Călătorul care-şi planifică o scurtă şedere în Kuala Lumpur pe perioada Ramadanului va avea surpriza să constate că, în plină lună de post, capitala Malaeziei duduie de atâţia turişti. Cu greu îşi va găsi, bietul, o cameră de hotel unde să-şi odihnească ciolanele. Ce se întâmplă?
O preumblare pe străzile metropolei îi va revela călătorului nostru o altă realitate surprinzătoare: străzile sunt pline nu de turiştii occidentali aflaţi în vacanţa de vară, ci de preacucernici cetăţeni din Orientul Mijlociu, preponderent bărbaţi, înveşmântaţi fie în thobe elegante, fie mai casual, în pantaloni scurţi şi maieuri negre mulate pe burtici.
Şi-n vreme ce populaţia musulmană a Kualei Lumpur îşi vede smerit de nevoinţele postului, abţinându-se de la mâncare, apă şi fumat din zori şi până la apus, vizitatorii nu prididesc a se îndestula în miezul zilei cu bucate alese ieşite din mâini de bucătari arabi, turci sau indieni. Cum aşa?
Coranul spune că toţi musulmanii trebuie să cinstească prin post luna Ramadanului, lună în care Allah i-a dictat Profetului cele sfinte. Există însă câteva excepţii: femeile gravide şi lehuzele, bolnavii, nebunii şi…călătorii. În marea Lui înţelepciune, Allah a considerat că a traversa Deşertul Arabiei pe o cămilă aduce destulă nevoinţă bietului trup ca să-l mai lipseşti şi de apă sau mâncare.
În consecinţă, cu literă de aur, musulmanul e scutit de post atâta timp cât călătoreşte. Desigur, acum 1400 de ani nu s-a gândit nimeni, nici chiar Domnul, că vor apărea avioane, limuzine, aer condiţionat şi business lounge-uri.
Ca să scape de post fără să încalce legea islamică, saudiţii, kuweitienii sau qatarezii vin în Malaezia, unde stau pe toată durata Ramadanului. Cum – tehnic vorbind – ei nu se află acasă, atunci se cheamă că se află pe drum, deci călătoresc, deci pot să mănânce, să bea şi altele, la orice oră din zi şi din noapte.
Povestea se repetă şi se amplifică la fiecare Ramadan. Aşa a ajuns Kuala Lumpur loc de pelerinaj pentru zeci, sute de mii de arabi fugiţi de la posturi. Oamenii se întorc acasă abia de Lebaran (Eid Al-Fitr, dezlegarea, sfârşitul Ramadanului) şi se pun pe mâncat şi pe băut, că de-acum e voie.
Comentarii - 3 Comentarii
Lasă un comentariu
De ce tocmai in Malaezia? Pot sa se duca oriunde in lume.
Moschei, restaurante halal, afinitate culturala.
[…] Budapesta – Kuala Lumpur 535 […]