V-am promis mai multe detalii despre tura noastră de documentare la Arbanassi. Ei bine, iată-le.
Am stabilit deja că Arbanassi se află la 180 de kilometri de București. 2,5 – 3 ore cu mașina, cronometrând aici și drumul din centrul Capitalei până la ieșirea spre Giurgiu, la o oră cu trafic intens. De la Giurgiu faceți o oră și jumătate cel mult.
Odată ajunși, vă veți pune următoarele întrebari: unde dorm, unde mănânc și ce fac aici?
Hai să raspundem la toate aceste întrebări pe rând.
Unde dorm, unde mănânc? Răspunsul 1: Cheshmata
Cheshmata e pusă chiar în “centrul” stațiunii, mai exact la intersecția principalelor străzi. N-aveți cum să o ratați, de oriunde ați veni. Am putea-o numi “complex”, dar ar fi un termen cam pretențios. Cheshmata e un loc cinstit și curat, cu terasă-restaurant, câteva camere și o grădină frumoasă, demnă de un proprietar bulgar.
Camerele nu excelează prin lux, dar sunt foarte curate, cu aer condiționat, televizor și baie (cu duș). La recepție puteți avea și acces internet broadband, în cazul în care nu puteți trăi o zi fără Tedoo.ro. Prețul pe noapte în această perioadă este de 65 de leva (33 de euro) pentru o dublă, cu mic dejun și taxe incluse.
Toate camerele dau spre curtea interioară, dominată de o gradină umbroasă, plină de flori și susurată de un pârăiaș artificial.
Terasa-restaurant dă direct în stradă, motiv pentru trecători să vă invidieze porțiile mari și gustoase de preparate tradiționale. În imaginea de mai sus, vedeți specialitatea casei (se numește chiar Chesmata): o combinație de 5 feluri de carne la grătar asortate cu legume și ciuperci. Excelent. Dacă vreți să aflați mai multe sau să rezervați o cameră intrati pe site-ul lor.
Unde dorm, unde mănânc? Răspunsul 2: Izvora.
Să nu vă mire fotografia de mai sus. El ne-a întâmpinat când am pus piciorul pe terasa de la Izvora. Am crezut că avem de-a face cu vreo măgărie bulgărească, dar ne-am înșelat. Patronul, băiat cu cap, a adunat aici o mică menajerie spre bucuria copiilor care au ce face în timp ce părinții lor își savurează liniștiți zacusca la 10 metri mai încolo.
Izvora e tot un complex (de data asta unul care-și merită numele). Terasa e plină tot timpul, semn că se face mâncare bună. Pe care am verificat-o personal și putem confirma că da, porțiile sunt mari, bucătarul își face bine treaba, iar prețurile sunt decente, deși Izvora e considerat un loc scump. Pe la mesele întotdeauna pline auzi deopotrivă bulgară, engleză, germană și spaniolă. E drept, mai auzi și română, din pacate pe un ton ridicat (că așa știm noi, românii, să vorbim).
Camerele nu le-am văzut cu ochii noștri pentru că nu era niciuna liberă în momentul descinderii. Din verificările noastre, prețul pe noapte e destul de mare (de la 70 de euro), dar vine o promoție din 5 septembrie cu prețuri mult mai decente (39 de euro o dublă).
Da, complexul are și o piscină mica, dar vioaie.
Dacă aveți noroc și prindeți vreun grup de turiști nemți veniți să deguste stilul rustic bulgăresc, s-ar putea să asistați și la un mic – și de bun gust – moment folcloric susținut de câțiva copii din partea locului. Bulgarii au păstrat tradiția asta și, după cum poate stiți, multe terase cu specific își mai delectează oaspeții cu astfel de momente. Na, bulgarilor nu le e rușine că-s români.
Aflați mai multe, vedeți mai multe poze și rezervați mai multe camere aici.
Ce fac acolo?
Înafara clasicului “nimic”? Păi…ar fi o întreagă listă de răspunsuri:
- mergi la shopping în Veliko Tarnovo (aflat la 4 kilometri mai jos); au zeci de magazine cu haine de marcă; iar dacă aveți ceva mai mulți bani, vă puteți cumpăra o viluță în regiune pentru prețuri de la 20.000 de euro în sus.
- mergi la disco în Veliko Tarnovo; orașul e plin de locuri de pierzanie; în seara în care am ajuns noi, numai ce se anunța un mega-party cu un celebru DJ englez. Sperăm că s-au distrat bine și fără noi.
- mergeți la saună, masaj, tenis sau călărie. Multe dintre complexele din Arbanassi conțin sau oferă astfel de servicii.
- cumpărați antichități; există câteva Antique Shops în Arbanassi unde puteți găsi icoane vechi (datând din secolul 18) la prețuri de 80-150 de euro. Sunt minunat de frumoase.
- vizitați nenumăratele biserici și mănăstiri din Arbanassi și împrejurimi. Vă recomandăm cu smerită căldură Biserica Nașterii Mântuitorului, clădită cândva la începutul secolului 17.
O să insistăm puțin asupra ei pentru că este un loc foarte special.
În primul rând, nu se știe cu exactitate cine a executat picturile din interior. Se speculează că autorii au fost niște pictori greci foarte educați și cam excentrici.
Atât de excentrici încât, pe pereții sfântului lăcaș, au zugrăvit propria lor viziune despre viață. Care – și ieri, și azi – l-ar zdruncina serios pe orice preot ortodox. Un exemplu în acest sens îl aveți în imaginea de mai sus, unde vedeți un sobor de… filosofi greci. Printre ei, ochiul ager îi depistează pe Platon și, culmea, pe Pitagora, care a avut multe merite, dar n-a fost niciodată un bun creștin 🙂
Alta, și mai și: pictura de mai sus înfățișează “roata vieții”, construită pe modelul solar al universului. Asta în secolul 17, când rugurile geocentriste încă mai fumegau. Ca să fie treaba treabă, imaginea conține și semnele zodiacului.
Un alt aspect interesant legat de această biserică îl constituie aspectul ne-bisericesc. Ca mai toate lăcașele creștine din zonă, și acesta este cumva “camuflat”. Fenomenul se datorează dominației turcești în perioada căreia creștinismul nu era chiar cea mai iubită religie de către sultan. Așa că oamenii își ascundeau altarele de închinare între pereți aparent laici.
Ca să găsiți biserica, întrebați orice localnic vorbitor de engleză de “Nativity Church” (numele bulgăresc nu vi-l spunem, că e imposibil de reținut). Veți ști că ați găsit-o în momentul în care veți da de un zid lângă care sunt scoase la vânzare icoane, farfurii și mileuri.
Comentarii - Niciun comentariu