă nu pot explica cum coralii trăiesc bine mersi aici la o temperatura de 35°C (în mod normal supraviețuind până la maxim 28). Aici trăiește dugongul, poreclit și “vaca mării” pentru că este singurul mamifer acvatic care se hrănește numai cu plante.
- Kilimanjaro, Tanzania – cel mai înalt vârf independent (nu face parte dintr-un lanț muntos) din lume, atingând 4.600m.
- Insulele Maldive – printre cele mai râvnite locații pentru luna de miere, dar nu de asta este pe listă. O națiune în sine, Republica Maldive are capitala la Male, este alcătuită din 1.192 de insule, dintre care peste 200 sunt locuite. Este cea mai mică națiune musulmană din lume și cea mai joasă ca altitudine – nu se ridică mai sus de 2,4m deasupra nivelului mării. Un paradis pentru pasionații de diving, în special datorită speciilor de rechini care pot fi văzute în arhipelag.
- Delta Sundarban, India și Bangladesh – cea mai mare deltă din lume, pe râul Gange. Aici trăiește (încă) frumusețea de tigru bengalez, o minune a naturii în sine, un “monstru” care poate ajunge până la 300kg, a cărui voce se aude de la 3 km distanță. Delta își întinde pământurile mocirloase pe teritoriul a două țări și 54 de insule.
- Halong Bay, Vietnam – se desfășoară pe 120 km de-a lungul coastei și este plin de ostroave, peste 1.900. Apele ascund peste 400 de specii de moluște și 200 de pești.
- Insula Jeju, Korea de Sud – este o insulă vulcanică, cea mai mare aparținând acestui stat și în același timp cea mai mică provincie a sa. Aici se află cel mai înalt munte din Korea de Sud, de fapt un vulcan adormit, înalt de 1.900m și păzit bine de alți 360 de vulcani mai mici de jur împrejur.
- Lanțul muntos Yushan, Taiwan – simbolul țării, supranumit Muntele de Jad; de-a lungul lui clima variază de la sub-tropicală, la bază, până la alpină spre vârfuri.
- Răul subteran, Puerto Princesa, Palawan, Filipine – curge pe sub munte pe o distanță de 8,2km, ceea ce-l face cel mai lung de acest fel din lume.
- Parcul Național Komodo, Indonesia – aici își face veacul celebrul Dragon Komodo, cea mai mare specie de șopârlă din lume, care ajunge până la 3m lungime și 70kg în greutate. Se hrănește cu resturi (cadrave, mai exact, precum vulturii) dar nu se dă îndărăt să vâneze și diverse nevertebrate, păsări sau mamifere mici.
- Uluru, Australia – muntele care-și schimbă culoarea în funcție de lumina soarelui, este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale continentului autralian. Are 9,4km de jur împrejur și atinge numai 348m în înălțime.
- Marea Barieră de Corali, Autralia & Papua Noua Guinee – cel mai mare lanț de recifuri de corali de pe planetă. Are în componență 3.000 de recifuri independente și 900 de insule. Este cea mai mare structură creată de ființe vii și singura care poate fi văzută din spațiu.
- Milford Sound, Noua Zeelandă – Kipling a numit-o deja a opta minune a lumii; este locul 1 la destinații turistice în NZ și în 2008 chiar locul 1 la TripAdvisor Travelers’ Choice Destinations Awards. Locul este celebru mai ales celor două stânci, Elefantul și Leul (1.517m și 1.302m) – care, evident, și-au primit numele datorită asemănării cu cele două animale.
Campania de promovare a minunilor este în plină desfășurare. Fiecare țară își susține obiectivul cum știe mai bine, unii au desemnat vedete locale ca ambasadori, alții au organizat campanii de comunicare prin care oamenii să găsească cel mai bun slogan. Echipa New7Wonders face un tur al tuturor celor 28 de destinații și oricine poate să-i însoțească.
Mai aveți la dispoziție aproape un an să le votați pe cele șapte care credeți că merită titlul de Minune a Naturii. Apoi, o viață întreagă să le vizitați, ceea ce vă doresc din tot sufletul.
Câștigătoarele vor fi anunțate pe 11.11.2011.
Comentarii - 2 Comentarii
Lasă un comentariu
Salutare,
Cand ati lansat noul site, ati spus sa va sesizam in caz de erori sau alte disfunctionalitati. La paragraful “Cele 7 noi minuni ale lumii în 2000 și continuând-o până pe 7.07.2007 când s-au anunțat finalistele la Lisabona, în Portugalia.”, linkul nu e corect.
Multumim frumos, verificam si corectam.