Tedoo cu Brad Florescu

Ca la meteo. Cum e vremea în Thailanda, când să vii și alte ficțiuni.

Permite-mi să te mint cu tot ce știu despre vremea din regiunea unde trăiesc de trei ani și jumătate.

Acest articol încearcă să răspundă – fie și parțial – la două dintre întrebările care-i frământă pe cei care vor să viziteze Thailanda pentru plajă și soare:

– Când e mai bine de venit?
– Cât plouă în sezonul ploios?

Materialul le poate fi într-o oarecare măsură util și celor care țintesc alte destinații din Asia de Sud-Est: Malaezia continentală, Singapore, Myanmar (Burma), Laos, Cambodgia, Vietnam.

Frații musoni.

Înainte de toate trebuie să introducem în scenă actorii principali: vânturile. În regiunea Asiei de Sud-Est există două vânturi dominante: Musonul de Sud-Vest și Contramusonul de Nord-Est. Acești doi musoni definesc calendarul meteorologic al regiunii.

Musonul de Sud-Vest este efectul diferenței de temperatură și presiune dintre Asia Continentală (în special platoul himalayan) și Oceanul Indian. Este un vânt umed și cald care bate dinspre Sud-Vest către Nord-Est (cu variații zonale) din iunie până în octombrie, aducând cu sine precipitații. Vârful de ploaie e undeva în august-septembrie.

Musonul de Nord-Est este imaginea în oglindă a fârtatelui său sudic. Bate dinspre nordul Asiei Continentale către Oceanul Indian și Marea Chinei de Sud (incluzând aici și Golful Thailandei). Este un vânt răcoros și uscat care nu aduce precipitații din zona-sursă dar poate aduna nori pe parcurs. Perioada sa de acțiune se întinde, cu aproximație, între finalul lui octombrie și începutul lunii martie, cu un vârf în decembrie-ianuarie.

monsoon

Cei doi musoni care fac legea în Asia. Sursa: http://www.physicalgeography.net

 Cele trei zone climatice ale Thailandei.

Prin dispunerea sa geografică între Himalaya (la nord), Oceanul Indian (la sud-vest) și Marea Chinei de Sud (la sud-est), Thailanda se găsește literalmente la răscruce de vânturi. Din acest motiv, țara poate fi împărțită în trei zone în care musonii au efecte diferite.

Zona 1. Coasta Mării Andaman care include, printre altele, provinciile Phuket, Krabi, Phang-Nga, Ranong, Trang și Satun. Este foarte expusă musonului de sud-vest și mai puțin expusă, la nivel de precipitații, celui de nord-est, mulțumită masei de uscat a Peninsulei Malaca. În această regiune găsim și cea mai ploioasă provincie din Thailanda: Ranong.

Zona 2. Insulele din sudul Golfului Thailandei: Koh Samui, Koh Phangan și Koh Tao (Thailanda), Perhentians și Tioman (Malaezia). Plus Khanom-ul nostru de “baștină”. Este mai puțin expusă musonului de sud-vest (munții care taie longitudinal peninsula funcționează ca un burete pentru precipitații), în schimb este expusă contra-musonului de iarnă, care generează valuri mari, nori și, uneori, ploaie.

Zona 3. Insulele din nordul Golfului Thailandei: Koh Samed, arhipelagul Koh Chang (Thailanda), Koh Khong și Koh Rong (Cambodgia). Este expusă musonului de sud-vest (Koh Chang este al doilea cel mai ploios punct al țării) și mai puțin expusă celui de nord-est.

Thailand weather

Când și unde e de mers la plajă. Mic calendar meteo.

Cele trei zone climatice descrise mai sus îi oferă Thailandei un avantaj deosebit: indiferent în ce perioadă a anului vrei să vii, există insule și plaje cu vreme bună. Iată mai jos un calendar ceva mai detaliat.

Noiembrie – februarie.

Zona 1: relativ înnorat, șanse mici de ploaie, ocean calm.

Zona 2: vânt puternic, valuri mari, nori și șanse ridicate de ploaie.

Zona 3: vânt moderat, mare foarte calmă, cer senin, șanse minime de ploaie.

Martie – mai. Cea mai uscată perioadă a anului. Perfect de mers oriunde dacă reziști la căldura de 38-40 de grade. Din care scădem briza.

Iunie – septembrie.

Zona 1: vânt puternic, valuri mari, șanse ridicate de ploaie.

Zona 2: vânt moderat, mare relativ calmă, șanse reduse de ploaie.

Zona 3: vânt puternic, valuri mari, ploaie cât cuprinde.

Octombrie.

Zona 1: vânt moderat, mare calmă, șanse mici de ploaie.

Zona 2: vânt moderat, mare calmă, șanse mici de ploaie.

Zona 3: Vânt slab, mare foarte calmă, șanse mici de ploaie.

Cât plouă de fapt în sezonul ploios.

Vreau să precizez un lucru: cele expuse mai sus sunt bazate pe weather patterns și pe observațiile proprii. Dar nu lua acest articol cu titlu de sfântă scriptură pentru că fiecare sezon ploios are hachițele lui. Uneori vine mai devreme și pleacă mai târziu, alteori durează mai puțin decât scrie la carte, iar precipitațiile diferă și ele dramatic de la un caz la altul.

Acum trei ani a plouat în linie cu media, acum doi ani s-a inundat toată țara, anul trecut a fost mai uscat decât ar fi trebuit. Nimeni nu poate spune din martie cât va ploua în septembrie pe Koh Samui.

Un alt element de care trebuie ținut cont sunt micro-climatele. Există puncte – în Thailanda și oriunde în lume – unde topografia influențează schema meteorologică. În bine sau în rău. Norii se transformă în ploaie atunci și acolo unde dau brusc de o temperatură mai scăzută, asociată cel mai adesea cu o creștere bruscă de altitudine. Din acest motiv este posibil ca pe plaja unde ți-ai făcut tu rezervare să nu plouă deloc, iar 5 kilometri mai la vest, peste munți, să se rupă norii. Zi merci.

Vremea în nordul Thailandei.

Am explicat până aici ce și cum să faci ca să prinzi vreme bună  în Thailanda insulară și peninsulară. Cei care vor să viziteze nordul țării trebuie să știe că acesta urmărește în mare pattern­-ul Zonei 1: ploaie din iunie până în septembrie, vreme uscată și răcoroasă până în februarie, caniculă secetoasă din martie până în mai.

Aceasta este teoria. În practică, relieful neregulat al nordului (și microclimatele aferente) produce surprize. Uneori plouă în miezul sezonului uscat, alteori te rogi zadarnic de musonul de sud-vest să lase de la el o picătură. Sau – cazul Chiang Mai-ului – să fie rupere de nori la noi în cartier și soare cu fluturași la vecini. Oraș mare.

Decidecideci: când e cel mai bine de venit?

Rezumând toate cele scrise mai sus, răspunsul care se impune este: oricând. Oricând ai veni în Thailanda poți găsi o plajă însorită. Chiar și sezonul ploios poate fi grozav.

Din celelalte puncte de vedere, care țin mai mult de vântul comerțului decât de musoni, îți recomand lunile februarie, octombrie și noiembrie, maxim maximorum până pe 15 decembrie. E vreme bună, lume puțină și prețuri încă OK.

Prognoze zilnice și săptămânale găsești pe site-ul Departamentului de Meteorologie al Thailandei.

Comentarii - 63 Comentarii

  1. Vlad says:

    Felicitari pentru articol. Documentat si cu “desene” 😉
    Util… s.a pus la bookmarks.

  2. Petreanu says:

    De nins, când ninge?

  3. Razvan says:

    Legenda cu 12C in nord si armata mobilizata cu paturi si corturi, pe motiv de stare de urgenta n-o spui?

  4. Anca says:

    Eram pe punctul de a lua bilete de avion cu directia Bangkok pentru 20 august.
    Am renuntat, probabil o vom lua spre Corsica pentru vacanta.

    Foarte utile hartile!

  5. Sabina says:

    Mi-am rezervat pe Koh Samui de pe 2 ianuarie pe 9..nu am fost prea inspirata 🙁

    • Tedoo says:

      @Sabina: dupa 3 ianuarie a fost vreme frumoasa in zona asta. Cam de-atunci nici n-a mai plouat. Sau te referi la altceva decat vremea?

  6. Linda Beatrice Boca says:

    Multumim pentru precizari si detalii !Foarte utile! Speram ca si noua sa ne priasca sezonul ploios si sa putem face si excursiile ce le-am planuit de pe Koh Samui:).

  7. ana says:

    am facut rezervare pt 2-16 noiembrie 2015 in Koh samui si ma ingrozesc acum vad prognoza meteo..se pare ca nu o sa vedem soarele deloc…oare asa sa fie? numai furtuni si nori….-((

  8. Diana Crisan says:

    Hei 🙂 Vrem sa mergem in zona Ko Phangan si KO Tao in octombrie. Am citit deja ce scrie mai sus si e foarte util. Dar cautand mai multe surse, se cam contrazic unele pe altele. Oare in perioada 15- 30 oct ar fi ok? Asta tinanad cont ca e foarte aproape de nov… Sau e recomandat doar inceputul lui Oct?

    • @Diana: vezi tu, meteorologia nu e chiar o știință exactă. Anul acesta au fost 12-13 grade de Crăciun în București, de pildă. În Thailanda, contra-musonul a întârziat aproape o lună. Nici un an nu seamănă cu altul. N-am cum să îți spun dacă pe 30 octombrie va fi deja muson sau nu. Ce pot să-ți spun e că, din experiența ultimilor ani, dacă nu e vreun taifun în Filipine vremea e diferită de la o zi la alta. Azi plouă cu bulbuci, mâine e super-senin, poimâine înnorat un pic, răspoimâine senin, răs-răspoimâne furtună și tot așa. Până la urmă veniți în natură, nu la solar.

  9. critic says:

    am de gand sa petrec revelionu anu asta in puket…a fost cineva de revelion …cum e ..puteti sa imi spuneti niste parerii!!

  10. nemes says:

    salut,vroiam doar sa te intreb care sunt cele mai frumoase zone din thailanda (soare,plaja,peisaje)adica unde imi recomanzi tu sa merg…! eu ma gandeam la insulele phi phi…! app in ianuarie as vrea sa merg. ms.

  11. Simona says:

    Buna Bradut!
    Acum sant in Krabi unde totul este fantastic.
    Imi doresc sa revin la sfarsitul lui iunie crezi ca risc foarte tare? Ma refer la vreme.

    Toate cele bune!

  12. Claudia says:

    Buna! Eu imi doresc sa ajung in Thailanda anul acesta, in luna de miere, undeva dupa jumatatea lunii iulie. Ma gandeam sa vizitam Bangkok-ul pentru 3, 4 zile si ulterior sa mergem la plaja. Ca si perioada, cred ca cel mai recomandat ar fi sa alegem Koh Samui, dar am vazut ca e putin complicat cu transportul din Bangkok (cu avionul cam costisitor). Tu ce ne sfatuiesti? Plaje dragute in apropiere de Bangkok sunt?
    Multumesc anticipat! Si btw, felicitari pentru site. 🙂

    • @Claudia, gasesti la Air Asia si Nok Air (companii low cost) pachete Fly+Ferry care te duc pe calea aerului de la Bangkok (DMK) la Surat Thani (URT) sau Nakhon Si Thammarat (NST) iar de acolo te duc cu autobuzul la ferry si, mai departe, cu ferry-ul, pana pe insula. Dureaza mai mult si costa mai putin. Plaje dragute pe langa Bangkok gasesti la Hua Hin (sud) sau in provincia Rayong (fie pe continent fie pe Koh Samet, despre care am scris pe acest site).

  13. Cristian Campan says:

    Salutare, ajuta-ma si pe mine cu un sfat. As vrea sa vin in Tailanda, mai precis Phuket si Phi Phi in 25.09.17 pana in 5.10.17. Am vazut ca ai informatii pertinente legat de Tailanda si voiam sa te intreb daca crezi ca dpdv climatic vom avea 10 zile ploioase sau ok?

    • Tedoo says:

      Informatiile pertinente despre care vorbesti sunt scrise in articolul la care ai comentat. Nimeni nu-ti poate garanta soare in timpul concediului tau de peste 8 luni. Teoretic musonul se termina la final de septembrie, practic e posibil sa aveti ploaie. Mutati-va pe coasta de est unde in perioada respectiva sansele de ploaie sunt mai mici.

  14. Ramona says:

    Buna,am cumparat bilete pentru Bangkok in luna noiembrie.Imi doresc foarte mult sa ajung pe insula Koh Kood, dar am vazut ca este destul de complicat sa ajungi.Imi poti da cateva detalii despre cel mai usor mod de a ajunge si se merita efortul de a ajunge pana acolo? Sau imi poti recomanda o alta insula linistita si cu plaje de poveste?

    Iti multumesc foarte mult si sper sa imi raspunzi.

  15. Botas Laura says:

    Buna ! Ma poti ajuta te roog ??? Vreau sa imi iau bilete de avion catre Phuket anul asta si nu stiu in ce perioada sa fiu sigura ca prind vreme frumoasa (avand in vedere ca anul trecut am ratat intreaga vacanta din cauza vremei in grecia ) mi ar fi de maxim ajutor raspunsul tau ! Toate bune !

  16. Alexandru says:

    Salut! Pentru ca am prins un pret foarte bun am cumparat bilete si vom merge in a doua decada a lunii octombrie in sud-vestul tarii, cu aterizare la Phuket. Crezi ca am facut o alegere buna sau ar trebui sa ne orientam spre alta zona a tarii pentru a avea zile cat mai frumoase din punct de vedere meteorologic? In situatia in care am ales bine, ne-ai putea recomanda cateva zone mai putin comerciale pe care sa le “calcam”? Multumesc, Alexandru

  17. Madalin says:

    Salut,
    Ma puteti ajuta cu o recomandare meteo pentru sfarsit de nov, inceput de dec in Krabi?
    Multumesc,
    M

  18. Bianca says:

    Salut! Ce stiti despre virisul zika?? Am vrea sa mergem in Thailanda si sincer as vrea sa stiu daca trebuie sa fac ceva vaccin inainte..ast rasp mersi!

  19. Stefan says:

    Salutare!
    Inteleg din articol ca in Krabi, in luna aprilie ar fi o perioada secetoasa si caniculara.
    Mai exact, la inceput de aprilie, pana la jumatatea lunii, cam la ce ar trebui sa ne asteptam?

    Multumesc!

    • Tedoo says:

      Așa cum scrie și în articol – nimeni nu poate ști cu siguranță cum va fi vremea anul viitor în aprilie. Istoric vorbind, luna aprilie este cea mai călduroasă și secetoasă a anului dar s-au văzut și ani în care a turnat cu găleata 2-3 zile. Șansele să fie extremd e cald sunt mari, așadar, dar nu poți fi 100% sigur.

  20. Maria says:

    Nu stiu unde ai trait in Thailanda daca spui ca inclusiv in sezonul ploios e ok.Am venit in Ao Nang Krabi in varf de sezon 24 noiembrie si de 4 zile tot ploua!Nu mai scrie daca nu stii,oamenii te cred si cheltuie bani pe spusele tale.Nu ai ce sa faci in Thailanda pe ploaie!Eventual sa mananci si sa bei toata ziua.Si eventual un masaj.De vizitat nu poti vizita nimic,Baie faci o data pe ploaie dar nu un sejur intreg!

    • Tedoo says:

      Aici Elena, îți citez pentru început din articolul la care ai comentat:
      “Vreau să precizez un lucru: cele expuse mai sus sunt bazate pe weather patterns și pe observațiile proprii. Dar nu lua acest articol cu titlu de sfântă scriptură pentru că fiecare sezon ploios are hachițele lui. Uneori vine mai devreme și pleacă mai târziu, alteori durează mai puțin decât scrie la carte, iar precipitațiile diferă și ele dramatic de la un caz la altul.”

      Weather pattern pe care îl vei găsi invocat în orice articol de pe internet referitor la vremea în Thailanda spune clar că musonul se termină la final de septembrie. Ceea ce se întîmplă în fiecare sezon, în fiecare an, în fiecare lună nu poate prevăzut cu exactitate de nimeni decît cu foarte puțin timp înainte. Ce povestești tu că s-ar întîmpla pe coasta de vest a Thailandei NU se încadrează în weather pattern-ul normal – motiv pentru care toată lumea, inclusiv TU, numește acastă perioadă ca fiind sezon/vîrf de sezon.

  21. Paul H. says:

    Ce nu am inteles si nici nu am prea gasit: e ok la final de aprilie in Phuket pentru a mere la plaja, etc. Fara prea multe excursii lungi, doar in imprejurimi?

    Mersi!

  22. Alexandra says:

    Cel mai important legat de vremea din Tailanda in nordul acesteia este sezonul de fum. Mai exact in luna martie cand toate lanurile de orez sunt incendiate. Sfarsit de februarie, martie pana in mijlocul lui aprilie, vei avea parte doar de fum. Fara soare, fara peisaje fara nimic. Element important care lipseste cu desavarsire de pe internet.

    • Tedoo says:

      Fumul nu ține de vreme, Alexandra, ci de obiceiurile oamenilor din nordul Thailandei. Cea mai mare parte a smog-ului este cauzată de arderea cocenilor de porumb după recoltă. Se mai dă foc și la miriște după ce se culege orezul.

  23. rodica de la u says:

    draga Bradut,vin in Thaillanda,in nord 3 nopti,apoi B si ceva plaje
    la virsta mea e cam contraindicata.
    sunt tare curioasa cum va fii,mai mult ca sigur nu ne putem vedea.
    culmea e ca voi calatorii cu fata Marianei Nebi Mihu din U

  24. Evelyn says:

    As vrea sa merg in Phuket in perioada 13- 23 octombrie 2019. Este ok perioada?

  25. Ale says:

    Buna ,ma ajutati va rog cu o informatie(nu fac reclama,ci doar incerc sa ma informez)…perioada 14-23 iunie ptr.plaja si tolăneală la Best Western Premier Bangtao Beach Resort & Spa ce spuneti? (Precizez ca nu am mai fost in Thailanda.VA MULTUMUMESC ANTICIPAT CELOR CARE MA VOR SFATUI !

  26. Flori says:

    Buna Tedoo,de mare ajutor articolul tau si foarte explicit multumim! Venim in Phuket din 26 noiembrie 2018.😚🙋‍♀️

  27. […] Vremea. Cu excepția celor trei săptămâni din noiembrie cât musonul de nord-est aduce ploi și valuri mari, vremea e superbă. De când am ajuns a plouat doar câteva ore, în […]

  28. […] cu termalii care ne-au mai răcorit după-amiezile – perioadă de acalmie înaintea sosirii contra-musonului dinspre China (nord, nord-est). O meteo-liniște plăcută, cu un cer perfect senin pe care am putut număra […]

  29. […] explicat pe larg în articolul “Ca la meteo” cum e cu vremea în Thailanda. Materialul prezintă niște pattern­-uri meteo observabile pe […]

  30. […] spus tot ce-am avut de spus fără se ne ferim de tunete și furtuni, fără să fugim de lume, pentru că lumea exploda în noi, în mici arhipelaguri puse de dumnezeu […]

  31. […] București-Bangkok 499 EUR.  Perioadă de zbor 18 august – 11 decembrie. La întrebarea filosofică “da’ nu plouă?” am răspuns aici. […]

  32. […] Linda Beatrice Boca: Multumim pentru precizari si detali… […]

  33. […] ghidul informal despre Thailanda ca destinaţie turistică, ne învăţă când e vremea cea mai potrivită pentru vizitarea Regatului […]

  34. […] Sezonul ploios care afectează mare parte a Thailandei (iunie-octombrie) nu se prea simte în Khanom. Avem ceva nori – mai ales acum, în perioada cea mai ploioasă pe coasta opusă – și o oră de ploaie pe seară. Temperatura nu sare de 30 de grade. […]

  35. […] Ca la meteo. Cum e vremea în Thailanda, când să vii și alte ficțiuni. […]

  36. […] Brad Florescu: @Ana: așa e, noiembrie e luna cea m… […]

  37. […] anotimpului secetos in perioada noiembrie – aprilie (https://www.tedoo.ro/vremea-in-thailanda-cand-e-de-venit/), dar si preturile practicate fac Tailanda sa reprezinte vacanta ideala pentru agricultorul roman […]

  38. […] multe motive pentru a vizita aceasta superba provincie a Thailandei gasiti aici si aici mai multe detalii despre vreme in Thailanda, si perioada perfecta pentru a evita sezonul ploios […]

  39. […] E important sa stiti ca atunci cand va planificati o vacanta in Thailanda, trebuie sa va documentati cum este vremea in perioada respectiva. Noi am fost in preajma revelionulului si am prins cateva zile de ploaie, dar care nu ne-au deranjat deloc. Perioada ideala pentru Koh Samui este din luna februarie pana in iunie. Anyway, nu vreau sa va obosesc cu detalii despre vreme, asa ca pentru cei interesati despre clima tropicala din Thailanda, va sugerez acest link. […]

  40. […] de la care cumpărase sejurul îl asigurase că vremea va fi perfectă, trimițându-i ca argument articolul meu despre climatul Thailandei, pe care te invit să îl citești ca să îți faci o […]

  41. […] Interesați-vă exact unde mergeți și apoi cum e vremea. Pe mine m-a ajutat foarte mult acest articol. În zona Bangkok sezonul ploios se termină în noiembrie. Noi am fost la sfârșitul sezonului și […]

Lasă un comentariu